Transportøren ringte i går ettermiddag og informerte om at de nye ovnene ville bli levert på formiddagen i dag. Da var det naturligvis bare å gå i gang og sette en pizzadeig.

Deigen er satt på meltypen Caputo Classica

Siden jeg vil prøve ovnen allerede etter jobb i dag, satte jeg en deig på meltypen Caputo Classica. Deigen ble satt i rundt klokken syv i går kveld i romtemperatur. Da ble hele deigen satt til samlet gjæring i ca. 10 timer.

Nå før jeg går på jobb har jeg delt deigen opp i fire emner som skal gjære videre hver for seg i romtemperatur. Emnene er lagt i hver sin suppeskål med plastfolie over. Disse har jeg så vidt gnidd inn litt olivenoile i. Her skal de gjære videre til jeg skal bake pizzaene etter jobb. Da vil de ha gjæret totalt 22-24 timer. Jeg bruker suppeboller da de bestilte heveboksene ikke har kommet enda.

Appen «PizzApp» er fin å bruke for å beregne nøyaktig hvor mye ingredienser du trenger. Det var den jeg brukte her.

 

Ingredienser til 4 emner på ca. 250 gram:

  • 614 gram mel
  • 368 gram vann
  • 18 gram salt
  • 0,54 gram gjær

Når det gjelder gjæren så måtte jeg gjøre så godt jeg kunne for å få målt opp ca 1/2 gram. Jeg har bestilt en vekt som skal brukes til veiing av gjær og salt. denne har en nøyaktighet på 0,01 gram, men den er ikke kommet enda.

 

Jeg elter deigen i en Kenwood mikser

Først tilsetter jeg salt og løser helt opp i vann som er så vidt over romtemperatur. Deretter løser jeg gjæren opp i vannet. Nå tilsettes ca 10% av av melet og røres helt inn i vannet. Så tilsettes resten av melet litt etter litt mens det røres inn i deigen. Når hele melet er rørt inn og deigen har blitt fast og smidig (dette tar ca 10 minutter) settes hastigheten ned til det laveste.

Nå skal deigen eltes videre i 20 minutter til. Total eltetid skal være 30 minutter.

Deigen settes nå til gjæring i en bolle som du dekker helt tett med plastfolie. Den skal nå stå i 8-12 timer i romtemperatur. Når denne første gjæringen er ferdig deler du deigen opp i emner og former runde baller. Disse legges samlet i en hevekasse, eller i separate boller hver for seg. De skal nå heve i ytterligere 8-12 timer, før de er klare for å bli formet til pizzabunner. Bruker du seperate boller kan det være lurt å gni dem lett med litt olivenolje.

 

Bilder fra bakeprosessen