Det finnes mange typer eltemaskiner på markedet. De vanligste som er beregnet for privatmarkedet, er som regel såkalte kjøkkenmaskiner som er laget for å kunne utføre flere oppgaver. Da vil elting av deig kun være en funksjon, og ikke nødvendigvis den primære oppgaven. Derfor er ikke alle slike kjøkkenmaskiner like godt egnet til å elte deig.

 

Jeg har testet mange eltemaskiner

Jeg har gjennom årene testet litt forskjellige kjøkkenmaskiner. Men etter at jeg startet for fullt å nerde på pizzabaking, har jeg sett viktigheten av å bruke en bra maskin som arbeider godt med deigen. Har du ikke en egnet maskin kan du sjekke ut denne artikkelen: Autolyse – Enkelt når du må elte for hånd

Det viktigste med en eltemaskin er som jeg tidligere har nevnt, at den har en spiral, og ikke eltekrok. Utfyllende begrunnelse kan du lese mer om i denne artikkelen: Tips og råd når du lager napolitansk pizza

Eltemaskinen jeg foretrekker

Min foretrukne private eltemaskin er en Wilfa Probaker. Den er utviklet spesielt for å elte deig, og så har den en del andre tilleggsfunksjoner. Den har en kraftig spiral og en roterende bolle. Derfor vil den heller ikke øke temperaturen på deigen like mye som tradisjonelle kjøkkenmaskiner. Dette gjør den til den perfekte eltemaskin. Man vil uten tvil merke forskjell på deigen når man går over til å bruke en slik maskin.

Så har vi de profesjonelle maskinene. Det er oftest spiralmiksere som er mest brukt blant pizzabakere som jobber med større deiger. Denne typen miksere består av en spiral som er plassert i den ene halvdelen av bollen, med en arm som står ned i midten. Bollen roterer samme vei og samtidig som spiralen går rundt. Stangen som står ned i bollen, strekker deigen i tillegg til at spiralen elter den.

Det finnes også gaffelmiksere og lignende med «armer» som elter deigen, men det er maskiner som er mer sjeldne. Den enkeltes økonomi og interesse blir avgjørende for hvor mye penger man ønsker å legge i et slikt produkt.