Francesco Solimeo eier og driver Vesuvio Cafe & Pizzeria i Bjerregaards gate i Oslo. Han har drever restauranten siden 1. juni 2016. Han har her tatt med seg sine italienske tradisjoner fra Napoli som er bevis på den autentiske italienske maten og atmostfæren cafèn har å tilby.

 

Jeg ble først kjent med Francesco gjennom gruppen “Pizzabakerne” som jeg startet på Facebook. Jeg skjønte raskt at vi hadde med en virkelig lidenskaplig og dyktig pizzaiolo. Jeg benyttet med av muligheten til å sende ham meldinger når jeg lurte på noe. Etter hvert ble det så mye at jeg rett og slett var bekymret for at han ville melde seg ut av hele gruppen. Men, nei det gjorde han ikke. Han svarte velvillig på spørsmålene jeg hadde.

Etter en tid så fortalte han at han ville holde et kurs i napolitansk pizzastil på pizzeriaen sin. Han fikk om en lærer fra Associazione Nazionale Pizza DOC og arrangerte et 3 dagers kurs. Jeg var ikke sein om å melde meg på. Det var et fantastisk bra kurs der jeg lærte utrolig mye. Og etter det har vi holdt kontakten.

Jeg spurte om han kunne være intressert i å bli intervjuet om sin pizzalidenskap, og det var han. Her kommer en sammenstilling av samtalen med ham.

Francesco vikste opp i Napoli

Francesco vokste opp i Napoli, et sted hvor pizza praktisk talt finnes over alt. Napoli har en pizzakultur som strekker seg helt tilbake til 1600-tallet. Etter at han fylte 20 år og begynte å reise rundt i verden, så sier han at han med hånden på hjerte kan si at han aldri har smakt en frossenpizza, eller en type pizza som er masseprodusert av kjeder rundt om i verden. Hjemme der han vokste opp hadde di en vedfyrt ovn. Di hadde mange fester og samlinger hjemme der blant annet en fetter av hans onkel var pizzakokk. Han var en hyppig gjest hjemme hos dem og stod for pizzabakingen.

Allerede som barn hadde Francesco en lidenskap for mat. Han lagde ofte mat hjemme fra bunnen av med ferske råvarer. Og hvert år lagde de sin egen tomatsaus. Han vokste opp ute på landsbygda, og var ofte i finne sammen med sin onkel er bonde. De plukket ferske grønnsaker som ble brukt i matlagingen. Onkelen hadde også svin som di slaktet og lagde skinker av.

Francesco Solimeo startet arbeidslivet med å jobbe i industrien. Men men han fant snart ut at dette ikke var noe for ham. Det å jobbe fra 7 til 3 var ikke helt hans greie, da han har behov for å være aktiv og ha ting som skjer rundt seg. Han bestemte seg derfor for å åpne Vesuvio Cafe & Pizzeria. Han lagde pizza også når han bodde i Napoli, men ikke på det nivået han gjør nå i dag. For å komme opp på dagens nivå har han lest og øvet seg mye. Han har gått på kurs i Italia, og holder nå også kurs selv.

Som sagt så jobbet han først i industrien, men mistet jobben og begynte å jobbe på restaurant hjemme i Italia. Han kom til Norge som mekaniker, men startet etter hvert Vesuvio.

Pizzastilen hans er ikke den ekte STG

Pizzastilen hans er ikke den ekte STG som er den opprinnelige stilen som har sin opprinnelse i Napoli, for han liker å ha litthøyere hydrering i sine pizzabunner. På denne måten får han en mer luftig pizza, samt at ovnen han bruker ikke er den beste. Derfor har han litt begrenset med temperatur. Og med begrenset temperatur trenger deigen litt høyerehydrasjon for å få den riktige konsistensen under stekingen siden det tar litt lenger tid.

Om man skal snakke om Napolitansk pizza slik den ble laget fra gammelt av, så mener Francesco at den er feil. De startet på den tiden med vann og tilførte mel. Men resultatet blir bedre om man starter med melet og tilfører vann i stedet. For man trenger litt friksjon for å bygge opp glutenet.

Den nye pizzastilen som folk har begynt med, ville aldri blitt brukt før i tiden. Grunnen til dette er at vi i dag har fått ny teknologi som gjør at vi bearbeider deigen på en annen måte. For eksempel har man begynt å bruke Biga. Før i Nord-Italia ble biga kun brukt til å bake brød. En kamerat av Francesco fra Accademia Nazionale PIZZA DOC introduserte biga for noen Napolitanere. De ble fassinert over hvor luftig pizzaene ble ved å bruke en metode som var ment til brødbaking.

De pizzastiler som Francesco liker best er blant annet Pizza Romana eller Scrocchiarella. Han har blitt ganske kresen på pizza etter hvert som han har fått økt kunnskap. Han liker naturligvis andre stiler også som in teglia og focaccia, men det viktigste er at de er laget på en god måte slik at smaken blir bra sier han.

Du kan lese flere pizza intervju her.