Når skal man egentlig bake ut og steke deigen? Kan man ta den rett ut av kjøleskapet, bake den ut og steke den direkte? Eller må man romtemperere den først? Mange har spurt, så jeg har testet.

 

Selv romtempererer og hever jeg deigene en tid i før jeg steker dem. Jeg føler at de blir lettere å håndere lik, samt at jeg legger dette inn i den totale hevetiden. Men poenget må være at deigen er ferdig hevet før den stekes. Uavhengig av om den er kald direkte fra kjøleskapet , eller romtemperert.

Derfor er testen gjennomført som følger

Jeg lagde to deiger som ble delt i fire emner hver slik at det ble 8 pizzabunner totalt. Grunnen til dette er at jeg samtidig utførte en annen test for å sjekke to måter å lage deigen på. Jeg skal ikke gå nærmere inn på akkurat dette nå, men du kan lese om den testen her: Når skal salt tilsettes i deigen?

Oppskriften på deigene finnes også i nevnte link, så jeg går nå direkte til denne testen. Deigen var på 67% hydrasjon og hevet 2 timer i bulk, 16 timer bulk i kjøleskap og 2 timer romtemperering før balling. Men her skiller temperatur og heving seg litt på de to deigene.

Etter at deigene var ferdig hevet etter oppskriften. Altså 8 timer heving etter romtemperering, så ble 4 av deigene satt tilbake i kjøleskapet for nedkjøling igjen. Etter 2 timer ble de tatt ut og stekt. Når en deig er ferdig hevet så holder den seg i romtemperatur i 4-6 timer før den bør stekes. Så derfor valgte jeg å heve deigene helt ferdig før jeg kjølte ned de som skulle stekes kalde.

Er den ene måten bedre eller forskjellig fra den andre?

Jeg stekte alle deigene i en Effeuno P134H på maksimal varme som ligger på mellom 450 og 490 grader. Alle deigene ble bakt ut på samme måte, og ble hevet på samme måte i bulk og i IKEA bokser. Siden det var en test så stekte jeg alle pizzaene kun med tomatsaus.

Forskjellen ved utbaking var at de kalde deigene var harde og vanskelige å bake ut. Jeg måtte bruke en del kraft for å få deigene ut og i riktig størrelse. På den første deigen var jeg redd for at den skulle ryke under utbaking. Derfor lot jeg være å gjøre den så stor som den burde være. Jeg turte å være litt tøffere på den neste så den ble større.

Deigene som hadde romtemperatur var enklere å ha med å gjøre. De var lette å bake ut og de føltes mye mer strekkbare.

Men hvordan ble resultatene?

Jeg hadde ærlig talt trodd at forskjellene på de ferdig stekte pizzaene skulle være større enn de var. Men de ble faktisk ganske like. Tidligere har jeg stekt kalde deiger i gassovn og vedovn. Der har jeg erfart at de blir litt mer leopardmønstra. Men det ble de altså ikke her. Det var ikke mulig å se forskjell. Hverken på luftighet eller på stekeoverflaten. Ingen fargeforskjell og ingen leopardmønster.

Dette betyr nok at jeg når det blir varmere i været må gjøre samme testen i en gassovn og i den vedfyrte. Men om du steker på elektrisk, så er det ingen forskjell så langt som jeg har klart å finne i denne testen i hvert fall.

Jeg stekte 4 pizza. To kalde og to romtempererte. I tillegg stekte jeg fire av dem som småbrød i ovnen. Forskjellen her ble at de romtempererte ble noe bredere og flate enn de klade som ble smale og høye. De var like luftige og smakte helt likt.

Nedenfor finner du bilder av pizzaene og småbrødene fra testen. Jeg har også lagt ved et bilde av en pizza med leopardmønster for at man kan se hva det er. Jeg markerer ikke hvilken det er, men du skjønner det nok.

 

Bilder fra testen