Jeg ble sittende igjen med to porsjoner deig fra fredagens pizzabaking. Så på søndag bestemte jeg mer for å ta de i brukt til å lage et brød. Det er ingen grunn til å kaste god og godt gjæret deig.

Godt utgjærte pizzadeiger

Deigene har stått til kaldheving i kjøleskap siden onsdag kveld. Da tenkte jeg at de må ha fått opparbeidet seg godt med smak som ikke bør gå til spille.

Jeg helte begge deigene i en miksebolle og tilsatte 2 desiliter kaldt vann. Jeg tilsatte ikke salt, da deigen allerede har en del salt i seg. Jeg satte i gang mikseren og lot den gå et par minutter før jeg gradvis tilførte mel til deigen ble fast. Så kjørte jeg mikseren på laveste fart i 15 minutter. Jeg brukte bare vanlig norsk hvetemel denne gangen. Det ble ikke tilsatt ekstra gjær.

Deigen plasserte jeg så i en melstrødd hevekurv og la et fuktig kjøkkenhåndkle over. Der stod den og gjæret til ca. dobbel størrelse. Dette tok omtrent 6 timer. Jeg hvelvet deigen over på en stekespade og skar 3 snitt over den.

 

Brødet ble stekt på pizzastein

Brødet ble stekt på pizzastein i kjøkkenovnen. Jeg satte brødet inn i en ovn som var forvarmet til 250°c, skrudde så ned temperaturen til 220 og kastet 3 isbiter inn i bunnen av ovnen. Etter 15 minutter åpnet jeg ovnsdøren og slapp ut det som var igjen av damp fra isbitene. Brødet ble så stekt videre i 25 minutter.

Grunnen til at jeg brukte isbiter er at det blir mye damp i ovnen. Dampen hindrer brødet i å skorpe seg i begynnelsen. På denne måten får brødet mulighet til å heve seg litt ekstra før skorpen dannes.

Brødet smakte nydelig. Det er ikke mange ting som slår nybakt brød med masse smør på.

 

Her er noen bilder fra bakingen