Har du lurt på hva hvit pizza er? Eller hvordan man lager en? Det er egentlig ikke noe mer komplisert enn sausen, eller fraværet av den.
Hva er en hvit pizza?
En hvit pizza kan egentlig være like mangfoldig som en hvilken som helst annen pizza. Den kan lages i mange varianter. Forskjellen er bare at den enten er uten saus, eller at den har hvit saus i stedet for den tradisjonelle røde tomatsausen.
Den romerske versjonen av hvit pizza, Pizza bianco, er den enkleste av dem alle. Her påføres bunnen kun olivenolje, havsalt og fersk rosmarin.
Her får du oppskriften på to typer hvit pizza. En med saus, og en uten. Du kan bruke hvilken som helst bunn du ønsker. Om du vil bruke en napolitansk pizzabunn eller en du bruker til vanlig er helt opp til deg. Her er det fyllet som teller.
La oss begynne med den enkleste utgaven av hvit pizza først. Den som lages uten saus.
Ingredienser
- 1 pizzadeig. For eksempel en napolitansk.
- Fersk mozzarella ost
- Ricotta ost
- Pecorino Romano ost
- Noen blader basilikum
- Litt god extra virgin olivenolje
Fremgangsmåte
Begynn med å forme pizzabunnen. Påfør deretter mozzarella og ricotta. Mengde bestemmer du selv i forhold til hva du liker og hvor stor bunn du bruker. Legg så på basilikumbladene, rasp pecorino romano over og avslutt med å helle litt olivenolje i en stråle over osten.
Bruker du en vanlig pizzabunn så steker du på 230 grader i ca 15 minutter i en vanlig stekeovn. Lager du med napolitansk pizzabunn stekes den i en pizzaovn på 430°c – 485°c i 60 – 90 sekunder.
La pizzaen hvile et par minutter slik at osten ikke er for flytende når du spiser den.
voilà! Du har en ferdig hvit pizza.
Hvit pizza med hvit saus
Når du lager pizza med hvit saus kan du naturligvis ha på fyll etter eget ønske. Men det kan være greit å tenke litt på at det smaksmessig passer til sausen. Her har jeg valgt Champignon/aromasopp og kokt skinke.
Ingredienser
- 1 pizzadeig. For eksempel en napolitansk.
- Champignon eller aromasopp etter ønske
- Mozzarella ost (eller annen etter ønske)
- Kokt skinke
- 1 spiseskje meierismør
- 3 spiseskjeer hvetemel
- 3 dl helmelk
- ½ teskje hvitløkspulver
- ½ teskje tørket oregano
- ½ teskje tørket basilikum
- En klype Maldon salt
- Fersk kvernet sort pepper etter smak
- ¾ dl revet parmesan
Fremgangsmåte
- Smelt smør i en liten gryte på lav varme. Tilsett mel og rør inn til det blir tykt og deigaktig.
- Skru opp temperaturen litt og tilsett sakte melken mens du visper godt for å unngå klumper.
- Når all melken er rørt inn og du har en klumpfri saus, tilsetter du hvitløkspulver, oregano og basilikum. Smak så til med salt og pepper.
- La sausen putre på lav varme i 3-4 minutter til den tykner. Det er viktig å røre/piske slik at det ikke brenner i bunnen på gryten.
- Rør nå inn parmesanen i sausen til den er helt smeltet.
- Avkjøl sausen litt før du har den på pizzabunnen. Om det dannes snerk på sausen så fjerner du denne før du bruker den.
Form nå pizzabunnen, påfør hvit saus, ost, opprevet skinke og sopp skåret i skiver.
Bruker du en vanlig pizzabunn så steker du på 230 grader i ca 15 minutter i en vanlig stekeovn. Lager du med napolitansk pizzabunn stekes den i en pizzaovn på 430°c – 485°c i 60 – 90 sekunder.
voilà! Du har enda en ferdig hvit pizza.
Sausen, osten og fyllet som er beskrevet her er kun et forslag. Du kan lage hvit pizza med hvilke oster og kombinasjoner du selv ønsker. Det finnes også et utall variasjoner av hvit saus du kan bruke.