I sommer hadde jeg gleden av å teste Smed T. Kristiansen sine to pizzaovner, “Vesuv Gass” og “Vesuv Ved”. Og som det ligger i navnene er den ene gassdrevet og den andre vedfyrt.

 

Jeg har ingen økonomiske fordeler av å utføre denne testen, og den gjøres på mitt eget subjektive grunnlag.

Da jeg var innom for å hente ovnene i Stavanger var det smeden selv, Svein W. Kristiansen, som tok i mot meg. Etter det har jeg holdt kontakten med Svein som også har produsert opp pizzastål til spot-pris som jeg har tilbudt medlemmer av facebookgruppen Pizzabakerne. Men det er en helt annen historie. Svein er en fantastisk blid og serviceinnstilt kar. Han har etter oljekrisen utvidet produksjonsfokuset i bedriften sin fra oljeindustri til både pizzautstyr og andre produkter.

Jeg lastet opp bilen og fikk kjørt hjem ovnene som måtte opp på terrassen for testing. Det kan være lurt å få litt hjelp om man har kjøpt en av disse ovnene. Det er kompakte stålovner som veier henholdsvis 40 kilo for gassovnen og 67 kilo for den vedfyrte. Det er noen løse deler i begge så jeg klarte å få dem på plass alene, men det vart tungt, og da spesielt vedovnen.

 

Smed Vesuv Gass og ved oser av kvalitet

Tyngden og kompaktheten til Vesuv ovnene oser av kvalitet og holdbarhet. Begge er laget i 3 mm rustfritt varmebestandig stål. Dette er ovner som vil overleve i flere generasjoner. Når man bruker dem så får man følelsen av de gode gamle leketøyene og produktene som våre foreldre og besteforeldre vokste opp med. Typen som er laget for å vare og glede brukeren til evig tid. Og jeg må si at det er facinerende ovner å se på. De vil lett bli en del av møblementet på stedet de settes opp. Har du en av disse stående så vil den nok være gjenstand for en positiv kommentar og to fra gjester.

Ovnene trenger minimalt med vedlikehold siden de er laget av rustfritt stål. Men jeg ville nok spandert på meg et trekk til å ha over når de står plassert ute. For dette er ikke ovner man driver og flytter rundt på, det er de litt for tunge til. Ovnene er små, men de er ikke ment å være av typen man tar med seg til naboen eller frem og tilbake fra hytta. Men for all del, de er ikke fastmonterte.

 

Så skal det stekes pizza i Smed Vesuv ovnene

Jeg liker å steke napolitanske pizza, og da i ganske høy temperatur. Gjerne opp mot 500 grader. Derfor fyrer jeg jeg ganske intenst mens jeg varmer opp ovnene. Nøyaktig når ovnene var varme nok til å steke pizza i er jeg litt usikker på. Men jeg varmet etter gammel vane godt opp først. Gassovnen i ca 45 minutter og vedovnen i ca 1 time før jeg begynte å steke.

Jeg har stekt pizza i flere typer små gassovner tidligere, men aldri i en liten vedovn. Det var en ny erfaring, og litt anderledes enn å fyre opp den store vedfyrte ovnen jeg har bygget på terrassen. For det første tok det mye kortere tid å få ovnen varm, men det var i tillegg litt mer krevende med flammene så tett på pizzaen. Jeg hadde gang på begge ovnene samtidig og stekte litt pizza om en annen i dem.

 

Smed Vesuv Gass

Gassovnen var hissig og gav god varme. Det tok litt mer tid å varme den opp en det jeg har erfart med enkelte andre små ovner. Det har nok å gjøre med alt stålet som skal varmes opp. Men når den er oppvarmet så holder den bra på varmen. Stålet magasinerer veldig godt. Derfor er det ikke noe problem å skru ned varmen en liten anelse når den er oppvarmet og pizzaen skal inn. Altså for dem som ikke er like fanatisk opphengt som meg i å steke på høy varme. Om man vil steke for eksempel New York style pizza så er ovnen et godt utgangspunkt. Den vil holde en grei og stabil temperatur når du har fått stilt inn gassbrenneren på riktig temperatur. Her er link til Smed Vesuv gassovn.

