Tiga er en starter med ca 70% hydrasjon som kan brukes når man lager pizzadeig. Den kan naturligvis også brukes til annen type bakst. Når vi bruker tiga, eller en annen type starter, så tilfører vi deigen mer smak og tekstur.

Når vi lager tiga bruker vi samme type mel som vi skal ha i deigen den skal tilføres. Vi gruker vanligvis kaldt vann når vi lager en starter. Grunnen til dette er at gjæringen tar lengre tid og tilfører deigen en større smakskompleksitet. Det kan med fordel brukes et glass eller bolle som er gjennomsiktig. Da er det enklere å følge deigens utvikling.

Ingredienser

  • 0,14 gram Iduns tørre pizzagjær (eller 0,42 gram fersk gjær – Iduns blå)
  • 32 gram kaldt vann fra springen
  • 55 gram mel av samme type som brukes til hoveddeigen.

Fremgangsmåte

  • Ha gjæren i en liten bolle og hell i vannet. Rør til all gjæren er helt oppløst i vannet.
  • Tøm i melet og rør med en teskje til du får en litt tykk deig.
  • Skrap ned all deig som har festet seg til kanten på bollen. Hele deigen skal samles i bunnen på bollen. Skrap av teskjeen til slutt.
  • La nå deigen stå i romtemtemperatur i 18 timer. Før du bruker den setter du den en halv time i kjøleskapet for å kjøle den litt.
  • Bruker du ikke deigen med en gang, kan den oppbevares i opptil 8 timer i kjøleskap. Ta den da ut litt før slik at deigen får en kjølig romtemperatur før den brukes.

Tips: Når du skal bruke en starter kan den være noe klissete. Så i stedet for å bruke en slikkepott eller lignende, kan du fukte fingrene i kaldt vann og ta den ut. De kalde fuktige fingrene vil ikke feste seg så lett til deigen.