Før Jul ble jeg kontaktet av en representant fra Wilfa med spørsmål om jeg kunne tenke meg å prøve den nye kjøkkenmaskinen deres, Wilfa Probaker. Det er alltid kjekt å teste ut nytt utstyr, så det takket jeg ja til, og i slutten på februar var den her hos meg.

 

Testen er gjort uten vederlag (Redigert)

Maskinen jeg har testet er en lånemaskin som jeg har fått tilsendt fraktfritt og vil også bli returnert fraktfritt. Jeg får ikke betalt for å teste maskinen, og alt av ingredienser jeg bruker har jeg betalt for selv. Jeg har ingen avtale som binder meg til noe annet enn å være helt ærlig under testingen. Redigering: For ordens skyld vil jeg informere om følgende; I dag (19.03.2021) tre dager etter at jeg publiserte dette innlegget ble jeg kontaktet av Wilfas representant. Jeg fikk tilbud om å beholde maskinen i stedet for å returnere den. Jeg har valgt å takke ja til dette tilbudet, og betaler ikke noe for å beholde den.

 

Wilfa Probaker er grundig dokumentert med 9 videoer

Jeg har dokumentert hele testingen av Wilfa Probaker med 9 videoer som jeg har lagt ut på Vimeo og presenterer her i denne testen. Alle videoene viser all elting som skjer i maskinen uavbrutt. Jeg stopper ikke filmingen før jeg skal ta deigen ut av bollen. På denne måten ønsker jeg å vise hele prosessen deigen går gjennom når den eltes. Etter mitt syn er det den beste måten å kunne dokumentere de resultatene jeg presenterer. Jeg viser også en snutt på slutten av videoene som viser hvordan deigen har blitt etter elting i maskinen. Du finner alle videoene fra testen nederst i dette innlegget. Noen er med lyd, mens andre er uten. Dette er av praktiske årsaker siden jeg ikke bor alene her i huset. Her følger en presentasjonsvideo jeg laget under testen.

 

Presentasjonsvideo

 

Wilfa Probaker var tyngre, mindre og mer kompakt enn det jeg hadde sett for meg, og det gav et veldig betryggende førsteinntrykk. Dette intrykket bare forsterket seg under testingen av maskinen. Mange maskiner har et ledlys som lyser ned i bollen, men det har ikke Probaker. Jeg har en Kenwood som har dette, og i den føles det naturlig siden mye av armen “henger over” bollen. Slik er det ikke på Probakeren. Armen strekker seg ikke så langt ut over bollen at det blir noe problem med lys ned i den. Dette henger sammen med at maskinen har et såkalt «dual action»-eltesystem, noe som enkelt forklart betyr at bollen roterer mens det eltes. Dette er også slik profesjonelle spiralmiksere fungerer. Og spiralen skrur samtidig deigen ned i bollen slik at eltingen blir meget bra.

Her er litt informasjon om maskinen:

  • 7L bollekapasitet
  • 20 hastighetsnivåer
  • Effektiv 700W DC-motor
  • Dual Action eltesystem
  • Automatisk overbelastningssystem
  • Spiralkrok, flexi-visp, dobbel visp og deksel inkludert.
  • 5 års garanti / 10 års motorgaranti
  • Stabil på høy hastighet

Om du synes at en effekt på 700 watt virker lite, så kan jeg betrygge deg med at den er bygget på en slik måte at man ikke trenger mer. Man ser ofte at profesjonelle spiralmiksere har en mye lavere effekt enn det vanlige kjøkkenmaskiner har. Dette har å gjøre med måten og avstanden de overfører energien på.

 

Jeg testet mange deigstørrelser i Wilfa Probaker

Jeg har eltet forskjellige deigstørrelser og forskjellige hydreringer på deigene. Hva hydrering er? Det kan du lese mer om her: Hva er hydrasjon og hydrering. Jeg lagde også en kake der jeg vispet sammen kakebunnen og pisket krem med maskinen. Men mitt hovedfokus i denne testen var dog å teste maskinen på pizzadeiger.

