Spørsmål & SvarKategori: DiverseHva er bakersprosent?
René Munthe Eik Forumvaktmestere asked 7 måneder ago

Bakersprosent er en matematisk måte å presentere en oppskrift der man baserer alle ingredienser med utgangspunkt i total melmengde. Man tar alltid utgangspunkt i at melet utgjør 100%. Dette er uavhengig av hvor mye mel vi bruker. Har vi en oppskrift med 642 gram mel så der det 100%. Og har man en oppskrift med 1200 gram mel så er det 100%.

Alle andre ingredienser regnes så i prosent av melet. Dermed kan vi enkelt endre størrelsen på en deig ut i fra melet man bruker. Jeg skal vise dette med et eksempel slik at det blir litt enklere å forstå.

Eksempel på en oppskrift i prosent:

  • 100% mel
  • 65% vann
  • 3% olivenolje
  • 2% salt
  • 1% gjær

Hvis jeg nå har 1 kilo mel (1000 gram) og vil regne ut de andre ingrediensene så blir det som følger:

  • 1000 gram mel
  • 650 gram vann (1000 x 0,65)
  • 30 gram olivenolje (1000 x 0,03)
  • 20 gram salt (1000 x 0,02)
  • 10 gram gjær (1000 x 0,01)

Endrer vi melmengden til 1,5 kilo (1500 gram) så blir oppskriften slik:

  • 1500 gram mel
  • 975 gram vann (1500 x 0,65)
  • 45 gram olivenolje (1500 x 0,03)
  • 30 gram salt (1500 x 0,02)
  • 15 gram gjær (1500 x 0,01)

På denne måten blir det enkelt å forholde seg til ingrediensene somk skal i en oppskrift. Hvis man lurer på hvor mye 72% hydrering er i en oppskrift med 800 gram mel så er svaret 576 gram vann (800 x 0,72).