Biga er en italiensk starter, eller fordeig

Mange italienske oppskrifter på brød og pizza bruker en fordeig som kalles biga. Denne gir bakverket en ekstra runde med gjæring som tilfører en herlig aroma. En annen fordel med å bruke biga, er at bakervarer holder seg friske lenger.

I italia er det også vanlig å spare igjen litt av deigen når man baker. Denne brukes da som gjæringsmiddel nå man baker igjen neste dag. Den kan eventuelt også lagres i kjøpeskapet hvor den holder seg i flere dager.

 

Ingredienser

  • 1/4 teskje tørrgjær (0,75 gram)
  • 165 gram lunkent vann
  • 330 gram hvetemel

 Tilbereding

  1. Visp gjæren i 60 gram av vannet og la stå i 10 minutter til det er helt oppløst.
  2. Rør så inn resten av vannet, og rør inn melet litt etter litt. Om du blander for hånd rører du i 3-4 minutter med en tresleiv. Bruker du en kjøkkenmaskin blander du på lav hastighet i 2 minutter.
  3. Ha deigen over i en passende bolle og dekk den med plastfolie slik at det blir helt tett. Deigen skal nå stå og gjære i 6-24 timer på en kjølig plass. Noen lar den stå i hele 72 timer før de bruker den.
  4. Du kan nå tilsette den ferdig gjærede deigen i oppskriften du bruker til brød eller pizzabunn. Om du ikke skal bruke den med det samme, holder den seg i kjøpeskapet i 5 dager. Om du fryser den må du ta den opp og la den tine i romtemperatur 3 timer før du bruker den.

Når du tilsetter bigaen i oppskriften så må du tenke på hvor lenge du ønsker å gjære deigen. Jo mindre du bruker, jo lengre gjæringstid. Jo lengre gjæringstid, jo bedre smak. Prøv deg frem til det som passer deg best.

Biga kan brukes når du lager ekte napolitansk pizza.

Lykke til!