For å være transparent i mitt arbeide med Pizzamani og facebook-gruppen «Pizzabakerne», ønsker jeg å klargjøre noen fakta i måten jeg jobber på med leverandører. Jeg ønsker ikke at noen skal tro at jeg er «kjøpt og betalt». Jeg er fri og uten forpliktelser til å mene noe annet enn det jeg selv kan stå for.

 

Les også: Av og til, men bare av og til, får ikke alle det som de vil

For ordens skyld har jeg valgt å organisere all virksomhet rundt bloggen i et aksjeselskap. Alle innkjøp og eventuelle videresalg går via dette firmaet. Selv jobber jeg så for dette firmaet. Siden jeg startet bloggen har all min arbeidsinnsats vært gratis. Jeg har ikke hevet noen form for lønn eller kompensasjon. Selskapet har i flere år gått med underskudd, og egenkapitalen er pr. definisjon tapt. Selskapet er Nettverten AS, Org.nr.: 916369018MVA. Det er kun de 2-3 siste årene jeg har brukt det til Pizzamani. Før den tid ble det bruk til webdesign. Selskapsinfo og regnskap finner du her: Nettverten AS.

I mitt arbeide med bloggen og facebook-gruppen har jeg med jevne mellomrom blitt kontaktet av leverandører som enten ønsker et samarbeide, eller at jeg skal teste deres produkter. Når jeg tester produkter for leverandører, så gir jeg på forhånd beskjed om at jeg tester på eget subjektive grunnlag. Jeg har pr. dags dato ikke tatt betalt for å utføre slike tester. Om jeg i fremtiden skulle gjøre det, så vil betingelsen uansett være at jeg står fritt til å mene hva jeg vil om produktet. Jeg verken har eller kommer til å la meg kjøpe til å mene noe. Den integriteten skal jeg alltid ha!

Noen leverandører har jeg hatt et litt tettere samarbeid med. Dette dreier seg i hovedsak om Bakerovner og Oluf Lorentzen. Disse har vært med meg fra tidlig i prosessen med bloggen og facebook-gruppen.

 

Mitt forhold til Bakerovner

Bakerovner fant jeg for noen år siden via Googling på nett. Jeg skulle bygge en vedfyrt pizzaovn i hagen og trengte både informasjon og varer til å bygge den med. Mitt første kjøp var en palle med varmebestandig murstein og varmebestandig sement. Det var der det hele startet. Etter det handlet jeg mer og mer utstyr til både ovnen og til pizzabaking. Så tok det litt av og jeg kjøpte flere ovner. Før et år var gått hadde jeg i tillegg til å bygge ovn også kjøpt 6 ovner fra Bakerovner.no.

Min «galskap» ble lagt merke til og jeg kom tettere i kontakt med eieren Steinar Bergøy. Siden den gang har vi hatt kontakt. Jeg har gitt han råd i forhold til pizzabaking, testing av ovner, mel og lignende. Som gjengjeld til mine mange store kjøp, samt min rådgivning har jeg etter hvert fått rabatter på mine kjøp. Dette har igjen gjort at jeg kan kjøpe inn mer og få testet flere produkter og ovner.

Hvorfor kjøper jeg inn så mye? Og hvorfor kjøper jeg mer?

Jo det er for å kunne skrive bloggen og komme med gode og kompetente råd til leserne og medlemmene av facebook-gruppen. Min hensikt har hele tiden vært å spre kunnskap om pizzabaking og produkter. Facebook-gruppen ble startet fordi jeg ikke klarte å svare på alle henvendelser jeg fikk via bloggen. I gruppen kan jeg og andre være til hjelp uten å måtte svare noen enkeltvis. Får man en mail eller melding så er det kun den man skriver til som får kunnskapen. I en gruppe får alle den.

Og så skal det sies at jeg også har fått noen produkter. Eller ikke jeg, men firmaet har fått en Effeuno Gara Tron og en vakumpakker av typen PROVAC 360. Ovnen har jeg fått som sponsing til pizzakurs som jeg skal holde. Dette har dratt litt ut da vi plutselig havnet i en pandemi. Men der kommer jeg sterkere tilbake. Vakumpakkeren trengte jeg til behandling av varer ved større innkjøp.

Ellers så hender det også at jeg bytter inn ovner mot nye ovner for å kunne teste nye. Det er viktig når man driver en slik blogg å holde seg oppdatert på produkter som er på markedet.

