Spørsmål & SvarKategori: Gjær & HevingHvor lenge skal man heve i bulk og i ball?
Augustus asked 4 år ago

Jeg er litt usikker på hvor lenge leg skal heve i bulk og i ball. Er der noen «regler» for dette?

1 Svar
René Munthe Eik Forumvaktmestere answered 4 år ago

Det er ingen spesielle "regler" for hvor lenge man hever i bulk og i ball. Men ut i fra min egen erfaring så har jeg kommet frem til at følgende generelle fremgangsmåte fungerer bra:

Først 2-4 timer bulk RT (romtemperatur), så bulk hele tiden i CT (kjøleskap). Så romtempereres deigen i bulk i 2 timer før den balles og heves videre i 6-10 timer RT. Den tiden det tar å romtemperere legges inn som en del av CT i pizzapp (pizzapp finner du informasjon om i denne linken).

Min erfaring til nå er at dette funker veldig bra. Antall timer RT og CT må du selv avgjøre ut i fra når du lager deigen, hvor lenge du ønsker å heve, og når du skal steke pizzaen. Når du legger inn disse forutsetningene i pizzapp så får du riktig gjærmengde oppgitt. Når deigen er ferdig hevet er den bruksklar i 4-6 timer.

Om du for eksempel ønsker å heve i 46 timer totalt, fordelt på 2 timer RT, 38 timer CT, 6 timer RT (pluss 2 timer romtemperering) blir innstillingen i pizzapp slik: RT 8 timer og CT 38 timer. De 38 timene inkluderer de 2 timene romtemperering.