Jeg får mange henvendelser om hvilken type pizzaovn man bør velge til bruk hjemme. Det vil naturligvis variere litt i forhold til hvilket behov man har. I dette innlegget prøver jeg å skrive litt om hva man bør tenke gjennom før man går til innkjøp av egen pizzaovn.

 

Hvorfor ikke gå sammen flere om å kjøpe pizzaovn?

Jeg skjønner godt at man lurer på hvilken pizzaovnovn som er den beste å skaffe når de er såpass dyre som de er. Det er heller ikke alle som har muligheten til å gå til innkjøp av en egen ovn som kun skal brukes til å steke pizza i. En tanke i så måte kan være å gå sammen flere om å kjøpe inn ovn. Den vil ofte ikke bli brukt mer enn at 2-4 personer fint kan dele på den. Det kan faktisk også være veldig sosialt om man også kjører felles pizzakvelder. Da kan man dele erfaringer og for eksempel ha med sine egne pizzadeiger som man prøver ut opp mot hverandres. Og så kan man dele på å kjøpe inn forskjellige typer topping.

Sjekk opp denne oppskriften: Den ultimate oppskrift

Om man lager en enkel kalender og setter opp en grei avtale seg i mellom, så tror jeg at det å kjøpe en pizzaovn sammen vil kunne være et vel så bra alternativ til å kjøpe en egen helt alene. Kanskje kan man ved å gå sammen også ha muligheten til å kjøpe to pizzaovner. For eksempel en som er elektrisk og en som går på gass? En elektrisk kan brukes hele året, mens gassovnen egner seg best når man kan oppholde seg ute. Man kan naturligvis kjøpe en pizzaovn som går på gass og ha den på terrassen. Jeg har selv flere ganger laget pizzaene inne på kjøkkenet og stekt dem på terrassen for så å servere dem inne.

Prøv denne lørdagspizzaen: Lørdagspizza

Så hva må man tenke på før man kjøper en pizzaovn?

Før du går til innkjøp av ovn bør du tenke litt gjennom til hva du hvordan du har tenkt å bruke den. Og ikke minst hvor mye penger du skal legge i ovnen. Jeg setter her opp noen spørsmål som bør besvares før man går til innkjøp. Jeg forsøker også selv å gi et svar på spørsmålene for å hjelpe deg litt på vei.

Hva må jeg tenke på før jeg skaffer meg en pizzaovn:

Spørsmål 1: Skal jeg bruke pizzaovnen hele året?

Svar: Om du skal bruke ovnen hele året så må du kjøpe en ovn som du kan bruke uavhengig av hvordan været er. Så du må kjøpe en pizzaovn som er tilpasset det stedet du skal steke. Er det slik at du kun har anledning til å steke pizza inne på kjøkkenet, så må du ha en ovn som er godkjent for denne bruken. Å kjøpe inn en svær gassovn vil da være utelukket. Men enkelte mindre gassovner kan fint brukes inne om du bare plasserer den på et egnet sted. Men en gassovn som er litt større eller avgir mye varme vil være vanskeligere å kunne bruke inne.

Jeg har selv en Ardore gassovn, men den bruker jeg ikke inne hjemme. Den avgir en varme på rundt 9 kw/h, og dette blir for mye på mitt kjøkken. Men jeg kommer til å ta den med på hytta og steke pizza inne med. Der er det mye høyere under taket og større rom slik at det ikke blir for varmt. Jeg har for tiden på prøve en Ooni Koda gassovn fre Piacere, og den tenker jeg å fyre opp på kjøkkenet. Den er mindre enn Ardoren og avgir heller ikke like mye varme.

Men flere og flere lager såpass gode overbygde uteplasser at det ikke trenger å være et problem å ha en ovn ute hele året og bruke. Da kan man gjerne også gå for en vedfyrt som man tilpasser utestedet.

Men husk at åpen flamme inne kan være farlig, så gassovner egner seg i utgangspunktet best ute. Du bør kanskje også sjekke med forsikringsselskapet for sikkerhets skyld.

Konklusjonen min på dette spørsmålet vil bli å gå for en elektrisk pizzaovn om du skal steke pizza hele året og ikke har anledning til å gjøre det ute om vinteren.

Spørsmål 2: Hvor mye penger har jeg anledning til å bruke?

Svar: Her blir det vanskelig å gi noe eksakt svar. Den enkeltes økonomi vil naturligvis være avgjørende for hvilken type ovn man velger. Men en ovn til hjemmebruk trenger ikke nødvendigvis være veldig dyr. Man trenger ofte ikke topputgaven, selv om det naturligvis “er kjekt å ha”. Man bør nok også være litt edruelig og tenke på om man vil klare seg med et bra pizzastål i stekeovnen man allerede har. Jeg tror nok at mange vil kunne klare seg med det.

