I de fleste oppskriftene som brukes her på Pizzamani er det veldig små mengder gjær som brukes. Det kan naturligvis være vanskelig å måle opp så små mengder uten en spesialvekt.

Her skal jeg gi deg noen tips til hvordan du kan måle opp gjæren om du ikke har en spesialvekt. Jeg legger også ved link til nettsiden der jeg kjøpte min egen vekt. Den er kanskje litt dyr men jeg registrerer at de også har vekter i andre prisklasser. Det kan være lurt å kjøpe en vekt med nøyaktighet på 0,01 gram om man først kjøper en.

 

Hvordan måle opp gjær uten vekt

Vei opp en større mengde og del den opp

Om du trenger for eksempel 1,25 gram gjær til en oppskrift. Da kan du veie opp 10 gram fersk gjær på den vanlige bakevekten. Lag så en liten avlang pølse av gjæren som er like tykk fra ende til annen. Bruk evt en linjal og del denne pølsen i 2 deler og du har nå 2×5 gram. Del så den ene av disse pølsene i nye to deler og får 2×2,5 gram. Del så den ene av disse igjen i to deler og du har nå målt opp 1,25 gram som er klar til bruk.

Trenger du 0,75 gram gjær så kan du veie opp 6 eller 12 gram gjær og foreta samme operasjon til du er nede i 0,75 gram. Slik kan du med litt enkel matematikk måle opp ulike mengder gjær til bruk i pizzadeigene dine. Men metoden egner seg dårlig til tørrgjær.

Sjekk ut oppskrifter på pizzadeig her.

Bland ut en større mengde gjær i vann og vei opp

Dette er nok den enkleste og mest nøyaktige måten å måle opp gjær til deigen. Nøyaktigheten vil øke jo mer gjær du veier opp. Grunnen er at feilmarginen på på bakevekten ofte vil være på rundt 0,5 gram. Grunnen er at den kun måler hele gram og ikke halve.

Blanding 1 – Vei opp 10 gram fersk eller tørr gjær samt 190 gram med vann. Bland så gjæren godt ut i vannet. Nå har du en blanding som inneholder 0,05 gram gjær pr gram veske.

Blanding 2 – Du kan eventuelt heller blande ut 5 gram tørr eller fersk gjær i 195 gram med vann. Da får du en blanding som inneholder 0,025 gram gjær pr gram veske.

Har du en oppskrift som trenger 1,73 gram gjær så bytter du enten ut 35 gram av vannet i deigen med 35 gram gjærblanding fra «Blanding 1», eller 69 gram gjærblanding fra «Blanding 2». Genialt ikke sant?

Les også: Hvilken type gjær skal jeg bruke?

Utregning av blandingsforhold på gjærvann

For å finne ut hvor mye av vannet i deigen du skal bytte ut benytter du deg av følgende formel: Gjærmengde/0,05 for blanding 1 og Gjærmengde/0,025 for gjærblanding to. Her er noen eksempler på utregning:

  • Blanding 1 – Du trenger 1,83 gram gjær i en deig: 1,83/0,05 = 36,6 gram som avrundes til 37.
  • Blanding 2 – Du trenger 0,75 gram gjær i en deig: 0,75/0,025 = 30 gram vann.

Så lenge du holder kontroll på om det er tørrgjær eller ferskgjær du skal bruke i blandingen så fungerer dette meget bra. Bare husk å trekke ut tilsvarende mengde vann fra deigen. Altså om deigen skal ha 425 gram vann og du skal tilsette 30 gram gjærvann så må du trekke 30 gram fra de 425 som opprinnelig skulle i oppskriften. Da blir det slik: 30 gram gjærvann + 395 gram vanlig vann = 425 gram.

Og til sist

Husk at gjærvannet byttes ut med den andelen av vannet som tilsettes deigen først. Ikke i den som tilsettes under eltingen. Og skal du lage deig med autolyse må du huske å holde igjen gjærvannet til autolysen er ferdig. Bruker du poolish eller biga så bytter du bare ut der det trenges i fordeigen og hoveddeigen. Enkelt sagt: tilsett gjærvannet de plasser gjæren skal tilsettes.

Om du heller ønsker å kjøpe en såkalt gullvekt så kan jeg anbefale den jeg selv har, som er en Ohaus Gull Lommevekt – YA102. Synes du den er litt for dyr så har de flere vekter også i lavere prisklasser her.