Dette er en pizzadeig som brukes til New York pizza. Deigen blir nok til 4 pizzabunner med en diameter på 30-31 centimeter.
Deigen kan brukes etter 24 timer gjæring, men bør helst gjære i 48 timer før bruk. Og det gjør ikke noe om du lar den bli stående å gjære 3-4 dager.
Ingredienser
- 937 gram hvetemel av typen tipo “00” (helst et mel med høyt proteininnhold om du får tak i dette)
- 472 gram lunkent vann (37-40 grader)
- 60 gram lunkent vann (37-40 grader)
- 26 gram salt (1 spiseskje)
- 22 gram sukker (1 spiseskje)
- 5,5 gram sukker (1 teskje)
- 3,75 gram Iduns tørre pizzagjær (1 teskje)
Fremgangsmåte
- Begynn med å løse opp gjæren og 5,5 gram sukker i 60 gram lunkent vann. La dette stå i 5 minutter.
- Tilsett nå resten av vannet, melet og sukkeret og elt i en kjøkkenmaskin.
- Når deigen begynner å ta form tilsetter du saltet og elter videre til alt er godt blandet. Dette tar rundt 5 minutter.
- Ha deigen ut på en bakeflate og del den opp i 4 like store emner. Bruk gjerne en kjøkkenvekt.
- Form hvert emne til en ball og smør den lett inn med olivenolje.
- Ha ballene i hver sin bolle (som er smurt med olivenolje) og dekk med lokk eller plastfolie.
- Sett deigene i kjøleskap og gjær dem i minst 24 timer. Men helst 48 timer før du bruker dem.
- Ta deigene ut av kjøleskapet ca 2 timer før du skal bruke dem slik at de romtempereres.
- Om det blir litt mye med 4 deiger kan de stå i inntil 5 dager i kjøleskapet før du bruker dem. Du kan også fryse dem når de er ferdig hevet. Tin dem da igjen i kjøleskap i minst 12 timer før de romtempereres.
Tips: Les gjerne artikkelen “Mel til bruk i pizzadeig“.
Hvorfor blir det brukt lunkent vann og ikke iskald vann i denne oppskriften? Trodde det fikk gjæren til å bli ustabil.
Hvor mang grader skal pizzaen stekes på? Og hvor lenge
Stekes på ca 260 grader. Kanskje litt varmere. Her er to fremgangsmåter for steking:
https://pizzamani.no/new-york-style-pizza/
https://pizzamani.no/new-york-pizza-med-pepperoni-og-smaksatt-svinekjottdeig/
Hvor store beholdere brukte du til de ferdig ballene?
Har en gjeng med 0.75l beholdere fra IKEA som jeg bruker til neapolitansk pizzadeig, vil de være store nok?
Jeg ville nok brukt noen som var større. Kanskje 1,5 liter.
kan man vene til den dagen man skall steke med å dele deigen i baller?
Hei! Det er mulig at det går, men jeg ville nok fulgt oppskriften, for du vil slå deigen litt sammen når du baller den, og så blir den slått litt sammen igjen kort tid etter når du former bunnene. Da tror jeg at bunnene vil bli litt mindre luftige.
Hei. Hvordan er denne og steke i ooni 3 ? Blir pizzaen for stor ?
Og er det mulig og bruke fersk gjær ? Sliter med og få tak i gjær om dagene.
Ja, du kan bruke 9 gram fersk gjær.
Hei. Ja, den blir nok litt i overkant for Ooni.