Bunnen til en siciliansk pizza minner i stor grad om en focaccia. Den er litt tynnere enn det vi forbinder med klassisk focaccia, og denne varianten har en del sprøere skorpe.

Beregn god tid når du lager siciliansk pizza

Det tar noe lengre tid å lage en siciliansk pizza enn det gjør å lage den vanlige lanpannepizzaen som vi er vant med her i Norge. En ting er at deigen tar tid å få ferdig, men bunnen må også etterheves og stekes i to omganger.

Derfor er det lurt å planlegge litt på forhånd, og lese gjennom hele oppskriften. Og da tenker jeg på både denne oppskriften, oppskriften på deigen og oppskriften på sausen. Beregn gjerne litt slingringsmonn i forhold til når du skal servere den. Spesielt første gang du lager den.

Prøv også en Chicago deep pan pizza.

I denne oppskriften bruker jeg en form/langpanne som er 31×41 cm. Du kan også bruke andre størrelser. Da bare tilpasser du mengden på ingrediensene. Du kan bruke hvilken som helst topping du ønsker, men nedenfor finner du listet opp hva jeg brukte for å lage pizzaen på bildet øverst her i oppskriften. Nederst i denne oppskriften finner du bilder fra hele prosessen.

 

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Hell olivenoljen direkte i formen. Du trenger ikke bakepapir.
  • Ha deigen over i formen på olivenoljen. Vend den for å få olje over hele deigen.
  • Bruk hendene og trykk deigen ut i formen. Den kan være litt vanskelig å ha med å gjøre, men ikke trykk den i stykker.
  • Når du har fått den delvis ut i formen holder du med en hand på deigen og drar/strekker den forsiktig ut mot hjørnene med den andre (se bildene nederst). Gjør dette noen ganger mot hvert hjørne. Avslutt med å trykke den litt ut i formen med begge hender.
  • Ikke fortvil om du ikke får den helt ut i hjørnene eller kantene.
  • La deigen stå lunt/varmt i 30 minutter og hvile uten å dekke den til. Gjerne på badet hvor varmen er litt høyere enn ellers i huset.
  • Etter at deigen har hvilt trykker du nok en gang ut deigen i formen. Ikke dra i den nå, bare trykk og skyv med begge hender. Få den så nær hjørnene som du klarer, men ikke press mer enn du føler at deigen tåler. Den vil skli ut mer av seg selv etter hvert mens den hever.
  • Sett nå degen til ny heving i 1,5-2 timer (til ca. dobbel størrelse) på et lunt/varmt sted. Den skal heller ikke nå dekkes til.
  • Imens deigen står til heving setter du inn en pizzasten på den nest øverste rillen i ovnen, og en på den nest nederste. Sett ovnen på 235 grader og varm opp i minimum 60 minutter før steking.
  • Når deigen er ferdig hevet setter du den inn i ovnen på den øverste steinen og steker i 7 minutter.
  • Snu den så 180 grader og sett den på den nederste steinen, og stek videre i 7 minutter.
  • Ta pizzabunnen ut av ovnen og før en stekespade forsiktig inn under den for å sjekke at den ikke sitter fast. Sjekk rundt under hele bunnen. Om den henger litt fast noen steder så har du litt olivenolje under og skyver den løs med stekespaden.
  • Bruk en pizzaspade eller lignende til å ta bunnen ut av formen og over på en rist. La den så ligge i ro fra minst 30 minutter opp til 2 timer. Skal den ligge lenger så må du dekke den med en stor plastpose slik at den ikke tørker ut. Men ikke la den stå mer enn 10 timer.
  • Når bunnen har fått hvilt, løfter du den opp i formen igjen.
  • Ha først på pizzasaus (og eventuelt krydder) og så ferdig revet mozzarella. Riv så opp den ferske mozzarellaen og spre jevnt ut over pizzabunnen.
  • Ha nå på ønsket fyll og sett pizzaen inn i ovnen på den øverste pizzasteinen og la den stå i 7 minutter. Har du slått av ovnen etter den første stekingen er det viktig at du varmer den opp igjen i 60 minutter først.
  • Snu pizzaen 180 grader, sett den så på den nederste steinen og stek videre i 6 minutter.
  • Om du ønsker å steke fyllet og osten litt ekstra, kan du sette på grillelementet i ovnen og flytte pizzaen opp på den øverste steinen og steke til du får ønsket resultat.
  • Ta pizzaen ut av formen og del den opp med 2 kutt på langs og 3 kutt på tvers. Du får da 12 stykker pizza klar til servering.
  • Server enten på et eget fat, eller ha den tilbake i stekeformen før du serverer den.

 

Bilder fra bakeprosessen

PIZZAMANI USA

Ny bok ute nå! Alt du trenger å vite for å lage perfekt amerikansk pizza hjemme