Det finnes utallige varianter av pizzasaus, og de fleste finner sin favoritt som de foretrekker. Det betyr ikke at du bør holde deg kun til en. Prøv gjerne flere typer slik at smaksløkene får utviklet seg litt.

God pizzasaus til tykk bunn

Denne sicilianske pizzasausen kan egentlig brukes til hvilken som helst type pizza. Men den er først og fremst foretrukket på pizza med tykk bunn, for eksempel siciliansk eller «pan pizza». Og selvfølgelig den klassiske norske langpannepizzaen. Du finner oppskrift på andre typer pizzasaus her.

Ingredienser

  • 2 bokser (á 400 gram) knuste hermetiske tomater av god kvalitet.
  • ¼ ts nykvernet pepper
  • ½ ts salt (jeg bruker helst flaksalt, gjerne Maldon)
  • 1 ½ ts tørket oregano
  • 1 ½ ts tørket basilikum
  • 2 ss god olivenolje – extra virgin
  • ½ fedd finhakket hvitløk eller ¼ ts hvitløkspulver
  • ¼ ts fennikel pulver (du kan evt. knuse hele frø i en morter)
  • 1/8 ts kajennepepper

Fremgangsmåte

  • Ha de knuste tomatene i en stor beholder med tett lokk.
  • Tilsett salt og pepper direkte i tomatene.
  • Ha olivenoljen, og alt krydderet (utenom salt og pepper) i en kopp eller lignende som tåler å varmes i en mikrobølgeovn.
  • Sørg for å blande skikkelig slik at alt krydderet blir vått/dekket av olivenolje.
  • Sett nå urteblandingen i mikrobølgeovnen og varm i 2 minutter på 30% styrke. Dette kalles mikrobølge ekstraksjon. Urtene «integreres» i oljen og vi får samme effekt som ved å koke sausen, uten den negative påvirkningen koking har på tomatene.
  • Hell oljen med urtene i samme beholder som tomatene og lukk den godt. Rist nå alt du orker i ½ – 1 minutt.

Pizzasausen er klar til å brukes med det samme. Men smaken vil utvikle seg mer om du lar den stå i kjøleskapet 6-8 timer før bruk. Bare husk at du må romtemperere sausen før du har den på pizzabunnen. Man skal aldri bruke kald pizzasaus på en pizzabunn.