Dette er den andre ovnen jeg tester fra Witt. Den forrige var en Etna Rotante, mens dette er en Etna Fermo. I likhet med Rotante er Fermo en gassovn i kategorien små pizzaovner. Men også denne er av de litt større små pizzaovnene i denne kategorien. Videoer og bilder fra testen finner du nederst i artikkelen.

Informasjon i forbindelse med testen av Etna Fermo

Innledningsvis vil jeg starte med å si at jeg nå driver proffesjonelt med pizza. Derfor har jeg tatt betalt fra leverandøren for å utføre denne testen. Betalingen består i at firmaet mitt Pizzamani AS beholder ovnen og utstyret til den. Ut over det er leverandøren informert om at jeg gjør testen slik jeg ønsker, og skriver det jeg selv finner riktig i forbindelse med testen.

Jeg har testet ovnen på terrassen i normalt kaldt norsk vårvær. Lufttemperaturen under testen var rundt 7 grader.

Etter 10 minutters fyring målte gulvet i ovnen rundt 315 grader, og etter 20 minutter 399 grader. Etter 25 minutter målte jeg 450 grader og satte i gang med stekingen.

Deigene jeg brukte under testen hadde en hydrering på 64%.

 

Spesifikasjoner på den testede pizzaovnen

Etna Fermo er i likhet med Rotante en forholdsvis stor og tung pizzaovn, selv om den er i klassen jeg betrakter som liten. Den er helt på grensen til å betraktes som en mellomstor ovn, og noen vil kanskje kalle den det. Den måler 76 x 66 x 44 cm og veier 27 kilo uten stein, og 33,5 kilo med stein. Steinen måler 40,5 cm i diameter. Selv om jeg satte opp ovnen alene og plasserte den på et bord, vil jeg absolutt anbefale å være to personer når den skal klargjøres ut fra esken. Den er for tung til å settes opp av en person om man skal være sikker på at den ikke kommer til skade.

Ovnen har sammanleggbare bein som enkelt kan skyves frem og legges tilbake under ovnen. Ovnen har en U-brenner som omfavner tre sider av pizzaen. Det vil si at det er varme på begge sider og bak i ovnen.

 

Pizzaovnen Etna Fermo leverer bra stekeresultaer

Det som ofte kan være en utfordring med en del pizzaovner, er at steinen blir meget varm og kan brenne pizzaen under. Man opplever ofte at spesielt første pizza veldig brent under. Mange velger derfor å bytte steinen i ovnen, og det medfører da en ekstra kostnad. Dette opplevde jeg ikke med Etna Fermo. Alle pizza ble fint stekt under.

Jeg liker at pizzaene blir godt stekt, men jeg måtte allikevel skru ned varmen litt på hovedbrenneren. Altså U-brenneren som omkranser pizzaen. Hvis ikke, så blir pizzaen ferdig på rundt 40-50 sekunder. Dette er i og for seg greit for en Margherita eller en Marinara, men har man annen topping på bør man steke noe lenger for at denne skal bli tilstrekkelig stekt. Men dette er først og fremst positivt da man kan justere ned varmen og få et perfekt resultat. Utfordringen med enkelte andre små ovner er at man ikke får opp høy nok temperatur til at man blir fornøyd med resultatet. Jeg la meg på en steketid på rundt 80 sekunder.

 

Konklusjon på test av Etna Rotante

Siden ovnen er såpass stor er det enkelt å steke pizzaene. Den gode plassen på steinen gjør det enkelt å peele pizzaen. Men som beskrevet ovenfor så blir den veldig varm siden den har en U-brenner som omkranser pizzaen. Men skrur man litt ned når pizzaen settes inn så fungerer brenneren bra. Man vil trenge litt mindre peeling av pizzaen når brenneren dekker så stor del av pizzaen.

Det jeg liker spesielt godt med både Fermo og Rotante, er at de kommer i flere farger; sort, hvit/beige, orange og sort. Jeg falt helt for den orange ovnen. Jeg vet ikke hvorfor, men den tiltalte meg veldig. Kanskje fordi jeg er vant med at denne typen småovner er enten sorte eller blankt metall.

Forskjellen på Fermo og Rotante er at Rotante har en roterende stein. Man kan da velge om man har på rotasjon, eller at den skal stå i ro under stekingen. Altså har man begge valg. Prisforskjellen er på rundt 1.500,- kroner i skrivende stund. Og skulle jeg valgt, ville jeg valgt Rotante på grunn av at man har begge muligheter. Det synes jeg at er verdt de ekstra kronene. Du kan lese testen av rotante her: Test av Etna Rotante.

 

Videoer og bilder fra testen