Ta pizzaen på og av spaden
Hvordan man skal få pizzaen på og av spaden, er nok en av de største utfordringene man støter på i pizzauniverset. Spørsmålet gjentas hyppig i pizzagrupper, og jeg får jevnlig henvendelser om hvordan det gjøres. Dette er ofte en av de største motivasjonsfaktorene for å delta på mine pizzakurs. La meg bare si det med en gang: Det er ikke så vanskelig som man kanskje opplever det. Og stresser man litt når man prøver, så er ofte det problemet og ikke operasjonen i seg selv. Bare slapp av og pust rolig, så får du det til.
Her kan du lese hvordan du baker ut pizzaen for hånd: Hvordan bake ut pizza for hånd
Det er tre måter å få pizzaen på spaden og to måter å få den av. Men forarbeidet er det viktigste for å lykkes, ikke selve handlingen. Og er du en av dem som legger pizzaen på spaden før du tar på saus, ost og topping, kan du slutte med det nå.
Forberedelser:
Ikke vær redd for å bruke mye mel under utbakingen. Jeg legger deigen i en god haug med mel og strør masse over den i tillegg.
En perforert spade er bedre å bruke enn en som er helt tett. Den perforerte kommer mindre i kontakt med bunnen, og friksjonen blir dermed mindre. Eventuelt overskuddsmel vil også lettere falle fra bunnen gjennom hullene i spaden.
Pass på at spaden ikke er fuktig når man skal ha på bunnen. Det løser man enkelt med å kjøre spaden gjennom en liten haug med mel, eller å drysse melet over den. Så løfter du spaden loddrett og gir den et dunk med hånden slik at melet drysser av. Melet som ev. er igjen, har tatt kondensen/fuktigheten fra spaden slik at den er klar til bruk. Spaden må heller ikke være for varm. Før du blir vant med prosessen, kan det være lurt å ta pizzaen ut av ovnen med en peeler eller en egen spade. For når du bruker samme spade til å ta pizzaen både inn og ut av ovnen, kan det dannes kondens på den grunnet varmen. Men er du flink til å drysse mel på spaden og dunke av mellom hver pizza, så burde det gå bra med kun en spade.
Pizzaen på spaden:
Alt av saus, ost og fyll skal være på bunnen før man har den over på spaden.
Denne første måten foretrekker jeg for å få pizzaen over på spaden: Med tommel under og pekefinger over kanten av bunnen løftes den opp ca. en centimeter. Så skyver du spaden raskt under pizzabunnen. Du burde prøve å få hele pizzaen inn på spaden i én bevegelse. Tenk deg en strek et par cm bak pizzaen og skyv for å treffe denne. Da vil du lett få hele pizzaen på.
Den andre måten er å legge spaden flatt på benken, ta tak i kanten på bunnen med begge hendene ca. 5–10 cm fra hverandre, og dra pizzaen over på spaden.
Den tredje måten er å la pizzaen ligge på benken mens du skyver spaden direkte under den. Kommer du ikke helt gjennom på første forsøk, så drar du spaden et par cm tilbake og skyver på nytt. Dette gjentar du til hele pizzaen er på spaden.
Når pizzaen er på spaden:
Når pizzaen er overført til spaden, skal du gjøre de siste justeringene på den. Ta tak i den med begge hender med ca. 5 cm mellom dem, og dra pizzaen lett ut ved at du fører hendene bort fra pizzaen samtidig som du drar hendene fra hverandre. Gjør dette rundt hele pizzaen til den dekker mesteparten av spaden, eller så stor som du ønsker. Er ikke pizzaen helt rund, bruker du fingrene til å nappe den i kanten der det trengs.
Bildeserie - Pizza tas på spaden
Klikk på bildene for full størrelse.
Her kan du se mine nyttige tips og triks videoer: Tips og triks
Pizzaen av spaden og ut av ovnen
Det er lettest å få pizzaen av spaden i en stor ovn. Har du en stor vedfyrt ovn med god stekeflate, kan du bare føre spaden inn i ovnen og nykke den raskt til deg. Da vil pizzaen ligge igjen. Siden stekeflaten er stor, er det ikke så nøye om pizzaen havner 5–10 cm den ene eller andre veien i forhold til der man hadde tenkt.
Men skal du ha pizzaen av på en stein eller et stål i en vanlig kjøkkenovn, eller i en liten pizzaovn med begrenset stekeflate, så er det viktigere å få plassert den riktig. For havner deler av pizzaen utenfor kanten eller for nær varmekilden, kan den ta fyr eller brenne seg fast. Du må bestemme hvor du vil ha pizzaen plassert, og flytte spaden inn til det punktet. Men i stedet for å dra spaden rett ut, rykker man den støtvis bakover til hele pizzaen er av spaden og plassert på stekeflaten. Du kan gjerne holde spaden litt i vinkel ned mot stekeflaten, slik at den glir lettere av. Men ikke for høyt, vi vil at fyllet holder seg på plass.
Før du setter pizzaen inn i ovnen første gang, kan du øve deg litt på benken. Bak ut en bunn som du har på saus og ost. Legg for eksempel en sleiv eller lignende på benken (eller dra en strek med mel), og tenk deg at det er her du vil at den innerste delen av pizzaen skal av. Så er det bare å øve seg. Du kan øve med den samme pizzaen mange ganger.
Det er viktig å være bestemt og ikke nøle når du først har begynt å få pizzaen av spaden, for når den er delvis av, er det ingen vei tilbake.
Pizza ut av ovnen:
Å få pizzaen ut av ovnen er nok det enkleste. Skyv spaden under den ferdige pizzaen. Det kan være lurt å gjøre det litt støtvis, slik at man ikke flytter nevneverdig på den før den er på spaden.