Hva er Vera Pizza Napoletana?

Vera Pizza Napoletana er en bevegelse hvis formål er å fremme og beskytte navnet og produktet «Pizza Napoletana»; en pizzastil og tradisjon som har sitt opphav i Napoli. Navnet «Vera», eller «Verace» betyr sann, ekte eller riktig. Organisasjonen taler ikke med en stemme, den er heller støttet av et utvalg organisasjoner. Dette inkluderer handelsorganisasjoner, restauranter, utstyrs- og ingrediensleverandører, opplæringsinstanser og skoler. Støttespillerne er blant annet Associazione Verace Pizza Napoletana (Napoli), og deres amerikanske partner Verace Pizza Napoletana Americas (Los Angeles), Antico Molino Caputo (Naples), Italias utsøkte og mest berømte pizzamel produsent og Pizza Consulting (Naples), Italias fremste skole for pizzakokker.

Bevegelsen ble kjent i 2004, da VPN organisasjonen jobbet sammen med italias landbruksdepartement for å presentere Pizza Napolietana for EU som et beskyttet matvare merke, på lik linje med ost, oliven og vin. Pressedekningen resulterte i stor oppmerksomhet, og i dag hevder Vera Pizza Napoletana å være DOC (Denominazione d’ Origine Controllata), samme status som Chianti Classico (vinen).

Napolitanks pizza i seg selv (Pizza Napoletana) er et av verdens mest raffinerte matvareprodukter.

Hvor stor er Vera Pizza Napoletana bevegelsen?

Selv om det er en stor kjærlighet for napoletansk pizza verden over, og at mange reiser til Napoli for å oppleve merkevaen på nært hold, så er Vera Pizza Napoletana-merket veldig lite og oppdelt. I motsetning til ost og olivenolje der det er strenge produksjonsregler, og en statlig merking med sporingsnummer på hvert produkt, er napolitansk pizza umulig å kontrollere. Det finnes heller ikke noe statlig system for sertifisering og klassifisering av pizza. Handelsorganisasjonen Verace Pizza Napoletana har laget sitt eget sertifiseringssystem, men det er frivillig og de fleste medlemmene finnes i Napoli. Globalt er det kun noen hundre medlemmer. Samtidig er det mange tusen pizzeria rundt om i hele Italia som har Pizza Napoletana DOC på sine menyer uten noen som helst sertifisering. For eksempel er det hopetal av vedfyrte pizzeria i Firenze, inkludert mange som hevder å lage Pizza Napoletana DOC, men det er bare 2 pizzeria som er VPN sertifiserte.

Det er også viktig å merke seg at det er 15 andre profesjonelle pizza, pizzeria og organisasjoner for pizzakokker i Italia. Disse kommer i tillegg til Vera Pizza Napoletana og inkluderer Associazione Pizzaioli Napoletani, og mange andre Napolitanske pizza tilhengere som ikke er medlem av VPN.

Hva er de grunnleggende retningslinjene til VPN?

Retningslinjene er egentlig ganske enkle, men det kreves erfaring for å kunne møte kravene. De kan sumeres opp i tre punkter som jeg har satt opp nedenfor:

  1. Vedfyrt ovn: En Napolitansk pizza må stekes i en steinovn fyrt med ved. Temperaturen i ovnen skal ligge på rundt 485° C (men kan stekes fra temperaturer på 400° C).
  2. Riktige ingredienser: Tipo 00 mel, San Marzano tomater, ekte Fior di Latte or Bufala mozzarella, fersk basilikum, salt, fersk gjær. Alle ingredienser skal være naturlige og ikke bearbeidet.
  3. Riktig teknikk: Deigen skal enten eltes for hånd, eller i kjøkkenmaskin på lav hastighet. Det er ikke lov å bruke mekaniske hjelpemidler til å forme pizzadeigen. Det skal kun gjøres med hendene, og kjevle er bannlyst. Pizzaen skal stekes i maksimum 90 sekunder.

Les også: Pizzabunn til italiensk pizza.

Hvilke er de ekte napolitanske pizzaene?

  • Pizza Margherita: tomatsaus, mozzarella, olivenolje og basilikum
  • Pizza Margherita Extra: tomatsaus, mozzarella di Buffala, olivenolje og basilikum
  • Pizza Marinara: tomatsaus, hvitløk, oregano og olivenolje

Ønsker du å lese de originale reglene fra Vera Pizza Napoletana, så finner du dem på norsk her og engelsk her.