Jeg har fått tilsendt Pizzaovnen Etna Rotante fra Witt til testing. Dette er en gassovn i kategorien små pizzaovner. Når det er nevnt så er den av de litt større små pizzaovnene. Videoer og bilder fra testen finner du nederst i artikkelen.

Informasjon i forbindelse med testen av Etna Rotante

Innledningsvis vil jeg starte med å si at jeg nå driver proffesjonelt med pizza. Derfor har jeg tatt betalt fra leverandøren for å utføre denne testen. Betalingen består i at firmaet mitt Pizzamani AS beholder ovnen og utstyret til den. Ut over det er leverandøren informert om at jeg gjør testen slik jeg ønsker, og skriver det jeg selv finner riktig i forbindelse med testen.

Jeg har testet ovnen i to omganger med noen ukers mellomrom. Jeg ventet på fint vær, men det ville seg ikke slik at jeg fikk dette til disse to testene. Under første test var det riktig nok oppholdsvær, men det blåste noe på terrassen der jeg gjorde testen. Under den andre testen snødde og sluddet det under hele stekingen. Lufttemperaturen under første test var 1 grad og den var 3 grader under den andre.

Til tross for at det var kaldt ute, gikk det greit å få opp varmen i ovnen selv om jeg brukte gassflaske av typen kompositt. Flasken hadde også stått ute i flere døgn før testen. Om det hadde gått raskere å varme opp ovnen, eller om den hadde blitt varmere under andre forhold har jeg ikke fått testet. Men den leverte etter mitt syn bra under disse forholdsvis krevende norske vinterforholdene.

Etter 10 minutter målte gulvet i ovnen rundt 315 grader. Etter 20 minutter 406 grader. Etter 30 minutter målte jeg 460 grader og satte i gang med stekingen.

Under første test brukte jeg deiger med hydrering på 64%,70% og 75%. Under den andre testen brukte jeg kun deiger med 64% hydrering.

 

Spesifikasjoner på den testede pizzaovnen

Etna Rotante er en forholdsvis stor og tung pizzaovn, selv om den er i klassen jeg betrakter som liten. Den er helt på grensen til å betraktes som en mellomstor ovn, og noen vil kanskje kalle den det. Den måler 75 x 65 x 44 cm og veier 26,8 kilo uten stein, og 33,6 kilo med stein. Steinen måler 40,5 cm i diameter. Selv om jeg satte opp ovnen alene og plasserte den på et bord, vil jeg absolutt anbefale å være to personer når den skal klargjøres ut fra esken. Den er for tung til å settes opp av en person om man skal være sikker på at den ikke kommer til skade.

Ovnen har sammanleggbare bein som enkelt kan skyves frem og legges tilbake under ovnen. Ovnen har roterende stein, og dermed er gulvet i den todelt. Det er en stein som ligger fremme i åpningen av ovnen, og en rund som utgjør stekeflaten. Rotasjonen av steinen er elektrisk og kan enten kjøres på 4 x AA-batterier eller med tilslutning av 220 volt. Det medfølger egen ledning til 220 volts oppkobling. Under testene brukte jeg kun batterier, og det fungerte utmerket. I følge manualen skal steinen snurre 2,5 ganger i løpet av et minutt. Dette testet jeg ikke tiden på.

Ovnen har en U-brenner som omfavner tre sider av pizzaen. Det vil si at det er varme på begge sider og bak i ovnen.

Etna Rotante har også en gassbrenner under den roterende steinen. Dette syntes jeg fungerte aldeles utmerket. På denne måten holder man god varme i ovnen slik at den fort henter seg inn mellom hver pizza som stekes. Både U-brenneren og underbrenneren kan man justere gasstilførselen på. Det er også en egen knapp til å slå av og på rotasjonen på steinen.

