Denne helgen har jeg testet ut Ooni Koda gassdrevet pizzaovn. Det ble en interessant og positiv opplevelse. Ovnen er utlånt for testing fra den norske importøren Piacere.

 

Helgens test av Ooni Koda

Ovnen ble testet over tre dager der jeg prøvde litt forskjellige deiger, hydrering og toppinger. For ordens skyld kan det nevnes at jeg ikke får betalt for å utføre testen. Ei heller blir ingredienser brukt til pizzaene dekket av leverandøren av ovnen.

Du finner bilder og video fra testen nederst i artikkelen. Ooni Koda kan kjøpes hos Piacere eller Bakerovner.

På fredag stekte jeg pizza på en deig som var hevet 24 timer, hvorav 10 i kjøleskap. På lørdag brukte jeg en deig som ble laget av en poolish som fermenterte i 15 timer. Hoveddeigen ble så hevet 10 timer i romtemp og 57 timer i kjøleskap. På begge disse dagene brukte jeg en hydrering på 64%. Søndagen brukte jeg en deig laget på manitoba med 70% hydrering. Denne hevet totalt 72 timer, hvorav 14 timer i romtemperatur.

Ønsker du å lære mer om Pizzamel kan du starte her: Mel til bruk i pizzadeig

Alle deiger ble laget med 90% tipo 00 mel, 7% fin sammalt emmer fra Holli mølle og 3% Naturkraft fra Le5Stagioni. Bortsett i fra hydrering og fermenteringstid ble alle deigene laget med samme teknikk.

Pizzastekingen fredag og lørdag foregikk med ovnen inne på kjøkkenbordet, mens på søndag stekte jeg pizzaene ute på terrassen. Jeg har ikke sjekket ut om det er lovlig å bruke en slik type gassovn innendørs, så jeg kan ikke anbefale noen å gjøre dette uten å sjekke dette med produsent, brannvesen eller forsikringsselskap. Når det er sagt, så fungerte det helt fin å bruke ovnen inne på kjøkkenet. Den utvikler ikke mye varme, og da spesielt ikke under ovnen. Selve ovnen blir varm, og det stråler litt varme ut av fronten på ovnen.

Ooni Koda – fredag

Ovnen ble plassert på kjøkkenbordet og varmet opp i 25 minutter før første pizza ble stekt. Jeg hadde laget klar pizzadeiger på 250 gram hver. Dette viste seg å være litt i overkant for denne ovnen. Grunnen er at Ooni Koda er en liten ovn som ikke har så stor stekeflate. Selve stekeflaten er på 31 cm, og dermed må pizzaene være noe smalere slik at det går å snu på dem inne i ovnen. Uten at jeg målte pizzaene så vil jeg anta at de ble på rundt 26-28 cm i diameter. Og med en vekt på 250 gram følte jeg at cornicionen (randen) ikke ble helt gjennomstekt.

Jeg fyrte ovnen på full varme når jeg stekte første pizza, og det synes jeg gikk veldig greit. Etter anbefaling via gruppen «Pizzabakerne» på facebook skrudde jeg ned varmen mellom 1/4 og 1/3 fra fullt. Jeg liker at pizzaene blir så vidt litt brent rundt kantene, så jeg skrudde opp igjen etter å ha testet lavere varme. Jeg synes personlig at smaken blir litt bedre da. Men her er det trinnløs regulering, så det er ikke noe problem å stille inn temperaturen slik at den blir perfekt for enhver smak.

Ovnen blir noe varmere lengst inne mot flammene i forholdt til nær åpningen. Det kan være litt vanskelig å se akkurat hvor mye stekt kanten på pizzaen blir på baksiden, så man må vende seg litt til når man bør snu den. Ovnen er litt lav og trang. Jeg prøvde meg med peeler, men syntes det i denne ovnen var enklere å bruke spaden til å snu pizzaen med. Jeg dro da pizzaen ut i åpningen og snudde den med fingrene før jeg satte den kjapt inn igjen.

Jeg snudde noen pizza 180 grader etter første gang og så snudde jeg to ganger til for å få alle 4 «sider» stekt. Jeg prøvde også å snu pizzaen 3 ganger der jeg dreide den 1/3 runde hver gang. Begge deler gikk fint, men om pizzaen blir litt mye svidd innerst første gangen så kan det være en fordel å snu den 180 grader første gangen, og så heller la være å skyve den like langt inn etter at den er snudd. Men dette blir en tilvendingssak som den enkelte må tilpasse i forhold til den varmen man kjører på ovnen.

Ofte er det slik at første pizza ikke blir like bra som resten, men her må jeg si at resultatet av den første ble like bra som resultatet på resten av de jeg stekte. Så førsteinntrykket av ovnen er meget bra!

Ooni Koda – Lørdag

Også denne dagen testet jeg ovnen inne på kjøkkenbordet. Men denne dagen slo «regelen» om at første pizza ikke blir like vellykket som resten inn. Jeg hadde på fyll med ekstra mye fett i på denne pizzaen. Og da var det ikke særlig lurt å skyve pizzaen hardt og langt inn i ovnen. Den kræsjet faktisk med skilleveggen som er plassert mellom brennkammeret og selve stekerommet. Dette resulterte i at pizzaen ble litt tykkere inne i enden og fyllet kom litt opp i høyden. Dette skjedde i tillegg til at noe fyll rant ned på stekesteinen. Fettet tok dermed fyr og pizzaen begynte å brenne.

Jeg fikk ganske raskt hentet ut pizzaen med spaden, men noe fyll ble liggende igjen inne i ovnen og brenne. Dette resulterte i litt røykutvikling, men jeg fikk slått av ovnen raskt og blåst ut flammene fra fyllet som brant. Denne hendelsen skyldes ikke på noen måte ovnen. Det skyldtes kun kokken som var litt for ivrig med første pizza.