Å kjøpe et pizzastål og bruke til å begynne med vil jeg nok anbefale sånn generelt sett. Det er ikke sikkert at du er like gira om 4-5 måneder som du var da du kjøpet ovnen. Og med riktig fremgangsmåte kan man få bra resultat også i en vanlig ovn. Så bruk gjerne et stål eller en pizzastein til du er sikker på at du faktsk vil ha, eller trenger en egen ovn til pizza.

Ut over det så vil jeg nok anbefale å høre med andre som har egen pizzaovn. Bruk gjerne facebookgruppen “Pizzabakerne” til å spørre. Der er det mange som har egne ovner av forskjellige slag.

Spørsmål 3: Hvor ofte tenker jeg å steke pizza?

Svar: Hvor ofte har du tenkt å bruke ovnen? Skal du kun bruke den noen få ganger i løpet av et år, så vil det være litt voldsomt å kjøpe en stor og dyr ovn. Kanskje klarer du deg da med et pizzastål?

Men skal du bruke ovnen jevnlig så tenker jeg at du bør tenke litt mer på både pris, brukervennlighet og ikke minst kvalitet. Prisen på pizzaovnen blir relativt mye lavere om man deler den ut på mange timers bruk og glede. Brukervennligheten vil gi deg mer glede når du bruker den. Du slipper frustrasjonen med å måtte gjøre forskjellige tilpasninger for å få den til å virke optimalt. Og skal du ha en “ovn for livet” er det viktig at du velger bra kvalitet. Ingen ting er mer frustrerende enn at skruer løsner, deler slites eller at dører og koblinger begynner å bli løse og “slappe”.

Konklusjonen her blir nok at jo mer du skal bruke ovnen, jo mer teller kvalitet og jo mindre teller prisen. Naturligvis inn til et visst punkt. Det er ikke alltid slik at den høyeste prisen gir den beste kvaliteten. Men i mange tilfeller har det en viss sammenheng.

Spørsmål 4: Hvor mange pizza skal jeg steke hver gang ovnen er i bruk?

Svar: Om du skal steke mange pizza til store selskap, så vil du trenge en litt annen pizzaovn enn om du skal steke hjemme kun til familien på lørdagene. Men man vil bli overrasket av hvor kjapt det går å steke en pizza i en spesialovn med høy varme. I en ovn som typisk går til 400-500 grader vil det kun ta 60-90 sekunder før pizzaen er ferdig. Og er man da flink til å organisere og bake ut pizzaene, så trenger man egentlig ikke en ovn som har plass til mer enn en pizza om gangen.

Man skal også være en rimelig god og erfaren pizzakokk om man skal steke 2, 3 eller 4 pizza i ovnen samtidig. Det er litt enklere i en elektrisk pizzaovn enn i en som er gassfyrt eller vedfyrt. Det er utrolig varmt i ovnen, og pizzaene må snus og løftes på under stekeprosessen om man bruker gass eller ved. Og tenk deg bare den jobben det blir å jobbe med flere pizza samtidig under slike forhold. Og husk at det også tar noen sekunder å få dem inn og ut av ovnen.

Det er ikke for å skremme noen jeg nevner dette, men jeg vet av erfaring hvor stressende dette kan være. Selv steker jeg sjelden flere en 1, maks 2 pizza i min vedovn som jeg har bygget på terrassen. Og resultatet blir stort sett like bra i en gassfyrt og en elektrisk der jeg steker en om gangen. Jeg klarer stort sett å servere like kjapt fra både gass, elektrisk og den vedfyrte.

Men er du erfaren og steker mye pizza så vil du naturligvis klare å jobbe med flere pizza i ovnen om gangen. Men jeg vil ikke anbefale det for nybegynnere.

Spørsmål 5: Trenger jeg en mobil pizzaovn som jeg kan ta med meg?

Svar: tenker du å ta med ovnen på hytta, på stranden eller i selskapeligheter hos venner? Ja da vil du trenge en ovn som er enkel å ta med seg. Da nytter det ikke med en stor ovn som veier 50 kilo pluss. Skal du ta med deg en så stor ovn så må du lage en egen måte å få den transportert på.

Men tenker du en mindre og enkel ovn til å ta med deg så bør den ikke være så mye over 20 kilo. For da blir det bare stress å dra den med. Og skal du bruke ovnen plasser der det ikke er tilgang på strøm så bør man velge enten gass eller vedfyrt. Det finnes flere mindre typer ovner som går på både gass og som kan fyres på pellets og små vedkubber.

Så skal du ta med deg ovnen så bør den være liten og lett å transportere. Og skal den brukes uten strøm, så sier det seg selv at en pizzaovn som går på gass eller ved/pellets er det riktige valget.

Spørsmål 6: Skal jeg også steke andre ting enn pizza i ovnen?

Svar: Det er viktig at du tenker gjennom om du for eksempel også skal steke kjøtt, brød eller andre ting i ovnen. Da nytter det ikke med en liten og lav ovn. Da bør du kjøpe en ovn som er litt høyere inne i kammeret, og den bør også ha en dør til å dekke igjen åpningen. Og dekker man åpnigen så må ovnen ha en pipe i tillegg for å fungere.

