Første runde i den nye elektriske pizzaovnen ble gjennomført med bra resultat. Jeg var naturlig nok litt spent, og hadde nok sett for med litt startproblemer. Men nei, dette gikk veldig bra. Ikke perfekt, men bra!
Det ble tre pizza denne gangen
Jeg lagde to pizza Margherita på ca 30 cm i diameter, og en mindre “barnepizza”. Barnepizzaen fikk en litt tykkere bunn siden jeg brukte like mye deig til denne. Denne ble også stekt mest optimalt. Jeg stekte først en Margherita, så barnepizzaen og til slutt siste Margherita.
Den første ble litt mye stekt, og spesielt på den ene siden. Så her lærte jeg at jeg må åpne litt på døren under stekingen og snu litt på den. Jeg skrudde ned styken på både undervarme og overvarme før jeg stekte neste. Den andre ble da som nevnt bra stekt og fikk en fin konsistens. Når jeg stekte den siste hadde ovnen fått justert seg i forhold til at jeg senket temperaturen. Dermed ble ikke denne fullt så bra stekt som den burde. Det viste seg at jeg nok må satse på en temperatur midt i mellom de jeg prøvde meg på denne gangen.
Jeg startet med 430°c på undervarme og 450°c på overvarme. Neste gang vil jeg prøve å stille inn på 420°c undervarme og 430°c overvarme fra start og se om det kan bli mer optimalt. Det blir nok enda litt prøving og feiling før jeg er i mål. Men rundt 90 sekunder var en grei steketid for alle tre pizzaene.
Deigen ble elastisk og fin
Jeg brukte en deig laget med meltypen Caputo Classica med en hydrasjon på 60% som gjæret i ca 22 timer. Neste gang vil jeg nok øke hydrasjonen litt for denne meltypen. Den var veldig elastisk, men litt vanskelig å forme. Hadde den vært litt bløtere ville det nok vært enklere. Den klebet ikke og var lett å flytte fra benken over på stekespaden, og så av spaden og inn i ovnen. Dette gikk mye lettere enn jeg hadde forventet.
Sausen laget jeg på en 400 grams boks med Pomodoro S. Marzano DOP tomater. Jeg tilsatte kun 5 basilikumsblader som jeg rev i biter. Jeg kjørte så 4 kjappe puls med stavmikseren, og vipps så var sausen klar. Dette er den enkleste sausen jeg noen gang har laget, men dog den beste.
Jeg hadde laget fire deiger, så den siste trykte jeg ut og stekte uten noe fyll på for å se hvordan den utviklet seg i ovnen. Den tok helt av og blåste opp som en ballong. Den for rett opp i varmeelementene i taket på ovnen. Fasinerende!
På telefonen min er forresten “Send svar”-knappen helt hvit og umulig å se. Jeg traff den helt tilfeldig.
Hei, og takk for tilbakemeldingen. Knappen er nå ordnet 🙂
Hei! Morsom blogg du har her. Jeg så selv lyset for noen år siden og har laget mye pizza i hjemmeovnen på stein med baketid 5-6 minutter. Før jul kjøpte jeg en Effeuno P134H som jeg nå har startet å eksperimentere med. Det blir en del prøving og feiling med temperaturer og operering av ovnen. Jeg ser på internett at eierne har forskjellige måter å gjøre det på, men ser at mange skrur termostatene ned etter at den har varmet seg opp i 45-60 minutter og så skrur den opp igjen 3-15 minutter før de skal steke. Noen setter nederste termostat på 400C eller skrur den helt av en stund før steking. Alltid nyttig å se andres erfaringer. For min del går det i pizza med surdeig, vanligvis hevet i 24-48 timer i et vinskap på 15C.
Hei. Ja her går det i å gjøre seg kjent med to nye ovner. En elektrisk og en på gass. Jeg har en vedfyrt ovn jeg har bygget på terrassen, men litt slitsomt nå om vinteren å bruke den. Gleder meg til våren 🙂