Den minste deigen jeg testet veide totalt  500 gram. Det gikk greit å elte den, men jeg vil nok si at dette er nedre grense for hva man kan elte i maskinen. Blir deigen mindre enn dette vil man få problemer med at den henger litt for mye på kroken fremfor å eltes av den. Den største deigen jeg eltet i maskinen var på 4.620 gram totalt. Maskinen hadde ingen problemer med å elte en slik deig. Det var en nytelse å se på at maskinen bygde opp glutenet i deigen og formet den mer og mer som et gresskar mot slutten av eltetiden. Dette er karakteristisk for deiger eltet i profesjonelle spiralmiksere.

Man kan elte deiger helt opp til 5 kilo i Wilfa Probaker. Men dette forutsetter at deigen ikke er for kompakt. Skal man elte en så stor deig bør den ha en hydrering på minimum 67%. Elter man tørrere deiger bør man gå ned noe i vekt på deigen. Man finner en anbefaling på deigstørrelser i den medfølgende bruksanvisningen. Maskinen har også et innebygget overbelastningsvern som gjør at maskinen kobler ut om Probakeren blir overbelastet. Da må maskinen stå og kjøle seg ned litt før man får start på den igjen. Dette er en sikkerhet og hindrer at man ødelegger maskinen. Overbelastningsvernet slo ikke noen gang ut under mine tester.

Wilfa Probaker har en hastighetsregulator som går fra 0 til 100% med en trinnvis økning på 5%. Dette gjør at den føles helt trinnløs når man skrur på den.

 

Wilfa Probaker holder kontroll på deigtemperaturen

Når man elter pizzadeig, og naturligvis også andre deiger, så er det viktig at deigen ikke blir for varm under eltingen. Blir deigen for varm kan den enten bli ødelagt, eller så kan man risikere å få en ukontrollert heving av deigen. Men dette var ikke noe problem når jeg testet Wilfa sin Probaker.

Jeg målte alle deiger og ingredienser fra start til slutt av eltingen. Jeg elter normalt en deig i ca 20 minutter. Temperaturøkningen i deigen var ca 10 grader på disse 20 minuttene. Dette er en økning på 0,5 grader pr minutt den elter, og det er veldig bra. Jeg tror nesten ikke jeg kan huske å ha testet noen kjøkkenmaskin eller spiralmikser som har hatt like lav temperaturøkning. Det betyr at man har god kontroll på deigens temperatur både under elting og når den skal heve etter at den er ferdig eltet.

Ikke bare holder den temperaturen, den er også meget stabil. Dette har jeg vist med å sette et glass med vann på maskinen under elting i de fleste videoene.

 

Lansering, konklusjon og pris på Wilfa Probaker

I følge Wilfas representant vil maskinen bli lansert i tiden rundt månedsskiftet mars/april i år. Så i skrivende stund bør det være under en måned til den kommer på markedet. Det vil være Elkjøp som får eksklusivitet på lanseringen Probakeren til Wilfa. Jeg har fått opplyst at prisen på maskinen vil ligge på 9.499,- kroner ved lansering.

Selv har jeg to Kenwood kjøkkenmaskiner, en gammel og en helt ny type. I tillegg har jeg en profesjonell spiralmikser av typen Sumnix 10. Jeg har også hatt andre maskiner, både spiralmiksere og en ankarsrum, men jeg må si at jeg ble meget imponert over Probakeren. Nå skal det sies at dette ikke er en kjøkkenmaskin som kan gjøre alle mulige finurlige ting, men den kan det den skal gjøre. Den elter fantastiske deiger, og den pisket både kakebunn og krem på en bra måte.

Man kan ikke koble til pølsemakere, pastamaskiner og lignende til denne maskinen. Men det er heller ikke det jeg trenger av den. Jeg trenger den til elting av deig samt helt vanlige kjøkkenoppgaver som kakebaking, miksing av kjøttdeig, potetmos, pastadeig, vaffelrøre og så videre. Da trenger jeg bare denne maskinen. Og jeg kan røpe at når den kommer på markedet, så kommer jeg til å gå til anskaffelse av den.

Dette er det nærmeste jeg har kommet en profesjonell spiralmikser. Den lager like gode deiger som profesjonelle typer, men den er liten nok til å ha på kjøkkenbenken uten at det blir for voldsomt. Så om du ikke har behov for å lage veldig store deiger, altså deiger over 5 kilo, så er dette maskinen som lager den beste pizzadeigen etter mitt syn. Her er link til Wilfa sin nettside der du finner Probakeren.

Alle videoer av Wilfa Probaker som er gjort under testingen