Spørsmål & SvarKategori: Gjær & HevingHva er forskjellen på IDY og ADY gjær?
Augustus asked 4 år ago

Jeg er litt forvirret i forhold til forskjellen på to av gjærtypene som står i PizzApp. Hva er egentlig forskjellen på IDY og ADY?

1 Svar
René Munthe Eik Forumvaktmestere answered 4 år ago

IDY står for Instant Dry Yeast og er en tørrgjær som kan tilsettes diretkte i melet eller deigen uten at man trenger å aktivere den.
ADY står for Active Dry Yeast og er en tørrgjær som må aktiveres før den brukes. Det gjøres ved å blande den ut litt lunkent vann og la den stå ca 5 minutter. Dette gjøres for å "vekke den til live", da den er inaktiv.
At ADY er inaktiv kan nok virke helt absurd, men slik er det. Beskrivelsen er ikke konsekvent på dette området. Jeg har fått mange spørsmål om dette på grunn av forvirringen rundt begrepene.
Men her kommer fasiten:
Hvis det står på gjærpakken at den kan tilsettes direkte i deigen, melet eller vannet uten å måtte aktiveres først, ja så er det en gjær av typen IDY. Står det på pakken at gjæren må aktiveres i en liten del lunkent vann før den brukes, ja så er det en gjær av typen ADY.
Jeg vet at dette er forvirrende, for enkelte skriver på pakken at gjæren er aktiv og kan tilsettes direkte i melet/deigen. Det de mener da er at den er klar til å brukes uten å måtte aktiveres. Altså typen IDY. Har du å gjøre med en gjær av typen ADY så vil det stå klart på pakken at den må aktiveres.
Bruker du PizzApp så må du bare akseptere at det er slik og gjøre innstillingene deretter
Du kan også lese mer om gjær i dette innlegget her: Hvilken type gjær skal jeg bruke?