Har du noen gang lurt på om det går å fryse pizzadeig? Det har i hvert fall jeg. Derfor har jeg forsøkt å lete litt rundt på nett for å finne en grei måte å gjøre det på. Jeg fant litt ymse informasjon, så jeg bestemte meg for å teste ut selv. Og nå deler jeg erfaringene med deg.

Jeg testet to måter å fryse deigene på

Jeg var litt usikker på hvilken metode som ville fungere best, så jeg testet to måter parallellt med samme deig. Deigen ble satt etter oppakriften på bildet her fra PizzApp (klikk på bildet for å forstørre det).

Jeg gjæret først hele deigen 12 timer i bulk. Så delte jeg opp deigen i 4 emner/baller. To av emnene frøs jeg nå ned, mens de to andre gjæret jeg i ytteligere 12 timer til de var ferdig hevet. Da frøs jeg også disse to.

Jeg lot deigene stå i fryseren i tre døgn slik at de var helt fryst slik at det ble en reell test.

Når jeg skulle tine deigene tok jeg opp alle fire og tinte dem i kjøleskap i 12 timer. Etter at de var tinte tok jeg alle fire ut av kjøleskapet. De to som var ferdig gjæret lot jeg stå å romtemperere seg i 2 timer og så bakte jeg ut pizzaene. Dette fungerte bra, og pizzaene ble stekt i gassovn på rundt 450°C.

Som man kan se av bildene er begge laget med hvit pizzasaus. Pizzaene smakte bra, men ikke helt som når man bruker fersk deig. Smaken ble ikke fullt så fersk, og skorpen hevet ikke så bra under steking som med fersk deig. Skorpen ble heller ikke like knasende på utsiden.

Den smakte såpass bra at man ikke trenger være redd for å fryse ned pizzadeig man har til overs. Men er man litt «feinschmecker», så lager man kun det man trenger og bruker fersk deig.

Her er bilder fra de første to deigenes «liv»

Klikk på bildene for å zoome.

Deig hevet i 12 timer bulk.

Deig klar for andre heving.

Deig klar for andre heving

Deig etter 12 timer tining i kjøleskap.

Deig romtemperert og klar for utbaking.

Deig klar for utbaking.

Pizza nummer 1 på fryst deig.

Pizza nummer 2 på fryst deig.

Så til deigene som var halvveis hevet

Deigene som jeg hadde hevet halvferdige før frysing ble ikke noen suksess. Jeg tinte dem først 12 timer i kjøleskap. Deretter ble de satt i romtemperatur for å heve ferdig i nye 12 timer. De hevet ikke nevneverdig videre etter opptining, så jeg droppet å bake dem ut. De var ikke nok hevet til at de ville bli noe bra emner til pizzabunn.

 

Blider av deigene som var halvveis hevet før de ble fryst

Klikk på bildene for å zoome.

Deig etter 12 timers tining i kjøleskap

Deig etter 12 timer heving i romtemperatur. De virker nærmest «døde».

Konklusjon

Skal du fryse pizzadeig er min erfaring fra denne testen at deigen må gjære/heve helt ferdig får innfrysning. Den bør så heve rolig i kjøleskap i 10-12 timer. Deretter må den romtempereres i 2 timer før man bruker den.