Jeg ble sittende igjen med to porsjoner deig fra fredagens pizzabaking. Så på søndag bestemte jeg mer for å ta de i brukt til å lage et brød. Det er ingen grunn til å kaste god og godt gjæret deig.

Godt utgjærte pizzadeiger

Deigene har stått til kaldheving i kjøleskap siden onsdag kveld. Da tenkte jeg at de må ha fått opparbeidet seg godt med smak som ikke bør gå til spille.

Jeg helte begge deigene i en miksebolle og tilsatte 2 desiliter kaldt vann. Jeg tilsatte ikke salt, da deigen allerede har en del salt i seg. Jeg satte i gang mikseren og lot den gå et par minutter før jeg gradvis tilførte mel til deigen ble fast. Så kjørte jeg mikseren på laveste fart i 15 minutter. Jeg brukte bare vanlig norsk hvetemel denne gangen. Det ble ikke tilsatt ekstra gjær.

Deigen plasserte jeg så i en melstrødd hevekurv og la et fuktig kjøkkenhåndkle over. Der stod den og gjæret til ca. dobbel størrelse. Dette tok omtrent 6 timer. Jeg hvelvet deigen over på en stekespade og skar 3 snitt over den.

 

Brødet ble stekt på pizzastein

Brødet ble stekt på pizzastein i kjøkkenovnen. Jeg satte brødet inn i en ovn som var forvarmet til 250°c, skrudde så ned temperaturen til 220 og kastet 3 isbiter inn i bunnen av ovnen. Etter 15 minutter åpnet jeg ovnsdøren og slapp ut det som var igjen av damp fra isbitene. Brødet ble så stekt videre i 25 minutter.

Grunnen til at jeg brukte isbiter er at det blir mye damp i ovnen. Dampen hindrer brødet i å skorpe seg i begynnelsen. På denne måten får brødet mulighet til å heve seg litt ekstra før skorpen dannes.

Brødet smakte nydelig. Det er ikke mange ting som slår nybakt brød med masse smør på.

 

Her er noen bilder fra bakingen

PIZZAMANI USA

Ny bok ute nå! Alt du trenger å vite for å lage perfekt amerikansk pizza hjemme