Personlig har jeg fått i gave en pizzasaks, pizzahjul, pizzakutter, et termometer og en stekepanne til vedfyrt bakerovn.

Jeg har også testet mel for Bakerovner. Dette er mel som Bakerovner har importert selv. Jeg har naturligvis ikke betalt Bakerovner for dette melet. Jeg synes ikke det vil være riktig at jeg skal pådra meg kostnader for å teste produkter.

Da tror jeg vi har det som bør nevnes i forbindelse med mitt forhold til Bakerovner.

 

Mitt forhold til Oluf Lorentzen

Når jeg startet bloggen og etter hvert facebook-gruppen så var det lite med produkter få tak på i Norge. Dette resulterte i at jeg for det meste måtte importere selv i fra Italia. De eneste som hadde produkter var Oluf Lorentzen og enkelte importører/distributører til bedriftsmarkedet. Der var det vanskelig for folk flest å få handlet noe siden de kun solgte til bedrifter.

Oluf Lorentzen solgte gjennom nettbutikken sin og enkelte Meny-butikker et begrenset utvalg også til private. Jeg handlet derfra og skrev om dette på bloggen og på facebook. Dette resulterte igjen i at salget av disse varene tok seg opp blant private. Dette merket Oluf Lorentzen og på den måten fikk de «snusen» i at det fantes en blogg og facebook-gruppe som påvirket salget positivt. På bakgrunn av dette ble jeg oppringt av Vegard Halden Vinje, Key Account Manager hos Oluf. Han lurte på om han kunne få komme til Stavanger for å holde et møte med meg. Og så skjedde.

Vi møttes å Stavanger Lufthavn Sola og hadde et møte der vi luftet tanker rundt et samarbeide. Vi ble enige om at jeg (via firmaet mitt) kunne teste ut produkter fra dem gratis, mot at jeg gav dem råd om hvilke produkter de burde ta inn i sitt sortiment og tilby «vanlige folk». Jeg skulle også la meg intervjue av dem til sin hjemmeside. Jeg skulle også skrive et eller flere innlegg for dem til nettbutikken.

Etter dette møtet har jeg testet et utall av produkter fra Oluf, både mel, ost og andre produkter som er relatert til pizza. Så har jeg satt opp forslag til sortiment de skulle tilby. Jeg har srevet et eget innlegg om akkurat dette her: Oluf Lorentzen bedrer tilgjengeligheten for private.

Etter dette møtet har gruppen også fått en avtale om 15% rabatt ved kjøp i nettbutikken. De var også med å sponse en utlodning av julekasser med masse pizzavarer i gruppen julen 2019. Også i 2020 delte de ut julekasser i julekalenderen jeg arrangerte her på bloggen.

Det er liten tvil om at dette samarbeidet har bedret tilgjengeligheten til denne typen produkter for folk flest. Vi har nå etter hvert det melutvalget som trengs for å bake fullverdige restaurantprodukter hjemme på vårt eget kjøkken.

Jeg har også via Oluf fått masse produkter for å sponse blant annet pizzakurs. Jeg har nok delt ut flere kilo mel og tomater til glade pizzabakere enn det noen her i landet før har gjort.

Da er mitt forhold til Oluf Lorentzen avklart.

 

Andre samarbeid og forhold

Ut over samarbeidet med Bakerovner og Oluf Lorentzen får jeg jevnlig henvendelser om jeg kunne tenke meg å teste ut produkter eller om de kan få lov å sende meg produkter. I enkelte tilfeller så går jeg med på dette. Men det er kun om det er relatert til pizza. Og i de fleste tilfeller får jeg produkter for å gi videre til andre og/eller lodde ut på bloggen eller i facebook-gruppen.

Så pr. i dag har jeg ikke noen videre fordeler eller inntekter på jobben jeg gjør i facebook-gruppen eller på bloggen. Jeg har et pizzakurs som jeg selger på nettsiden Pizzakurs.no. Det tjener jeg naturligvis noen kroner på. Men sett i forhold til prisen på kursene og de rabatter jeg ofte tilbyr i gruppen så er heller ikke dette pr. i dag særlig lukrativt.

Om jeg på et senere stadium skulle velge å gå over fra hobby til fulltids pizzanerd, så skal jeg på en klar og tydelig måte kunngjøre det for omverden.

Takk for at du tok deg tiden til å lese gjennom artikkelen.