Blogg
Hvordan kalkulere friksjonsfaktoren til eltemaskinen
Hvordan kalkulere friksjonsfaktoren til eltemaskinen for å oppnå ønsket deigtemperatur. Eltemaskinens friksjonsfaktor er den temperaturøkningen i deigen som tilføres under eltingen av den. Denne faktoren vil variere noe fra maskintype til maskintype. Det er viktig å...
Poolish er en 100 prosent hydrert fordeig (preferment)
Poolish er en bløt fordeig Poolish er en bløt fordeig, eller preferment, som det også kalles. Det brukes for å utvikle smak i deigen, samt å gjøre deigen mer elastisk. Derfor anbefaler jeg ofte at nybegynnere bruker en andel poolish i deigen, da dette gjør at den...
Hvordan lage en deig med autolyse
Hva er autolyse Autolyse er en enkel teknikk som kan brukes når vi baker brød og pizzadeig. Teknikken går ut på at man kun blander sammen mel og vann, og lar dette stå en tid før gjær og salt tilsettes. Teknikken er spesielt nyttig om man ikke har eltemaskin og skal...
Hvordan legge topping på pizzaen
Legge på topping Mange legger på osten til slutt. Det vil jeg fraråde, legg heller saus først, så ost og deretter all topping på pizzaen. Min erfaring tilsier at men på den måten får en bedre smaksopplevelse, osten smelter finere, og du får en godt stekt topping –...
Hvordan steke pizza i forskjellige typer ovner
Steking i vanlig kjøkkenovn Du kan få veldig bra resultat med å steke napolitansk pizza hjemme i kjøkkenovnen. Det som er viktig er å prøve å oppnå så høy og intens varme som mulig under stekingen. Mange ovner har en egen pizzafunksjon, men denne er nødvendigvis ikke...
Hvordan ta pizzaen på og av spaden
Ta pizzaen på og av spaden Hvordan man skal få pizzaen på og av spaden, er nok en av de største utfordringene man støter på i pizzauniverset. Spørsmålet gjentas hyppig i pizzagrupper, og jeg får jevnlig henvendelser om hvordan det gjøres. Dette er ofte en av de...
Pizzadeigen skal hvile, heves og balles
Deigen skal hvile og brettes Når deigen er ferdigeltet, skal den hvile i 20–30 minutter før den behandles videre. Du vil merke stor forskjell på deigen før og etter hvile, så dette er et viktig steg. Her ser du hvordan du elter deigen riktig: Elting av pizzadeig – Den...
Hvordan bake ut pizza for hånd
Det er spesielt to ting folk sliter med når de skal lage pizza. Den ene er hvordan man skal bake den ut for hånd, og den andre er hvordan man tar pizzaen av og på spaden. Vi starter med det første. Utbaking av pizza er nok det som er vanskeligst å skrive en forklaring...
Eltemaskin – Det finnes flere typer eltemaskiner å velge mellom
Det finnes mange typer eltemaskiner på markedet. De vanligste som er beregnet for privatmarkedet, er som regel såkalte kjøkkenmaskiner som er laget for å kunne utføre flere oppgaver. Da vil elting av deig kun være en funksjon, og ikke nødvendigvis den primære...
Elting av pizzadeig – Den beste måten å elte pizzadeigen
Du kan naturligvis elte en deig på flere måter. Men metoden jeg selv bruker, er basert på egen erfaring, forskning fra Nofima og Campionato Nazionale Pizza DOC, hvor jeg har deltatt på et tredagers kurs som de arrangerte i Oslo. Det finnes ingen fasit på elting...