Det er naturligvis et fåtall som har anledning til å anskaffe seg sin egen pizzaovn. Det være seg en vedfyrt, gassdrevet eller elektrisk. Og for å gå til anskaffelse av alle tre typer må man være litt i overkant fasinert av pizza, slik som undertegnede.

Jeg har nå laget en Pizza Marinara etter alle kunstens regler, bortsett fra at den er stekt i en vanlig stekeovn. Resultatet ble faktisk ganske greit med riktig fremgangsmåte. NB! Du vil trenge en pizza-/bakestein og en stekespade. Det ble ikke helt det samme resultatet som ved bruk av en pizzaovn. Men alt tatt i betraktning så er det et godt alternativ til deg som ikke har muligheten til å bruke en pizzaovn.

 

Fremgangsmåte for et bra resultat

Ingredienser til deigen (4 emner på 200 gram)

 • 483 gram Caputo Cuoco hvetemel*
 • 305 gram vann
 • 12 gram Maldon salt
 • 2,77 gram fersk blå Idun gjær

Tilbereding av pizzadeig

 • Løs opp salg og gjær i romtemperert vann.
 • Bland inn melet litt etter litt i vannet mens kjøkkenmaskinen går på rundt middels hastighet. Ikke raskere enn at melet holder seg i bollen. Denne typen mel er nesten som pudder og har lett for å støve.
 • Kjør til alt melet er blandet inn og du har fått en smidig og fin deig.
 • Senk hastigheten til laveste nivå og la deigen elte videre i 20 minutter.
 • Sett nå bakebollen med deigen til førstegangs heving i romtemperatur. Dekk bollen med plastfolie slik at den blir tett. Hev i 4 timer**.
 • Etter at den første hevingen er ferdig heller du deigen ut på kjøkkenbenken og former en liten pølse. Du skal ikke kna deigen. Del nå opp i like store deler og form hvert emne til en ball.
 • De 4 ballene skal nå heves, enten sammen i en tett hevekasse, eller separat i hver sine plastbokser med lokk. Du kan også bruke egnede suppetallerkener med plastfolie over i stedet for plastbokser med lokk.
 • Nå skal de 4 deigene settes til annengangs heving i kjøleskap på 4°C. Her skal de stå og heve i 44 timer**.

Forming av pizzabunnen

Ta deigene ut av kjøleskapet 1-2 timer før du skal bruke dem. De skal stå og tempereres på kjøkkenbenken før de brukes.

Bak ut og stek deigene en av gangen. Da har du best kontroll og det er mindre sjanse for at noe går galt.

Emnene må formes til runde leiver med hendene. Begynn i midten og trykk utover slik at luften presses ut i kanten. Det er denne teknikken som gjør skorpen luftig og sprø. I videoen nederst i artikkelen ser du teknikken som må brukes. Det kan være litt vanskelig de første gangene, men øvelse gjør mester.

Til formingen kan du enten bruke samme type mel som du lagde deigen av, eller du kan bruke durumhvete. Det kan være en fordel å bruke durumhvete når du steker i vanlig stekeovn. Grunnen er at pizzabunnen vil bli litt mer sprø.

Steking av pizzaen

Fordel nå sausen ut over bunnen, men ikke helt ut på kanten. La det være igjen ca. 2 – 3 centimeter uten saus rundt hele pizzaen. Fordel nå ost og fyll ut over sausen. Her kan du lese hvilket fyll som skal på en Pizza Margherita, og her hva som skal på en Pizza Marinara. Dra deigen opp på stekespaden og før den inn i ovnen.

Ovnen og pizzasteinen må være forvarmet til maks temperatur i ca. 1 time før stekingen kan starte. Hvor høy makstemperatur ovnen din har kommer nok litt an på hvor ny den er. Min går til 300°C. Pizzaen skal stekes på øverste hylle på maks temperatur.

Hvor lang tid du bruker på å steke pizzaen vil være litt individuelt i forhold til ovn og makstemperatur. Men etter at pizzaen har stekt i et par minutter kan du eventuelt slå på grillelementet for å brune skorpen litt ekstra.

Det er viktig å følge godt med på stekingen. Du må ikke slippe pizzaen av syne før den er ferdig. Med så høy temperatur og plasseringen i ovnen vil det gå rimelig raskt.

Pizzaen er ferdig når skorpen er godt brunet og begynner å få antydning til små sorte flekker. Når den ser ut som bildet av pizzaen i dette innlegget er den ferdig.

*Om du ikke får tak i mel av typen Caputo Cuoco, kan du eventuelt bruke annet hvetemel av typen «00».

** Du kan heve både lenger og kortere enn det som er angitt. Men da må du tilpasse mengden gjær som brukes og type mel. Jeg kan anbefale appen «PizzApp» til å regne ut hvor mye ingredienser du trenger i deigen.

Bilder fra bakingen

 

Video som viser forming av pizzadeigen