I forrige uke begynte enkelte i husholdningen å bli litt lei av pizza med napolitansk bunn. Da var det bare å legge til side alle egne preferanser til smak og perfeksjon, og starte forberedelsen av en helt enkel og grei lørdagspizza (selvfølgelig i tillegg til det vanlige “pizzakjøret”).

Men jeg klarte ikke helt å legge alt av bakekunnskaper på hylla. Så jeg forberedte lørdagens pizza med surdeigsbunn……. og litt til. Jeg brukte litt maismel og spraymalt i deigen for å få den litt sprø og god. Bunnen blir nokså tykk, så man kan godt lage to litt mindre pizzaer av deigen. Men her i huset var ønsket en lørdagspizza med tykk bunn! Så da ble det slik. Pizzaen ble også stekt i en pizzapanne med en diameter på 36 cm.

Det var tydelig at pizzaen falt i smak blant barna, og det ble gitt tilbakemeldinger som; “Den beste pizzaen du har bakt” og “Den smakte nesten som focaccia”. Er litt usikker på hvordan jeg skal tolke den første kommentaren, med alt arbeidet jeg vanligvis legger ned i alle disse pizzaene mine, he he.

 

Ingredienser Pizzabunn

  • 250 gram surdeigstarter (100% hydrasjon)
  • 375 gram hvetemel (tipo “0” eller “00”)
  • 35 gram maismel med malingsgrad mellom middels og finmalt.
  • 190 gram vann
  • 1 toppet teskje spraymalt (kan droppes. Bruk evt. 1 spiseskje sukker i stedet).
  • 12 gram salt (helts finmalt maldonsalt)

Ingredienser topping

Fremgangsmåte

  • begynn med å blande ut surdeigsstarteren i vann som holder ca 30 grader.
  • Bland så inn hvetemel, maismel og spraymalt.
  • Når dette er godt blandet tilsetter du salt. Om du bruker saltflak må du finmale disse i en morter først.
  • Elt alt i en kjøkkenmaskin i 15 minutter. Mens du elter stopp maskinen 2-3 ganger, dra deigen av eltekroken og vend den et par ganger for hånd i bollen og start eltingen igjen.
  • Når deigen er ferdig eltet skal den stå til heving med lokk eller plastfolie over i 12 timer.
  • Etter at deigen har stått i 12 timer har du den ut på en bakeflate og elter den lett et par ganger. Legg den så på ny i en bolle med lokk eller folie over og la stå til heving i kjøleskap i 24-36 timer. Smør gjerne bollen med litt olivenolje først.
  • Når du skal bruke deigen tar du den ut av kjøleskapet 12 timer før du skal bake ut pizzaen.
  • Bak helst ut pizzaen for hånd, men det er ikke noen krise om du bruker kjevle.
  • Ha så pizzaen i en form med diameter på ca 36 cm. Eller to mindre former. Alternativt er det ikke noe i veien for å tilberede den på bakepapir direkte i ovnens langpanne.
  • Om du bruker en pizzaform må du sette inn en pizzastein på nest nederste rille i ovnen og slå på ovnen på 260 grader minst 1 time før pizzaen skal stekes.
  • Mens ovnen varmes lar du bunnen hvile i pannen.
  • Ha så på fyllet og stek den til skorpen blir gyllenbrun og osten er smeltet og gyllen. Jeg oppgir ikke noen tid her, for det vil variere med ovnen og hvor godt du liker pizzaen stekt.

Så er det bare å håpe på at dine barn blir like fornøyd som de her på huset ble.

 

Bilder fra baking av lørdagspizza