Vardøens pizzadeig var en av de første jeg kom bort i som ga et greit resultat i en vanlig kjøkkenovn. Nå skal det sies at det ikke er min favoritt. Men ved å gjøre et par små justeringer i oppskriften blir den bedre og får en god crispy skorpe.

Et par justeringer i deigen utgjør forskjellen

«Hemmelighet» nummer 1 er å bytte ut 1 dl av vannet med 1 dl vanlig pilsner øl. «Hemmelighet» nummer 2 er å tilsette en spiseskje rødvinseddik mens deigen eltes i kjøkkenmaskinen. Bruk durumhvete når du former emnene til pizzabunner. Og sist men ikke minst, bruk hendene, ikke kjevle når du former bunnene! Disse fire enkle tiltakene sikrer deg at du får en mye mer smakfull og crispy skorpe.

Grunnen til at vi bruker durumhvete til formingen i stedet for vanlig hvetemel, er at dette ikke «spises» opp av deigen. Vanlig hvetemel trekker inn i deigen og gjør den mindre bløt. Ved bruk av durumhvete slipper du dette, og deigen holder seg bløt og smidig.

Ingredienser til 8 pizzabunner

 • 5 dl lunket vann (ca 25°c)
 • 1 dl øl (vanlig pilsner)
 • 1 dl god olivenolje
 • 1/4 pakke fersk gjær (12-13 g), evt. 3 g tørrgjær
 • 1 ss hvitt sukker
 • 1 kilo tipo 00 pizzamel (siktet)
 • 1 ss salt
 • 1 ss rødvinseddik

Fremgangsmåte

 1. Start med å løse opp salt, sukker og gjær i vann, øl og olivenolje. Bland godt slik at det løses helt opp før du går videre.
 2. Tilsett melet og bland inn slik at du får løst opp hele melet.
 3. Når deigen har tatt til seg alt melet har du i rødvinseddiken. Kjør så videre på lav hastighet i 15 minutter.
 4. Ta deigen ut av bollen og la den hvile på kjøøenbenken i 20 minutter.
 5. Form deigen til en liten pølse og del opp i 8 emner.
 6. Legg emnene i en hevekasse eller enkeltvis i egnede plastbokser med lokk og hev i 2-3 timer.
 7. For en bedre utvikling av deigen kan du eventuelt heve emnene direkte i kjøleskap 8-12 timer. En slik gjæring vil tilføre deigen mer smak. Det kan da være en fordel å ta dem ut på kjøkkenbenken ca 1 time før bruk.
 8. Form emnene med hendene på bakebenken til de har en diameter på ca 30 cm. Ikke bruk kjevle, da dette presser ut luften av deigen. Du ønsker en så luftig bunn som mulig. Husk å bruke durumhvete til formingen.

Ha på ønsket fyll og stek på maks varme i en vanlig stekeovn. Pizzaen er ferdig når osten har smeltet og skorpen har blitt gyllenbrun. Prøv deg litt frem til resultatet som passer din smak best.

Bruk gjerne en pizzastein og stek med pizzafunksjon om ovnen din har dette. Eventuelt kan du steke på øverste eller nest øverste hylle. Men pass da på, for her skjer plutselig ting fort.

Mitt beste tips: Bruk alltid pizzastein og en pizzaspade til å føre pizzaen inn og ut i ovnen med. Og bruk aldri denne deigen i ovner med høyere temperaturer enn det du får i en vanlig kjøkkenovn. Grunnen til dette er at olivenoljen svir seg ved høyere temperaturer.