Det er ikke så enkelt å få tak i italiensk kvalitetsmel her til lands. Det finnes muligheter, men man får ikke kjøpt direkte fra leverandør helt uten videre. I tillegg blir det en relativt dyr fornøyelse.

De er ikke lett å få handlet disse varene i Norge

Skal du handle samme type mel som bakere, restauranter og konditorer gjør, må du i utgangspunktet være registrert som et firma. Det er mulig å handle uten å ha et firma, men da må du prøve å få en butikk til å spesialbestille for deg. Eventuelt tilbyr noen leverandører at du kjøper via en baker, eller restaurant. Men igjen, det blir forholdsvis dyrt.

Jeg sjekket mulighetene for å handle fra Oluf Lorentzen og Villa import. Oluf Lorentsen kunne ikke tilby andre varer enn dem de selger i nettbutikken sin. Resten er forbeholdt idustrien og dagligvarebransjen. Man kan allikevel prøve å få kjøpt varer gjennom en dagligvareforretning. Men prisen blir forholdsvis stiv. Også nettbutikken til Oluf Lorentzen har ganske stive priser.

Villa import har mye mer overkommelige priser i deres nettbutikk (NB! priser er oppgitt uten mva), men du må registrere deg som kunde. For å registrere deg som kunde må du gjøre dette gjennom et firma. Jeg har selv et firma, så jeg forsøkte å gjøre dette og ville bestille varer for opp mot 2.000,- kroner inklusive mva. Men jeg fikk beskjed om at frakten ville komme på ca 2.000,- i tillegg, så da ville det nok vært rimeligere å kjøre til Oslo og hente det selv. Jeg kunne også få kjøpe gjennom en restaurant i Kristiansand for å få ned fraktkostnaden, men måtte da hente varene der.

 

Jeg synes det ble for dyrt, og sjekket alternativer

Jeg syntes at det hele ble litt vanskelig og dyrt, så jeg bestemte meg for å sjekke andre muligheter. eBay er jo en plass der man kan handle det meste tenkte jeg. Men dette ble også forholdsvis dyrt. Ikke uoverkommelig, men litt dyrt. Jeg kom så over en italiensk nettbutikk som kunne sende varer over hele Europa. Nettbutikken heter You Dream Italy og har masse interessante varer. Og best av alt, frakten var bare 1/3 del av hva det kostet å frakte samme mengde varer fra Oslo til Moi (ca 50 mil).

Jeg fant ut at første vektgrense gikk på 62 kilo, før frakten ble høyere. Derfor bestilte jeg varer tett opp mot denne vektgrensen.

Jeg bestilte følgende:

  • 2 sekker mel á 25 kilo
  • 24 bokser San Marzano DOP tomater
  • 2 poser tørket surdeigsbase á 1 kilo

Frakten kom på til sammen 69,- Euro levert på døren hjemme på Moi. Og den totale enhetsprisen ble som følger:

  • 10,85 kroner pr. kilo mel – mot 40,50 kroner hos Oluf Lorentsen for tilsvarende mel.
  • 25,03 kroner pr. boks tomater – mot 51,90 pr. boks hos Oluf Lorentzen for tilsvarende.
  • 123,42 kroner pr. kilo tørket surdeigsbase.

Om du har anledning til å handle såpass mye, eller om dere er flere som går sammen om å handle, så kan jeg absolutt anbefale å handle fra You Dream Italy. Og skulle du være i tvil; Alle leverandører/varer er godkjente av Associazione Verace Pizza Napoletana.

 

Her er bilder av produktene jeg handlet