Poolish er en starter som kan brukes i stedet for vanlig gjær når man baker brød eller pizzadeig. Den er ganske våt og har en hydrasjon på 100%.
Poolish – ingredienser og fremgangsmåte
Den bør fortrinnsvis lages med kaldt vann slik at gjæringen tar litt lengre tid. Men husk at vannet i kranen på kjøkkenet er kaldere om vinteren enn om sommeren. Også romtemperaturen kan variere mellom sommer og vinter. Dette kan være greit å vite om, da det vil påvirke gjæringstiden.
Denne oppskriften kan justeres i mengde alt etter hvor mye du trenger til deigen den skal brukes i. Her på bloggen vil jeg angi mengde poolish som skal brukes i hver enkelt oppskrift.
For å få det beste resultatet er det alltid lurt å bruke et sterkt mel i poolishen. Melet i poolishen bør ha en styrke på mer enn w300. Du kan lese mer om melstyrke her.
Ingredienser til poolish
- 47 gram kalt vann
- 47 gram mel
- 0,36 gram fersk gjær (eller 0,12 gram tørrgjær)
Fremgangsmåte
- Bruk en passende liten bakebolle og visp gjæren ut i vannet. Det er viktig at den blir helt oppløst.
- Rør så inn melet. Rør til du får en jevn og fin deig. Det kan være greit å bruke en slikkepott til å røre med. Da kan du enkelt skrape av deigen som henger fast mot kanten på bakebollen. For det blir en klissete deig.
- Bruk slikkepotten til å dra av all deig som henger opp etter bakebollen. Hele deigen skal samles nede i bollen. Dekk bollen med et lokk eller plastfolie sik at den blir tett.
- Settes til gjæring/heving i romtemperatur i 18 timer. Før du skal tilsette poolishen i deigen setter du den 30 minutter til nedkjøling i kjøleskapet.
- Om du ikke bruker poolishen når den er ferdig gjæret, kan den plasseres i kjøleskapet. Men den må ikke lagres lenger enn 8 timer før du tar den i bruk.
Hvordan og hvor mye polish som skal tilsettes deigen er forklart i hver enkelt oppskrift.