Denne påsken gjennomførte jeg en test av den nye ovnen Ooni Karu 16. Ovnen ble utlånt fra den norske importøren Piacere.

 

Litt info rundt testen av Ooni Karu 16

Som mannfolk flest er jeg ikke typen som er særlig glad i bruksanvisninger. Jeg vet ikke helt hva dette går i, men slik er det nå bare en gang. Heldigvis kom Ooni Karu 16 «flatpakket» akkurat for oss som kaster bruksanvisningen og banner høyt når vi plutselig ikke skjønner helt hva vi holder på med. Ekstra skruer slipper man også å sitte igjen med etter montering.

Man skjønte enkelt hvor alle komponenter skulle plasseres for å få en komplett ovn. Og ikke minst skled alt på plass av seg selg og det var kun noen få skruer man trengte å skrus i på naturlige steder. Det var stort sett bare å slå ut beina under ovnen, plassere pipen, døren, steinene, brennskuffen og lokket for mating av ved.

Når man så skulle gå over til gassbrenner var det gjort på få minutter å plassere brenneren og feste med to skruer.

Alt i alt er det en ovn som passer bra for deg som allerede har laget klar pizzadeigen og ønsker å steke så snart ovnen er ute av bilen etter innkjøp. Jeg tror ikke det tok særlig mer enn 5-10 minutter å sette den sammen etter at alt var pakket ut av esken.

 

Ooni Karu 16 er en helt rå vedfyrt «miniovn»

Ooni Karu 16 vedfyrt

Jeg ble overrasket over hvor kort tid det tok før ovnen var varm nok og klar til å brukes. Jeg har en forkjærlighet for napolitansk pizza stekt på temperaturer opp mot 500 grader. Og det tok ikke denne ovnen mer enn 18 minutter å nå 455 grader i senter på gulvet. Det er kortere enn de fleste gassovner bruker på å nå samme temperatur.

Jeg brukte bjørkeved til å fyre med. Kubbene var på mellom 2×2 og 5×5 cm og mellom 15 og 25 cm lange. Skal du få opp temperaturen så raskt som jeg fikk, så bør du rive av never fra veden som du sammen med oppkuttede små opptenningspinner legger i bunnen av fyringskorgen. Og så legger du noen mindre kubber på toppen av dette. Så snart det er fyr i kammeret så legger du på lokket, men har åpen døren og trekken i pipa til det er et fint bål i ovnen.

Så snart det er grei fyr, bare et par tre minutter, så lukker du døren og passer på å legge på ved etter hvert som den brenner opp. Bruk de minste pinnene til å begynne med før det har blitt ordentlig varme i ovnen. Det kan være lurt å bruke et IR-thermometer til å måle steinen med i tillegg til å lese temperaturen på måleren som du kobler opp i front av ovnen.

I starten vil ovnens temperaturmåler vise høyere temperatur enn det som er på steinen. Men etter litt fyring vil IR-måleren og ovnens thermometer vise ganske lik temperaur.

Er man glad i høy steketemperatur slik som jeg, så bør man peele pizzaen ganske aktivt for å unngå at den brenner i bunnen. Cornicionen og midten av pizzaen stekes helt fint på høye temperaturer, men jeg måtte holde pizzaen en del på peeleren rett over gulvet mot slutten. Dette er noe som enkelt ordes md å kjøpe en biscottostein som erstatter den originale.

Men for «menigmann» holder det helt fint med den medfølgende steinen, og blir ovnen i overkant varm så bare peeler man litt ekstra. Opplever man at ovnen blir for varm er det bare å åpne døren litt før man setter inn pizzaen. For med døren igjen bikker ovnen fort 500 grader.

