Om Pizzamani

 

 

Pizzamani! Mani! Det ligger egentlig ganske klart i ordet hva det handler om. Det er på grensen til en sykelig fasinasjon for pizza, og da spesielt den italenske. Og blir napolitansk pizza nevnt, ja da glipper nesten hele forstanden.

 

Historien

Hvor det hele startet

Det hele startet tidlig på 80-tallet. En barndoms ferietur til Rimini i Italia. Det var ute på en typisk “sydensk” aften at min første fascinasjon ble fattet. Det føles som om det var sist sommer jeg opplevde det. Vi barna ble plassert ved et bord nært kjøkkenet der pizzaovnen var plassert. Jeg kunne sitte å se rett inn i flammene.

Fascinasjonen var stor da jeg så pizzakokken kaste deigen rundt i luften som om det var en lek. Han førte dem i ovnen, og de så nesten levende ut der de svulmet opp og ble ferdig på bare få sekunder. Duftene, smakene og den intense stemningen på kjøkkenet gikk rett hjem i et ungt barnesinn.

Det var der og da interessen tok til for første gang. Denne helt spesielle opplevelsen har gjennom hele livet surret rundt i tankene mine.

“Det er på grensen til en sykelig fasinasjon”

Et frø var sådd og en spire vokste frem

Men det skulle ta mange år før det virkelig tok til å vokse seg stort. Jeg har spist utallige mengder pizza siden den gang, i alle varianter. Ja, og det er bare å innrømme det, store mengder Grandiosa har også blitt fortært. Men ettersom tiden har gått og opplevelsene har blitt flere har også smaken endret seg. Jo flere pizzarestauranter man besøker og jo flere pizza man baker selv, jo mer utvikler smaksløkene seg. Resultatet blir at man hele tiden setter høyere krav til både smak, duft og det visuelle inntrykk.

Etter hvert så vokste det seg også frem et ønske om å få laget sin egen vedfyrte pizzaovn. En slik som man kan steke pizza på høye temperaturer, samt bake brød og lignende på lavere temperaturer. Jo mer jeg gikk og tenkte på det, jo sterkere ble ønsket. Så skjedde det. Vi flyttet vi til Moi høsten 2014. Der fikk vi muligheten til å bygge opp en passende uteplass med tilhørende steinovn. Da startet endelig min drøm å gå i oppfyllelse.

Det er fra dette tidspunktet denne bloggen starter. Eller…. det vil si…. den starter egentlig ikke før januar 2019. Ovnen ble ferdig sommeren 2018, og de første eksperimentene som pizzakokk startet straks. Det er faktisk et eget fag og en hel vitenskap. Derfor tenkte jeg at mine tanker og erfaringer kanskje kunne deles med andre. Det vil også ligge ute innlegg fra ovnens byggeperiode. På den måten vil det bli enklere for andre som ønsker å sette i gang.

Jeg vil prøve å balansere det hele slik at det ikke skal bli noen form for snobbeblogg. Med det mener jeg at jeg ikke kommer til å “bestemme” hva som er riktig og hva som er “galt”. Hver enkelt vet hva som er riktig for seg og sin smak. Jeg vil hovedsaklig konsentrere meg om italienske og napolitanske pizzaer og tilberedingsmåter. Men jeg vil også prøve å lage andre pizzaer og dele erfaringer/oppskrifter rundt dette. Og en ting kan jeg med en gang love, det blir mye prøving og feiling!

Med dette er manien satt i system, og jeg håper du vil ha nytte av de erfaringer jeg deler.

René Munthe Eik