Plain New York Style Pizza

Dette er en fullstendig oppskrift på New York Style Pizza. Vi lager  deig, saus, baker ut og steker.

Porsjoner

4

Tid:

24-48 timer

Passer til:

Middag og kos

Inroduksjon

Om Oppskriften

Av: René M. Eik

Tradisjonell New York pizza har ofte enkel topping som tomatsaus og mozzarella, men kan også inneholde pepperoni, pølser, grønnsaker og annen topping, og du kan stort sett prøve deg på det meste.

New York pizza med pepperoni

Ingredienser – bunn

  • 773 gram Molini Pizzuti Costa Amalfi (con germe)
  • 487 gram kaldt vann fra springen
  • 186 gram poolish
  • 19 gram salt
  • 16 gram diastatic malt (evt. Spraymalt eller sukker)
  • 4 gram fersk gjær

I denne oppskriften har jeg brukt et annet mel enn det jeg bruker til vanlig. Jeg synes det er viktig å teste ut litt andre ting enn det som er vanlig. Du kan også bruke Caputo Nuvola Super, Cuoco eller Americana. Du trenger ikke vann fra kjøleskapet. Det holder med kaldt vann fra springen. Det er ikke så lett å få tak i diastatic malt i Norge. Men spraymalt får du hos en ølbryggerforretning. Og har du ikke malt så bruker du bare sukker.

new york deig 1
new york deig 2
new york deig 3
new york deig 4

Instruksjoner – Deig

Steg 1

Hell vannet i eltebollen og rør ut malt og gjær.

Steg 2

Tilsett melet og elt 2 minutter i en kjøkkenmaskin på 30 % hastighet. Poolishen tilsettes nå sammen med melet.

Steg 3

Stopp gjerne maskinen og lag en grop rundt eltekroken, før du tilsetter saltet og oljen. Dette gjør det enklere å integrere det i deigen, spesielt om du har en maskin som ikke elter så bra. Elt videre i 5 minutter på 30 % hastighet.

Steg 4

Form deigen til en ball og legg den på kjøkkenbenken. Smør litt olivenolje på den og dekk den med plastfolie. La den stå og hvile i 30 minutter.

Steg 5

Fjern plasten og del deigen opp i like store emner på 390 gram. Bruk en kjøkkenvekt.

Steg 6

Form hvert emne til en ball og smør den lett inn med olivenolje.

Steg 7

Ha ballene i hver sin bolle (som er smurt med olivenolje) og dekk med lokk eller plastfolie.

Steg 8

Sett deigene i kjøleskap og modne dem i minst 24 timer, men helst 48, før du bruker dem.

Steg 9

Ta deigene ut av kjøleskapet cirka 2 timer før du skal bruke dem. Har du det ekstra kaldt i kjøleskapet og de ikke har doblet seg, så ta dem ut 4-5 timer før bruk.

Ingredienser – tilbereding

En deig på 370 gram passer perfekt for en pizza som er 33 cm i diameter. I denne oppskriften har jeg brukt en enkel New York saus, men du kan fint bruke andre mer komplekse sauser. 245 gram med saus kan virke som mye, men det gir veldig godt med smak. Husk at om du bruker mozzaella så må du la den renne av seg før du bruker den. Det er for å unngå at pizzaen blir veldig våt. Durum- og maismel er harde og tiltrekker seg lite fuktighet under utbakingen.

utbaking new york style pizza 1
utbaking new york style pizza 2
utbaking new york style pizza 3
utbaking new york style pizza 4

Instruksjoner – Deig

Steg 1

Husk  ta ut deigene fra kjøleskapet slik som forklart i “Steg 9” ovenfor. Sett et pizzastål midt i ovnen og varm opp i 60 minutter på 300 grader med over og undervarme. Går ikke ovnen din til 300 grader, så setter du den på maks grader.

Steg 2

Hell utbakingsmel på benken og plasser deigballen på dette. Strø godt med samme mel over deigen. ‘Åpne’ deigen og bak den ut med hendene. Lag en markant rand rundt som du ikke rører mens du baker ut pizzaen. Da vil du beholde luftboblene i skorpen rund.

Steg 3

Rist av mest mulig mel og legg den utbakte deigen på benken et sted uten mel.

Steg 4

Smør sausen jevnt ut over hele bunnen, men stopp før den markerte kanten du har laget da det ikke skal være saus på den.

Steg 5

Strø osten ut over hele området dekket av saus.

Steg 6

Før nå pizzaen over på pizzaspaden og plasser den på stålet i ovnen.

Steg 7

Stek på 300 grader i 7–9 minutter. Halvveis i stekingen tar du pizzaen raskt ut av ovnen, snur den 180 grader og setter den inn igjen. Dette sikrer en jevn steking og bruning av skorpen. Pizzaen skal ha en gyllen brun skorpe og en brunmarmorert ost når den er ferdig.

Steg 8

Når du tar pizzaen ut av ovnen, legger du den på en rist i 1–2 minutter før du har den over på et skjærebrett og deler den opp.

Full video av oppskriften på New York Pizza