Men her kom en av fordelene med en liten ovn frem. Det gikk raskt å kjøle den ned slik at jeg fikk tatt ut steinen, skrapet og vaskent den før den gikk inn igjen. Så var det bare å fyre opp igjen og vente til ovnen var varm, noe som heller ikke tok lang tid i denne ovnen. Så jeg var snart i gang med stekingen igjen.

Resten av stekingen gikk greit, og forløp seg stort sett som dagen før.

Men i dag reduserte jeg størrelsen på deigemnene til 220 gram, noe som viste seg å være en perfekt størrelse til denne ovnen. Nå ble pizzaene perfekt stekt, og cornicionen ble gjennomstekt og fin.

Ooni Koda – Søndag

Denne dagen testet jeg ovnen ute på terrassen, der den muligens hører hjemme. Jeg satte den rett utenfor terrassedøren slik at jeg kunne lage pizzaene på kjøkkenet, og enkelt ta turen gjennom stua for å sette pizzaen i ovnen. Dette er jeg vant med fra før av når jeg har brukt Nonno Lillo og Ardore gassovn. Jeg har faktisk også laget pizza på kjøkkenet for å ta turen ut i den vedfyrte pizzaovnen.

Også i dag brukte jeg deigemner på 220 gram som jeg stekte pizza av. Jeg tror dette er helt perfekt for Ooni Koda.

Ovnen fungerte like greit ute på terrassen som er under tak, som den gjorde inne på kjøkkenbordet.. Det var litt regn denne dagen så da var det en fordel å kunne stå under tak og steke. Jeg tror ikke at jeg ville latt ovnen stå ute i regnet. Det ville nok muligens også påvirket varmen i ovnen da den ikke er isolert. Og ikke minst ville man fått regn på pizzaspaden som nok ville resultert i problemer med å få pizzaen over i ovnen uten at den klistret seg fast til spaden.

Jeg prøvde i dag også å steke en bunn som pitabrød. Da bare baker jeg ut bunnen med hendene som en pizza, men litt mindre. Og så gjør jeg den jevnt tykk over det hele, for nå trenger jeg ikke noen luftig rand (conrnicione). Dette gikk også greit, men jeg måtte passe litt på for ovnen er lav. Jeg mått inn med spaden et par ganger og presse ned brødet litt slik at det ikke løftet seg opp i taket på ovnen.

I tillegg til å snu pitabrødet rundt, så snudde jeg det også opp/ned et par ganger for å få det jevnt og god stekt. Slike brød pleier jeg å dele i to, åpne som pitabrød og bare smøre som en sandwich. Det blir utrolig godt.

Konklusjon på testen

Jeg må starte med å si at jeg ble positivt overrasket over denne ovnen. Jeg må innrømme at jeg på forhånd var en smule skeptisk til en ovn som er så liten og uten isolasjon. Men skepsisen forsvant raskt da jeg satte i gang. Ooni Koda var en ovn som lagde bra pizza fullt på høyde med andre gassovner jeg har brukt. Den eneste forskjellen på selve pizzaene i forhold til en litt større ovn, er at de blir noe mindre i diameter. Vanligvis pleier jeg å lage pizza som blir 28-32 cm i diameter, men med denne ovnen blir de nok rundt 25-28 cm i diameter. Jeg målte ikke pizzaene men ut i fra erfaring så vil jeg anta at dette ble størrelsen på dem.

Ovnen ble raskt varm. Jeg hadde ikke IR-thermometer denne helgen, så jeg valgte å varme ovnen opp i 25  minutter før jeg satte i gang første dag. De neste dagene brukte jeg ikke mer en 20 minutter på oppvarmingen. Det er mulig at det hadde gått med 15 minutter også, men siden jeg ikke hadde muligheten til å måle så sikret jeg meg med 20 minutter.

Pizzaene ble jevnt stekte på undersiden uten å bli brent. Litt brente flekker blir det, men det skal det da også være. Men ikke noe ut over det normale å bemerke på dette. Det var enkelt å bruke spaden til å tra ut pizzaen og snu den under stekingen. Jeg prøvde som nevnt en peeler til å snu den inne i ovnen med, men syntes det var enklere å gjøre det for hånd med spaden. Grunnen er at ovnen er litt lav i tillegg til at jeg hadde plassert den litt lavt slik at det ikke var ideelt med peeler.

Alt etter hvordan man ønsker pizzaen stekt må man selv justere seg frem til riktig varme. Man må da også prøve seg litt frem til akkurat hvor langt inn i ovnen man plasserer pizzaen. Jeg liker litt farge på den så jeg stekte ganske langt inne i ovnen samtidig som jeg hadde på full varme hele tiden.

Ooni Koda er utrolig lett, og oppgitt til å veie kun 9 kilo. Steinen er enkel å ta ut og inn av ovnen, samt at føttene er sammenleggbare. Dette er en fordel om man skal ta den med seg, eller stue den bort etter hver gang man bruker den. Det er altså en ovn som er meget lett å håndtere. Og siden den også bruker forholdsvis kort tid på å kjøle seg ned er den perfekt til mobil bruk.

Ooni Koda er kort og godt en hissig liten rakker som lager bra napolitansk pizza på 60-90 sekunder. Den er utrolig lett og enkel å ha med å gjøre. Prisen er ikke på noen måte avskrekkende i forhold til kvaliteten. Ooni Koda kan anbefales både til deg som skal lage pizza hjemme på terrassen, på hytta eller ønsker å ha den med på piknik. Og det er en enkel sak å ta med seg om du vil stikke over til naboen og imponere med en god pizza.

Bilder og video fra testen