På sensommeren i år hadde jeg gleden av å teste ut den nye gassovnen Ooni Koda 16. Ovnen ble utlånt fra den norske importøren Piacere.

 

Litt rundt  selve testen av Ooni Koda 16

Innledningsvis vil jeg starte med å si at jeg ikke får betalt for å teste ovnen. Ei heller dekkes kostnader til pizzaingredienser eller utstyr. Piacere har dekket transportkostnadene tur/retur. Så jeg har ingen økonomiske fordeler ved å teste denne ovnen. Testen er gjort helt uavhengig, og det er min subjektive mening som kommer frem.

Jeg stekte pizza med diverse fyll, men deigen på alle bunnene i testen var den samme; 64% hydrert med 90% mel på rundt 310W, 7% fin sammalt emmer og 3% Naturkraft. Jeg brukte også 30% poolish i deigen. Poolish hevet i 20 timer og hoveddeigen i ca 48 timer. Dette er hva som kan kalles en helt standard pizzaeig hjemme hos meg.

Som man kan se av videoene (nederst i innlegget) fra testen så ble ovnen plassert oppå et enkelt campingbord. Dette er nok ikke ideelt da det ble noe vinglete. Men til test av ovnen fungerte det helt fint.

Ovnen ble varmet opp i ca 35-40 minutter på full fyring før første pizza ble plassert i ovnen. Alle pizza ble stekt i ca 90 sekunder under kontinuerlig overvåking og peeling.

 

Ooni Koda 16 – En verdig storebror

Med sine 18 kilo er Ooni Koda 16 dobbelt så tung som sin lillebror Ooni Koda. Den er også en del større enn sin lillebror. Men det føles ikke som at den veier dobbelt så mye da størrelsen gjør at vektforskjellen forsvinner litt. Og den umiddelbare forskjellen er at man i Koda 16 kan steke “normalt” store pizza. Og da tenker jeg pizza på rundt 30-33 cm i diameter. Man kan nok også steke enda større pizza, men da vil det muligens bli noe mer stress å få rotert den under stekingen. Men senker man temperaturen vil nok dette også gå greit.

Jeg steker alltid napolitansk pizza på full fyring. Jeg skrur aldri ned temperaturen før, under eller etter steking. Derfor vil nok mine pizza bli noe mer brent på cornicionen (randen). Dett er en en ønsket effekt da jeg liker en crispy litt brente smaken dette medfører. Ønsker man ikke dette bør man nok senke temperaturen noe når man har satt pizzaen i ovnen.

Men skal man lage napolitansk pizza så skal den faktisk stekes på veldig høye temperaturer. Her kan du lese mer om hvordan du steker pizza etter AVPN-metoden, slik en del i Napoli gjør.

Visuelt er ovnen nesten identisk med lillebroren, bare en større utgave. Ser man nærmere etter så ser man at Koda 16 har gassbrennere både i bakkant og på den ene siden. Dette er den vesentlige forskjellen på disse to ovnene. Jeg har også testet den mindre Ooni Koda, og jeg må si at 16-utgaven er en bra oppjustering. Man får jevnere varme under stekingen og det er mye enklere å rotere pizzaen under stekingen. Grunnen til dette er naturligvis størrelsen samt de to gassbrennerne.

 

En stor liten ovn med god trøkk

Ovnen blir fort stekevarm og den holder godt på varmen mellom hver pizza som stekes. Alle pizza jeg stekte brukte jeg rundt 90 sekunder på. lager man pizzaene noe mindre og plasserer dem litt lenger mot flammene kan man nok senke denne tiden litt. Men det føler jeg ikke at har noe for seg. Da vil det bli vanskeligere å holde kontroll på pizzaen under stekingen. Jeg stekte deiger på 250 gram, og dette var perfekt til pizza på 30-33 cam i denne ovnen.

Steinen som følger med ga god varme under pizzaen uten å brenne bunnen særlig. Det vil si den blir lettere brent, men det er slik jeg mener at slike pizza skal være. Videoene viser hvordan pizzaene ble under av stekingen. Synes du dette er for mye brent så kan du nok vurdere å kjøpe deg en Biscottostein, men etter mitt syn er dette ikke nødvendig i denne ovnen.

Selv om ovnen blir veldig varm på innsiden så blir den ikke veldig varm på utsiden. Man bør ikke ta oppå den, for det er den for varm til. Man kan fint stappe hånden under ovnen og ta på bordet. Det er ikke særlig varmeoverføring til bordet den står på. Det passer fint å legge pizzaspade og peeler på bordet under den.

Da jeg testet lillebroren ble jeg imponert over effekten av en så liten ovn. Når jeg nå testet Ooni Koda 16 tenker jeg at dette er den ultimate oppgraderingen av ovnen. En slik storebror skulle alle hatt.

 

Konklusjon på testen

Til tross for en vekt som er det dobbelte av lillebrorens, så vil jeg anbefale denne ovnen fremfor den. Selvfølgelig vil man kunne finne fordeler med begge ovnene. For eksempel slik som at Kooda er en ovn som veldig enkelt kan tas under armen og dras med ned i fjæresteinene eller på piknik og camping. Og at Ooni koda 16 er en ovn som steker mye jevnere pizza uten at man trenger å stresse like mye med peeling.

I Koda 16 kan man også steke større pizza enn i Koda. Da jeg testet Koda måtte jeg justere deigen ned til 220 gram. Men i denne ovnen er 250 gram null problem. Den er like enkel å sette opp som lillebroren. Det er samme system med bein som enkelt slås ut under den. Gitt at underlaget er riktig, så er ovnen også veldig stabil.

Når jeg skriver at ovnen er stor og har dobbel vekt i forhold til lillebror, så er dette på ingen måte noen hindring for å kunne ta den med seg til naboen, på hytta, i campingbilen og så videre. Den er ikke tyngre og større enn at man fint kan flytte den rundt og bære den med seg over kortere avstander. Man skal man virkelig på tur med ovnen, så må man nok vurdere den mindre utgaven.

Alt i alt er dette en veldig bra gassdrevet pizzaovn som vil passe for de fleste. Den er enkel å montere, enkel å bruke og lager super pizza. Blir ikke pizzaen bra i denne ovnen, så er det nok kokken heller en ovnen som svikter.

Her kan du lese testen jeg gjorde av lillebroren, Ooni Koda.

Videoer fra test av Ooni Koda 16