Jeg vil bare få innlede med å si at 99,9% av tiden min som pizzablogger og administrator av facebook-gruppen “Pizzabakerne” består av pur glede. Denne hobbyen gleder meg så mye at jeg tror nesten ikke det finnes noe i hele verden som kan ødelegge den gode følelsen.

 

Av og til, men bare av og til

Men av og til, men bare av og til, er det noen som setter både meg som administrator og andre som moderatorer på prøve. De liksom klarer bare ikke å innfinne seg med at en slik gruppe består av andre enn dem selv. De tror de har enerett på å skrive akkurat hva de ønsker. Reglene gidder de ikke å lese. Selv om denne gruppen har 8 regler og en omfattende introduksjon (i form av en kunngjøring) som forteller om miljøet vi ønsker i gruppen.

Ja, vi er ganske strenge i modereringen av gruppen. Og spesielt er jeg nok selv den strengeste. Men vi har en moderatorgruppe der vi tar opp problemer og utfordringer. Og er man usikker på hvordan man skal reagere på et innlegg så tar vi en diskusjon på det før “dom” blir avsagt.

Hensikten med å moderere facebook-gruppen “Pizzabakerne” såpass strengt som vi gjør, er å sikre kvaliteten på innholdet i gruppen. En viktig forutsetning for innleggene er at de skal gi leseren nyttig kunnskap. Alt dette står klart og tydelig beskrevet i regler og kunngjøringer. Alle som melder seg inn i gruppen må krysse av for at de aksepterer dette.

 

Kvalitet bygges gjennom god moderering

Gjennom denne strenge modereringen har vi bygget en gruppe som per i dag består av 19-tusen medlemmer. Og innholdet er av en meget bra kvalitet. Det får vi hele tiden tilbakemeldinger på. Men så har vi den der 0,1-prosenten da. Den der ene blant mange som bare ikke klarer å holde seg. De kjører på og tror de kan gjøre som de vil. Så får de et innlegg fjernet fordi det strider mot regler og det som står i gruppens kunngjøringer. Men i stedet for å la det ligge og gå videre, så lager de et forferdelig rabalder. Da kommer både skjelsord og konspirasjonsteorier om en annen.

Og dette er jeg såpass dum at jeg bruker tid på. Tro det den som vil. I stedet for å bare blokkere personen så prøver jeg å forklare hvordan gruppen fungerer. Men jeg når ikke frem til alle. Jeg når frem til noen, og de sier kanskje at de er uenige, men aksepterer avgjørelsen og går videre. Det vil jeg berømme de for. Det er voksne folk som ser at man ikke alltid kan bli enige om alt. Men vi blir enige om at vi alle elsker pizza, og heve deigene i dagesvis. Det er vi enige om.

 

Den der ene som dukker opp av og til

Men tilbake til den der ene som dukker opp innimellom. Den som bare ikke klarer å forstå et det faktisk er frivillig å være med i gruppen. Det er ingen som tvinger dem. De ser det på som en rettighet å få være med i gruppen. De ser også på det som en rettighet å få publisere hva de vil, selv om det bryter med gruppereglene. Og dum som jeg er tar jeg opp duskusjonen og prøver å forklare hva som har blitt gjort feil og hvilke regler som er brutt og så videre.

Men disse ytterst få som da starter bombarderingen med private meldinger, ja de gir seg ikke så lett. Men heldigvis er det ikke mange av dem, og jeg prøver så godt jeg kan å ikke la meg bli med for langt på den ulykksalige turen.

For å gi et eksempel på hva som dukker opp fra tid til annen så skal jeg legge ut noen bilder av kommentarer i et slikt bombardement. Jeg legger også ut en video av hele samtalen. Jeg ha naturligvis fjernet navn, bilde og kjønn på personen. Dette medlemmet har fått slettet et innlegg som alle moderatorer i gruppen er enige om at strider mot gruppens regler. Jeg har ikke noe ønske om å henge ut noen. Jeg ønsker mer å få frem at det å oppføre seg på en slik måte ikke har noe for seg. Man kommer rett og slett ingen vei.

Er noen i tvil om min habilitet som administrator for facebookgruppen, så kan de lese denne artikkelen: Litt informasjon rundt min interitet som pizzablogger.

 

Bilder og video fra siste hendelse

 

chat 1
Chat 2
Chat 3
Chat 4