Som i små gasovner flest må man jobbe med pizzaen under steking. Man må følge nøye med og peele pizzaen under hele stekingen. Siden stekeflaten er av stål kan det være en utfordring å steke på for høy temperatur. Man vil fort kunne svi bunnen for mye under. Dette løst jeg ved å steke pizzaen på rister beregnet for dette. Da var problemet løst. Pizzaene ble forøvrig veldig bra i ovnen. Det kan man se av bildene.

Smedenkastet seg rundt

Men når Smeden Svein fikk høre om dette fikk han produsert opp en Biscottostein og levert i rekordfart. Når jeg fyrte opp ovnen med denne så ble bunnen perfekt stekt også under.

Konklusjonen er at denne ovnen er meget bra til å steke både napolitanske pizza på høy temperatur og andre stiler som krever lavere temperatur. Har du ikke biscottostein bør du bruke en rist til å steke pizzaen på om du lager napolitansk. Men det gjelder kun når du lager napolitansk som krever høy temperatur. For New York style vil den være perfekt. Da bør stekeflaten ligge på 300-330 grader. Skulle jeg tipse om forbedringer til ovnen så måtte det være et litt mer buet tak med gassbrenner på en av sidene i stedet for bak.

 

Smed Vesuv Ved

Her var fascinasjonen stor, kanskje da også fordi dette var første gang jeg prøver en slik liten vedfyrt ovn. Jeg fyrte nok også litt hardt i perioder, så flammene kom ut i begge ender av ovnen. “Ska det ver, så ska det ver” som et rockeband fra Stavanger sang i sin tid. Jeg ville nok ha satt inn en gnistfanger bak i vedskuffen om jeg skulle brukt den fast. Jeg antar at dette er noe leverandøren er klar over siden jeg fikk med en aluminiumsplate til å sette under ovnen for å beskytte underlaget for glør. Her er link til Smed Vesuv vedovn.

For å styre trekken i ovnen kan man skru på hetten som sitter på toppen av pipen. Ved mater man bak ved å dra ut vedskuffen et stykke og legge på nye pinner. Man bør fyre en slik ovn med ved som er helt tørr og helst uten bark, for da slipper man en del røyk. Veden må også være kuttet opp en del mer enn det man gjør i en stor vedfyrt ovn. Pinner som er mellom 3 og 4 cm i bredde fungerer veldig bra i ovnen. Under oppfyringen bør man bruke enda mindre pinner.

Dette var stilig for en pizzaentusiast

Å steke pizza i denne ovnen var faktisk noe av det stiligste jeg har gjort. Det var fascinerende å se flammene som lå og bølget seg under taket på ovnen og strakte seg frem mot åpningen. Jeg ble faktisk sittende en tid bare å se inn i ovnen for å observere flammene. Flammene som lå slik ut under taket på ovnen gjorde at man fikk en jevn og fin varme ovnefra under pizzastekingen. Man måtte naturligvis peele pizzaen, men resultatet ble jevnt med mintre stress under stekingen.

Denne ovnen testet jeg ikke med Biscottostein, men prøvde både med og uten stekerist under pizzaen. Men resultatet ble stort sett det samme som med gassovnen. Altså i forhold undersiden av pizzaen. Men det som gjelder for begge ovnene er at man kan holde peeleren under pizzaen oftere og lengre enn det man trenger. Da vil man unngå den kraftige stekingen under pizzaen ved høy temperatur.

Konklusjonen på på denne ovnen er at man nok scorer noen ekstrapoeng hos gjestene når man fyrer opp og steker pizza i den. Det er noe eget å kunne se på flammene når man steker pizza. Det blir ikke helt som i en stor “vanlig” pizzaovn, men man kommer veldig nær. Det blir også i denne som med gassovnen et ganske varmt gulv om temperaturen blir høy. Men du får fantastiske pizza, både napolitanske og for eksempel New York style.

 

Smeden er medlem av facebook gruppen

Smed tilbyr også pizzaspader og pizzastål. De har nylig lansert en egen nettbutikk med produkter til både pizza og annet. Har du spørsmål rundt ovner eller utstyr så er Svein W. Kristiansen aktivt medlem av facebook gruppen “Pizzabakerne“. Det er bare å stille spørsmål der, så får du svar på det meste.

Video og bilder fra testen