Det er ikke alle som har anledning til, eller er like interessert i å skaffe seg spesielle ingredienser for å lage seg en pizza. Ei heller ønsker de å bruke dagevis på å fermentere deigen. Derfor har jeg her laget en opplæringsvideo, samt en forklaring på hvordan det kan gjøres med helt enkle ingredienser man finner i vanlige dagligvareforretninger.

 

Jeg har gått gjennom hele prosessen i videoen øverst i innlegget for å vise hvordan man går frem. Det kan ofte være greit å kunne se fremgangsmåten i tillegg til å lese den. Jeg skal ta deg gjennom hvordan vi lager 4 pizza Margherita á la napolitana i en vanlig stekeovn på en pizzastein. Man kan også bruke et bakestål i stedet for en pizzastein. Bakestålet magasinerer varmen bedre og er derfor et bedre alternativ. Selv har jeg egne pizzaovner som jeg til vanlig bruker, så jeg har ikke følt behov for å skaffe meg et bakestål.

Jeg skal lage en pizzadeig med en hydrasjon på 62% og en hevetid på 7 timer i romtemperatur.

Deigen består av følgende ingredienser:

  • 630 gram Møllerens pizzamel tipo 0
  • 391 gram iskaldt vann
  • 19 gram salt
  • 2,74 gram fersk gjær (Idun´s blå)

Fyll og topping består av følgende ingredienser:

  • Hermetiske pomodori kirsebærtomater tilsatt litt salt og sukker
  • Fersk Mozzarella
  • Ferske Basilikumblader

 Tilbereding av deigen

Vi starter med å ha hele melet over i bakebollen. Så veier vi opp gjær og smuldrer direkte i melet. Og til slutt heller vi vannet i bollen. Men vi holder igjen ca 15-20 gram vann. Dette skal vi tilsette senere sammen med saltet.

Vannet skal være iskaldt og holde rundt 3-5 grader. Grunnen til dette er at deigen ikke skal bli for varm under eltingen. Den ferdige deigen skal ligge mellom 20 og 24 grader. Når vi elter i en vanlig kjøkkenmaskin vil deigen øke nærmere 1 grad pr. minutt som deigen eltes. Blir den ferdige deigen for varm vil vi få en ukontrollert gjæring slik at den lever sitt eget liv ute av vår kontroll. Med oppgitt temperatur på vannet vil deigen ende på mellom 20 og 24 grader om man bruker et romtemperert mel.

Start så eltemaskinen og kjør den på lav hastighet til melet har absorvert vannet og vi har en fast deig. Nå skal deigen eltes i 15 minutter. Etter 15 minutters elting tilsetter vi alt saltet og resten av vannet. Nå elter vi videre i ca. 5 minutter til vannet og saltet er absorbert av deigen.

Her kan du lese mer om pizzamel.

Nå skal pizzadeigen hvile

Når deigen er ferdig eltet tas den ut av eltebollen og legges på kjøkkenbenken hvor den skal hvile i 20-30 minutter. Ha litt olivenolje på benken og brett deigen noen ganger. Dekk den med plastfolie eller en oppskåret matpose/frysepose slik at den ligger tett.

Etter at deigen har hvilt skal den brettes noen ganger igjen. Etter at den er brettet legger du håndflatene inn under deigen og skyver den sammen til en ball mens du snur den rundt. Det er nok enklest å se på videoen hvordan dette gjøres. Ha så deigen over i en bakebolle eller en plastboks som er smurt med litt olivenolje. Ha på lokk eller dekk med plast slik at deigen ligger tett. Nå skal deigen stå i romtemperatur og heve i 4 timer i bulk. Bulk betyr at hele deigen heves som en masse uten å deles opp.

Etter at 4 timer er gått er det tid for å balle den. Vi skal lage 4 baller på 250 gram hver. Vi bruker en kjøkkenvekt for å kontrollere vekten. Dette er viktig for å få like deigemner, slik at alle pizzaene blir like store.

Vi bretter først deigen inn under seg selv noen ganger for så å skyve den gjennom et hull som vi danner ved å knipe tommel og pekefinger sammen. På denne måten får vi tettet deigen. Vi ruller den så lett på kjøkkenbenken til den ser ut som en liten ball. Ballen plasseres så i egne bokser med lokk. Husk å smøre boksene lett med olivenolje før du plasserer deigene oppi.

Nå skal deigballene stå og heve videre i 3 timer før vi bruker dem.

Tilbereding av mozzarella og tomatsaus

Vi begynner med å tømme vannet fra mozzarellakulene. Så skjærer vi kulene først i skiver for så å skjære dem på tvers igjen. De skal skjæres til som litt avlange kubber. Denne formen for oppdeling kalles for «Julienne». Ha de oppskårne ostebitene i en sil som plasseres over en skål. Dekk med plast og sett i kjøleskapet slik at osten får rent av seg. La den stå i minst to timer. Gjerne 5-6 timer eller lenger om du har mulighet.

Tomatsausen er av den enkle typen og skal ikke kokes. Hell de hermetiske tomatene over i en skål og kjør dem noen lette støt med en stavmikser. Ikke kjør for mye slik at steinene i tomatene blir most. Om du gjør det vil sausen bli i overkant syrlig og bitter. Ha den moste tomatmassen over i en finmasket sil og la renne av seg. Smak så til med salt, og evt. sukker om sausen er litt syrlig.

Når pizzaene skal stekes er det viktig at både saus og ost er romtemperert. På denne måten vil vi få det beste resultatet.

Så er det på tide å bake ut og steke pizzaene

Nå skal vi bake ut pizzaene, ha på fyll og steke dem. Ha durumhvete på benken som du legger deigen på. Om du snur boksen vil deigen, på grunn av olivenoljen, falle ut av seg selv. On den ikke gjør det, så hjelp den forsiktig uten å presse ut luften av den. Form den til en rund pizza med hendene uten å bruke kjevle. Da vil du få det luftigste og beste resultatet. Flytt deigen over på en annen del av benkeplaten som er mindre strødd med durumhvete. Ha på fyll og dra den over på stekespaden. Dra ut pizzaen til den blir fin og rund.

Når du setter pizzaen inn i ovnen kan det være lurt å rykke lett i pizzaspaden mens du har den over på steinen. Da vil det være lettere å plassere den der du ønsker den.

Vi steker dem på pizzastein på øverste rille i ovnen. Ovnen skal stå på maks varme, med pizzasteinen i og varmes opp i minst 60 minutter før du begynner å steke.

Ovnen skal også stå på maks varme med over/under varme mens vi steker pizzaene. Når pizzaen har stått i ovnen et par minutter kan du eventuelt skru på grillelementet for å brune skorpen litt ekstra. Men husk å skru den tilbake på over/under varme så snart du tar ut pizzaen igjen.

Pizzaen er ferdig stekt når osten er smeltet og skorpen lett brunet og fin.

Her tok det nå ca. 3,5 minutter før pizzaen var ferdig stekt på 300 grader.

Her kan du finne oppskrift på flere pizzabunner.

 

Bilder fra pizzabakingen