Slike kombiovner finner man mange av, men det er viktig at man kan kontrollere temperaturen på en god måte. Skal man steke brød, så kan man ikke ha en ovn som spretter opp og ned i temperatur under stekingen. Også når man skal steke kjøtt, former og andre ting i ovnen så er man avhengig av stabil temperatur. Så sjekk nøye beskrivelsen på ovnen før du kjøper en som skal brukes til flere oppgaver.

Min anbefaling av ovn/pizzastål

Om jeg skulle komme med en anbefaling til hvilken pizzaovn som egner seg best til folk flest, så må jeg først gjøre en ting klart. Jeg har ikke på langt nær prøvd alt av pizzaovner som finnes der ute. Den elektriske jeg anbefaler har jeg kjøpt fra Bakerovner med rabatt. Ardoren har jeg også kjøpt med rabatt fra Bakerovner. Ooni Koda har jeg lånt gratis fra Piacere for å teste. Pizzastålet har jeg fått av Steel Outlet for utprøving i forbindelse med at det ble utviklet. Mine anbefalinger bygger ikke ene og alene på mine egne erfaringer. Jeg bygger også anbefalingene mine på erfaringer som andre har delt, både i inn og utland.

Får jeg inn andre ovner til testing etter hvert fra andre, så vil naturligvis disse også bli tatt hensyn til. Jeg vil da oppdatere denne artikkelen om jeg endrer syn på hvilke ovner jeg anbefaler. Jeg nevner dette for å vise åpenhet rundt mitt valg, og slik at dere kan gjøre dere opp en mening i forhold til om jeg er objektiv nok i mine anbefalinger. Du bør heller ikke basere ditt valg av pizzaovn på mine anbefalinger alene. Sjekk gjerne med facebookgruppen “pizzabakerne” for også å få andres syn før du bestemmer deg.

Valg nummer 1: Effeuno P134H Elektrisk pizzaovn. Dette er etter mitt syn den beste all round ovnen som man får kjøp i Norge i dag. Jeg bruker denne ukentlig, og vil også anbefale å bytte ut den originale steinen som følger med til en Biscottostein. Denne steinen gir en bedre varmefordeling og magasinering. Resultatet blir merkbart bedre og du vil unngå at pizzabunnen svir seg under. Ovnen er oppgitt til å ha en temperatur på 450 grader. Min erfaring er at den ligger mellom 450 og 500 grader som er veldig bra. Jeg steker pizza på 60-90 sekunder.

Valg nummer 2: Ooni Koda. Dette er en meget prisgunstig pizzaovn som går på gass. Ideelt sett bør den brukes ute, men jeg ser personlig ikke noe i veien for å bruke den inne. Men da med fullt fokus på at det er åpne flammer, og at den passes godt på mens det er fyr i den. Den er lett og dermed enkel å ta med seg på hytta, stranden eller hvor man måtte ønske. Den får god varme og steker pizza på 60-90 sekunder.

Valg nummer 3: Ardore fra Pizza Party. Denne ovnen selges ikke lenger i Norge og må eventuelt kjøpes direkte. Dette er en utrolig bra gassovn. Den er liten og lett om man ønsker å ta den med seg. Den blir veldig varm og steker pizza på 60-90 sekunder. Den er ikke beregnet på å brukes inne. Kanskje i større lokaler, men ikke i et vanlig hjem.

Valg nummer 4: Pizzastål fra Steel Outlet. Jeg har brukt dette stålet en del ganger for å teste ut steking av pizza i vanlig stekeovn. Jeg har ikke brukt andre stål, kun pizzastein, så jeg har ikke noe å sammenligne med. Men ut i fra den bruken jeg har hatt så ser jeg egentlig ikke noen grunn til å kjøpe noe annet. Det fungerer veldig bra, og er mye bedre enn en pizzastein.

Forhåpentligvis er du litt klokere nå

Da håper jeg at jeg har fått gitt litt informasjon i forhold til hva du bør tenke på når du skal gå til innkjøp av din egen pizzaovn. Det jeg ikke har nevnt tidligere i innlegget er fordelen med å velge en norsk leverandør. Da er man sikret at kjøpet omfattes av kjøpsloven om noe skulle skje med produktet. Det er ikke like lett å forholde seg direkte til en leverandør i Kina eller Italia om noe skulle svikte.

Kjøper du fra en Norsk leverandør så vil du på en mye enklere måte få hjelpen du trenger om ovnen for eksempel skulle ha defekter eller slutte å virke som tiltenkt.

Da vil jeg bare ønske deg lykke til om du går til innkjøp av pizzaovn til bruk hjemme. Jeg tror ikke du vil angre, for det er en fantastisk givende hobby. Du vil garantert glede mange når du setter i gang pizzaservering med din egen spesialovn hjemme.