 

Her kan man se temperaturmåling 18 minutter etter første flamme:

temperatur ooni karu 16

Jeg skjønner hvorfor AVPN har godkjent denne ovnen

Jeg kan godt forstå hvorfor den napolitanske organisasjnen AVPN har godkjent Ooni Karu 16 for å lage VPN-pizza ( Verace Pizza napoletana – Autentisk Napolitansk Pizza). Man får stekeresultater her som er fullt på høyde med det man gjør i en stor vedfyrt ovn. Det er naturligvis litt mer «stress» å jobbe med pizzaen i en slik ovn kontra en stor vedfyrt. Men resultatet blir helt fantastisk.

Jeg har etter hvert testet litt forskjellige ovner, og jeg kan med handa på hjertet si at denne er den beste lille vedfyrte ovnen jeg har prøvd til nå. Jeg ble nærmest i ekstase etter å ha fyrt den opp. Det var så kjekt å jobbe med ovnen at jeg fyrte i den mange timer ut over det å steke pizza. Jeg synes det er så facinerende å sitte å se inn i flammene som ruller frem under taker i ovnen og tar turen ut gjennom pipa.

Et tips som jeg fikk av importøren er å ha i noen biter grillkull om du ønsker å holde varmen i ovnen uten å overopphete den når du må vente litt med stekingen. Da kan du bare legge på noen av de tynneste vedkubbene på toppen et par minutter før steking. Da får du opp gode flammer igjen som ruller under taket og gir fin steking av pizzaen.

Gassfyring i ovnen

Jeg skal være så ærlig å si at jeg ikke prioriterte gassfyring under testen av Ooni Karu 16. For jeg ble så hinsides betatt av vedfyringen i den. Men jeg fikk da også testet gassfyring i den. Jeg opplevde at det tok litt lenger tid å oppnå samme høye temperatur som med vedfyring. Jeg tabbet meg også ut på første fyring og byttet ut pipen med lokket man kan sette i pipehulet.

Som tidligere forklart leser jeg ikke bruksanvisninger, så jeg måtte selv finne ut at den måtte fyres med døren og pipespjelet åpent i starten. Jeg lukket så døren og justerte temperaturen med spjelet i pipen. Den stekte bra pizza også på gass, men det var noe eget med den der vedfyringen i denne ovnen.

Etter mitt syn kan man kjøpe denne ovnen uten gassbrenneren, og heller se om det er noe man trenger etter å ha testet den. Selv ville jeg mest sannsynlig lagt gassbrenneren i kjellerboden og glemt helt bort at jeg hadde den.

Oppsumering av testen

Ooni Karu 16 er en ovn jeg helt uten forbehold kan anbefale om man ønsker en liten vedfyrt pizzaovn. Jeg ble helt betatt av ovnen. Om jeg kan ha tilbøyeligheter til å være pyroman eller noe i den duren vet jeg ikke. Men så facinert av en liten vedfyrt pizzaovn har jeg ikke blitt før. Jeg angrer allerede på at den ble trukket som premie på facebooksiden til Pizzamani, for den har vært vanskelig å skille seg fra.

Skulle jeg finne noe å sette fingeren på så er det at den soter litt på glasset i døren. Om dette har å gjøre med min evne til å lese bruksanvisninger, eller om det er et reelt, vet jeg ikke. Men det meste sotet forsvinner når temperaturen blir høy. Det forsvinner ikke helt, men nesen. Dette gjelder naturligvis kun under vedfyring.

Ovnen er litt tung om du tenker å ta den med på stranden. Men det er ikke noe problem å ta den med på hytta om det ikke er så langt den skal bæres. Den passer også ypperlig å ta med seg bobilen eller campingvognen. Siden den er litt tung er det viktig å ha et godt bord eller annet stødig underlag å sette den på.

Ovnen har et fint design som passer inn på de flest terrasser, altaner eller hager.

Alt i alt så er ikke dette den billigste ovnen man kan få tak i. Men sett i lys av hvor bra den fungerer så er jeg ikke i tvil om at den er verdt hver eneste krone og øre. Og mitt råd er å prioritere vedfyring, så kan du heller se om du trenger gass etter at du har fyrt den opp et par ganger.

 

Bilder fra steking av pizza i ovnen

Video fra testen