Navn: Frode Slettum

Sivil status: Samboer

Alder: 42 år

Bosted: Gjøvik

Stilling: IT-konsulent og Fotograf

 

Hva er ditt forhold til pizza?

Som de fleste nordmenn så vokste jeg opp med «Norsk Pizza» som lørdagsmat. Den var tykk, den fylte en hel langpanne, eneste lovlig fyll var kjøttdeig, og Norvegiaen dekket det hele med skiver fra ostehøvelen. Har tatt med tradisjonen til egen familie men selv om pizzaen ofte ser helt annerledes ut så finner jeg også gjerne tilbake til den gamle oppskriften. Litt nostalgi kanskje, men også fordi den «norske pizzaen» faktisk er kjempegod!

Hvor ofte spiser du pizza?

Kvalifisert gjetting vil være 3 ganger pr mnd. Pizza er fantastisk, men jammen meg finnes det mye annet fantastisk mat også.

Hvor ofte spiser du pizza på restaurant?

På Gjøvik finnes det ikke for mange gode pizzarestauranter. Men de hederlige unntakene får besøk av familien vår en gang pr mnd. når livet er for hektisk til å lage selv.

Hvor ofte bestiller du pizza take-away?

Oi, panikkhandel når man hadde mindre tid og energi enn man estimerte. Bikker kanskje 2-sifret i året så vidt.

Hva er den beste pizzaopplevelsen du har hatt?

Gatekjøkken på Rena under førstegangstjenesten for over 20 år siden. Ikke fordi pizzaen var spesielt god (noe jeg merket da jeg prøvde den litt senere), men fordi kontrasten til maten i leieren var så stor.

……og den verste?

Helt sikkert ett av mange mislykkede prosjekter på eget kjøkken. Men det er litt som sex, uansett hvor dårlig det er så er det litt godt også.

Kan du anbefale en norsk, og evt. En utenlandsk pizzarestaurant som du synes er spesielt bra?

Husker aldri hva restauranter heter, sorry. Men jeg mener å huske at Eataly på Aker Brygge er ok? (Smeller ikke akkurat av dette svaret merker jeg)

Hvor ofte lager du dine egne pizza fra bunnen av?

Hva betyr «fra bunnen av»? Må man da lage tomatsausen selv? Sanke korn selv? Kun ost fra eget dyr? Deien lager jeg selv hver gang. Et par ganger i året får min samboer ansvaret for å lage pizza, og da kan det hende det kjøpes inn ferdig rullebunn. Men tror hun begynner å bli lei påfølgende times monolog om hvor meningsløst det er, så det er en stund siden nå.

Hvor finner du inspirasjon når du lager dine egne pizza?

Svar: Da jeg bgynte å lese boken «Verdens beste pizza – en reise i tykt og tynt» ga den meg masse inspirasjon. Brukte ikke oppskriftene, men den ga meg et generelt fokus på pizza som var over landsgjennomsnittet. Kom så over Youtube-kanalen «Glen & Friends Cooking» som inspirerte meg til å prøve ut flere teknikker for napolitansk pizza. Har de siste årene funnet mye fint på diverse blogger og Youtube-kanaler, men det er først da jeg fant facebook-gruppen «Pizzabakerne» at jeg følte veien fra kunnskap til fanget mitt var kort nok til å revolusjonere pizzaene mine. Endelig klarte jeg å lage en sterk deig som ikke fikk hull etter 10 sekunder!

Bruker du aktivt facebookgruppen «Pizzabakerne» og bloggen «Pizzamani»? Og hva synes du evt. om disse?

De har endret måten jeg lager pizza på. Endelig en plass hvor kunnskap formidles kort, presist og relativt enkelt. Fortsatt føles det litt som en jungel når man er nybegynner, så for nybegynnere har sidene litt å. Men ettersom man blir bedre kjent med ord, uttrykk og prosesser blir det også mye enklere å henge med. Håper ildsjelene bak holder koken en god stund til.

Bruker du ofte spesialmel og lange hevetider når du lager pizza? Eller har ikke dette særlig betydning for deg?

Frem til for 1-2 mnd siden merket jeg ikke noe forskjell om jeg byttet ut Møllerens Tipo-0 med mer fancy mel. Om jeg hevet i 1 eller 12 timer merket jeg heller ikke noe stor forskjell på. Men etter å ha prøvd ut teknikker fra «Pizzamani», har jeg begynt å forstå at type mel og hevetider har stor innvirkning på resultatet – bare man vet hvorfor og hvordan. Jeg lager fortsatt «norsk pizza» på gamlemåten, men når jeg skal lage en tynn italiensk rakker så prøver jeg å planlegge ved å lage deigen dagen før, og jeg har alltid litt Caputo-mel på kjøkkenet.

Har du en spesialovn til å bake pizza i, eller bruker du vanlig stekeovn? Og hvordan steker du pizzaen i ovnen du bruker?

Jeg har lenge vært på utkikk etter pizzaovn, men synes det er vanskelig å vite hva man skal velge. Lage selv i hagen? Elektrisk i huset? Gass? Prisnivå? Får mange gode tips fra «Pizzabakerne», og kanskje er 2020 året der investeringen skjer. Frem til da steker jeg pizza på stålplate øverst i ovnen på 275 grader. Blir bra, men føler også det begrenser meg (noe man alltid sier til seg selv når man ønsker seg nytt utstyr).

Har du evt. annet spesialutstyr du bruker til pizzabakingen?

Vaskedame når jeg er ferdig (or not).

Hva er din favoritt når det kommer til pizzastil, pizzabunn og topping?

Napolitansk pizza, less is more, topper med alt mulig (Ananas er absolutt lov, men kan spare meg for egg eller ansjos)

Har du en favorittoppskrift?

Akkurat nå: Pizza napolitana med enkle råvarer.

Hvor ville du plassere deg på en skala fra 1 til 10, der 1 er grandiosa og 10 er pizzanerden René Munthe Eik som administrerer «Pizzabakerne» og driver bloggen «Pizzamani»?

Er jeg her vitne til at forfatteren selv rangerer seg selv øverst på skalaen? Morsomt. Det første tallet som popper inn i hodet mitt er 6.

Er det noe annet som opptar deg i din pizzahverdag som vi ikke har berørt her?

Nei, men kan komme med en oppfordring til forfatterne av pizzamani og pizzabakerne: Video er fantastisk format å formidle matlaging i. Men en fordel kan være å lage de korte. Kutt vekk dødtid.
Og en oppfordring til alle som driver med formidling av matkunnskap: Det finnes et tonn av bøker og websider som fungerer som store databaser med matoppskrifter. Det er kjempefint, men vi som er opptatt av litt mer enn å bare få maten på bordet, er også opptatt av «hvorfor». Innen Pizza kan dette være spørsmål som «Hvorfor ha / ikke ha sukker i deigen?». Ellers hva skjer egentlig hvis man har i olivenolje? Kan man fryse pizzadeig? Hvorfor, eller hvorfor ikke? Og hvordan?