Jeg har flere ganger fått spørsmål om hva som er min favorittoppskrift på pizzabunn og topping. Jeg lager veldig mye forskjellige typer av både deig og valg av topping. Men her kommer pizzaen jeg liker spesielt godt for tiden, og har gjort det lenge nå.

 

Jeg kjører safe når jeg får besøk

Jeg kan vel nesten kalle det for min “safe” oppskrift som jeg bruker når alt må gå på skinner. Når jeg ikke kan gjøre feil, eller har anledningt til å teste nye ting. Det er ikke nødvndigvis like nøye med toppingen, men selve oppskriften på bunnen er her viktig. Ikke bare skal den være lett å ha med å gjøre. Den skal også smake så bra at gjestene får en litt sånn “whow” opplevelse.

Jeg bruker i denne oppskriften alltid 64% hydrering, Poolish, og rundt 48 timer fermentering av hoveddeigen. Jeg kjører noe heving i kjøleskap og noe i romtemperatur. Jeg kommer tilbake til selve utførelsen lenger nede i artikkelen. Jeg tar utgangspunkt i 6 deiger på 250 gram hver. Men dette kan enkelt endres ved å bruke bakersprosent eller PizzApp+.

 

Ingredienser Poolish

Ingredienser hoveddeig

Fremgangsmåte poolish

Hell vannet i en beholder som du kan lukke tett med et lokk. Eller ikke helt tett. Det kan være lurt å la det sive ut litt gass mens deigen fermenterer. Ha i gjæren og løs den helt opp. Tilsett melet og rør til det har absorbert alt vannet. Sett til fermentering på et sted med en romtemperatur på rundt 18-20 grader og la stå i 12 timer.

Når poolishen har stått i 12 timer setter du den i kjøleskapet i en halv til 2 timer for nedlkjøling. Vi kjøler ned poolishen for at deigen ikke skal bli for varm under eltingen.

Fremgangsmåte hoveddeig

Ha hele poolishen i en eltebolle og tilsett alle tre typene mel pluss gjær direkte i bollen. Tilsett så 94 gram kaldt vann og start eltemaskinen. Det kan være litt vanskelig å få blandet den sammen, så det er mulig at du må hjelpe til litt med hendene innimellom. Når blandingen har blitt en hel, fast og fin deig så begynner du å tilsette litt og litt av det resterende vannet (det vil si vannet pluss rødvinseddiken. For disse blander du sammen før du starter).

Du skal kun tilsette bittelitt om gangen og vente til deigen har absorbert vannet før du har i nytt. Dette bruker du rundt 10-12 minutter på. Men hold igjen ca 10 gram vann som du tilsetter sammen med saltet når det er 5 minutter igjen av eltingen. Deigen skal eltes i totalt ca. 20 minutter, og den skal ha en temperatur på mellom 20 og 24 grader når den er ferdig. Ikke gå over 24 grader.

Smør en del av benkeplaten med litt olivenolje og legg den ferdige deigen her. Smør også deigen lett med et tynt lag olivenolje og dekk den med plastfolie. Nå skal deigen hvile i 25-30 minutter før den brettes og legges til heving i bulk. Bulkheving betyr at du hever hele deigen sammen uten å dele den opp. La den stå til bulkheving i en bolle/plastboks som du dekker med plastfolie eller lokk. Men la det være mulighet for at litt gass kan sive ut under fermenteringen.

Heving og balling av deigen

Nå skal deigen stå i en romtemperatur (RT) på 21 grader i to timer. Deretter skal den i kjøleskapet (CT) og fermenteres videre i 4 grader. Om du har andre temperaturer så må du justere gjærmengden i deigen ved hjelp av pizzapp. Men det er sjelden noe problem med et avvik på rundt 1-2 grader. Men prøv å holde temperaturen mest mulig konstant og nærmest mulig 21 grader.

Etter at deigen har stått 32 timer i kjøleskapet skal den tas ut og romtempereres i 2 timer. Om deigen står 28 timer eller 36 timer i kjøleskapet er ikke så nøye, men gå ikke ut over disse tider.

Nå skal du balle deigene og plassere dem i egne hevebokser eller hevekasser. Her skal de nå stå og heve i 8 timer før bruk. Når deigene er ferdig hevet holder de seg fint i romtemperatur og kan brukes fra nå og de neste 4-6 timer.

Jeg steker vanligvis i en pizzaovn som har en temperatur på mellom 450 og 500 grader på 60-90 sekunder. Men du kan også steke i vanlig ovn på pizzastål eller pizzastein.

Min favoritt topping

Som saus bruker jeg San Marzano tomater som jeg kjører lett noen kjappe støt med en stavmikser og lar renne av litt i en finmasket sil. Så smaker jeg til med litt salt. Og om det trengs så tilsetter jeg også litt sukker. La sausen stå og sette seg en times tid før du bruker den. Men den skal ikke kokes.

Ellers så har jeg på Mozzarella, olivenolje, Søt og spicy svinekjøttdeig og finhakket løk før jeg steker den. Du kan evt vente med olivenoljen til etter at den er stekt om du liker det bedre.

Når pizzaen er ferdig stekt har jeg på ristede pinjekjerner og rasper over litt parmesan. That´s it, da har du en pizza napolitana.

I videoen nedenfor ser du hele prosessen fra A til Å med å lage en pizza napolitana. Ellers så finner du også mange nyttige videoer på min Vimeo kanal.

 

Video – Hvordan lage en pizza napoletana fra A-Å