 

Pizzaovnen Etna Rotante leverer meget bra stekeresultaer

Det som ofte kan være en utfordring med en del pizzaovner, er at steinen blir meget varm og kan brenne pizzaen under. Man opplever ofte at spesielt første pizza veldig brent under. Mange velger derfor å bytte steinen i ovnen, og det medfører da en ekstra kostnad. Dette opplevde jeg ikke med Etna Rotante. Alle pizza ble fint stekt under.

Skulle jeg utsette noe på den roterende steinen, så måtte det være at enkelte pizza ble litt ujevnt stekt under når de var veldig tynne i midten. Det som skjer da er at fuktighet fordamper under deigen og løfter bunnen litt fra stekeflaten. Når man ikke bruker peeler og peeler pizzaen vil man kunne oppleve at disse delene ikke kommer tilstrekkelig i kontakt med steinen under stekingen. Men dette opplevde jeg kun med Pizza Margherita som var bakt ut veldig tynt, og av naturlige årsaker ikke har mye fyll på.

Det at ovnen har roterende stein gir et veldig bra og jevnt stekeresultat. Det eneste man trenger å gjøre er å justere flammen/varmen til ønsket styrke, og så gjør ovnen resten av jobben for deg. Det er nok det nærmeste man kan komme en elektrisk ovn der man setter inn pizzaen og bare venter til den er ferdig før man tar den ut.

Jeg liker at pizzaene blir godt stekt, men jeg måtte allikevel skru ned varmen litt på hovedbrenneren. Altså U-brenneren som omkranser pizzaen. Hvis ikke, så blir pizzaen ferdig på rundt 40-50 sekunder. Dette er i og for seg greit for en Margherita eller en Marinara, men har man annen topping på bør man steke noe lenger for at denne skal bli tilstrekkelig stekt. Men dette er først og fremst positivt da man kan justere ned varmen og få et perfekt resultat. Utfordringen med enkelte andre små ovner er at man ikke får opp høy nok temperatur til at man blir fornøyd med resultatet.

 

Konklusjon på test av Etna Rotante

Selv om ovnen er litt stor vil jeg anbefale denne, og da spesielt for nybegynnere. Den er et bra alternativ for dem som kanskje ikke synes at det er så greit å måtte peele pizzaen i ovnen. De kan sette den rett inn og vente med å ta den ut til den er ferdig. Samtidig er den roterende steinen stor og man trenger ikke å ha den på rotasjon. Dermed kan man også peele pizzaen om man vil. Er man nybegynner så kan man lage perfekt stekte pizza når man har besøk, og heller øve seg på peeling når dette passer seg. Man trenger følgelig ikke grue seg til å steke pizza når man har besøk av venner og kjente. Mange har ofte nok å tenke på i forhold til å få pizzaen av og på spaden.

Selv var jeg litt usikker på hvordan det skulle gå å få pizzaen på og av steinen når den roterte. Derfor slo jeg av og på rotasjonen når jeg satte inn de første pizzaene. Men når jeg bare turte å prøve med rotasjonen på så gikk dette helt uten problemer.

Det eneste man må huske på når man skal steke uten at steinen roterer, er å ikke la brenneren under steinen være på. Man kan naturligvis varme opp ovnen med denne på og med roterende stein. Men man må slå den av samtidig som man slår av rotasjonen på steinen. Hvis ikke vil steinen bli veldig mye varmere på en plass, da brenneren står på et sted og er plassert fra midten og ut mot kanten.

Det er romslig inne i ovnen og god plass til å peele pizzaen om man ønsker det. Ellers er det fint med et godt rom slik at man kan få et godt overblikk over pizzaen mens den stekes.

Takket være den roterende steinen steker ovnen pizzaen veldig jevnt. Underbrenneren gjør at pizzaen også blir jevnt og fint stekt under. Så her er det bare å kjøre på med full fyring på brenneren under og gjerne justere litt ned på effekten av U-brenneren. Denne måten å steke på fungerte i hvert fall meget bra for meg, og alle deighydreringer jeg testet ble fint gjennomstekt.

 Så denne ovnen kan jeg trygt gi “tommel opp” på.

Videoer og bilder fra testen