Dette 15-timers grytebrødet kan enten lages om morgenen og ferdigstekes på kvelden, eller du kan lage det på ettermiddagen og servere ferskt brød til frokost.
Brødet får en brun, sprø og fin skorpe med god smak. Det er tilsatt litt Spraymalt for å gi brødet en lett karamellaktig smak. Maltet gir også brødskorpen sin fine brune farge.
Spraymalt og surdeigsbase har positive egenskaper
Både tørket surdeigsbase og spraymalt er produkter som folk flest nok ikke har liggende i skapet. Men baker du en del, så kan det være lurt å skaffe seg dette.
Spraymalt tilfører lukt, smak og fint farge. Surdeigsbasen tilfører lukt, smak, lenger holdbarhet og er bra for fordøyelsen.
Ingredienser
- 596 gram hvetemel (Møllerens tipo “0” – Pizzamel)
- 371 gram vann
- 22 gram tørket surdeigsbase (kan byttes med hvetemel om du ikke har surdeigsbase)
- 12 gram Maldon salt knust i en morter
- 2 ts spraymalt (anbefalt for smak og utseende, men kan droppes)
- 0,42 gram tørrgjær (Idun blå). Evt. kan du bruke 1,02 gram fersk gjær (Idun blå).
Fremgangsmåte
- Bland sammen mel, surdeigsbase, spraymalt og 350 gram kaldt vann. Alt melet skal være fuktig og deigen skal henge godt sammen.
- La blandingen stå i en bakebolle tildekket med lokk eller plastfolie i 1,5 timer. Dette kalles autolyse.
- Bland ut gjæren i 21 gram lunkent vann og la stå i en kopp tildekket med plast til det skal blandes med deigen. Dette gjøres for å aktivere gjæren.
- Når deigen har stått 1,5 timer blandes gjærvannet og det malte saltet inn i deigen.
- Elt det hele i en kjøkkenmaskin i 20 minutter.
- Smør en jerngryte godt med meierismør. Både bunn og godt opp på siden.
- Form brødet til en ball og plasser midt i bunnen av gryten.
- Plasser lokk på gryten og sett til heving i 12 timer i romtemperatur.
Gjærmengden i oppskriften er beregnet på at deigen skal heve i en romtemperatur på 22 grader. Er temperaturen høyere eller lavere må du følge med på hevingen og justere tiden opp eller ned. Deigen skal heve til minst dobbel størrelse.
Steking av brødet
Brødet settes inn slik at gryten står midt i ovnen (ca. like mye luft over som under). Ovnen skal være kald når du setter inn gryten. Sett så ovnen på 250°c og stek i 45 minutter.
Etter 45 minutter tar du av lokket, skrur ned varmen til 200°c og steker videre i 15 minutter. Ta deretter brødet ut av ovnen og hvelv det over på en rist på kjøkkenbenken for avkjøling.
NB! Bruk tykke grytekluter. Gryten blir veldig varm.
Jeg kan anbefale å spise de første skivene mens brødet enda er lunkent. Da smaker det aller best.