Jeg har her testet Power sin Pizzaovn, Chef Matteo Crosta 16″. Artikkelen er betalt og sponset av Power. Men som alltid informerer jeg oppdragsgiver på forhånd om at jeg utfører testen på min måte, og skriver en ærlig vurdering.

 

Førsteinntrykket av Chef Matteo Crosta

Førsteinntrykket var at ovnen var lett og enkel å håndtere for en person. Dette til tross for at ovnen er forholdsvis stor. Jeg vi si at den er en av den letteste jeg har testet i denne størrelsen. Det følger ikke med gasskobling og slange, men det gjør det i de færreste ovner. Men det var litt uvant at man i denne ovnen måtte bruke to batterier av typen “D”. Det er de største batteriene vi får kjøpt.

Dette er ikke batterier man vanligvis har liggende hjemme. Og siden de ikke følger med bør du vøre obs på dette. Jeg skulle teste en søndag, men måtte utsette på grunn av at jeg ikke hadde slike batterier liggende. Men egentlig bare en liten bagatell i denne sammenheng.

Den er såpass stor at man må plassere den på et bord eller en plate som måler minst 65 x 65 centimeter. Ovnen har ikke brenner under steinen, noe som heller ikke var nødvendig med denne ovnen. Den ble varm nok av varmen ovenfra.

 

Chef Matteo Crosta blir raskt varm

Chef Matteo Crosta var lett å montere. Det er kun steinen som må settes på plass foruten at batterier må på plass og gasskobling tilkobles. Ellers er det bare å slå ut beina slå på bryteren for steinrotasjon og vri og trykke inn gassbryteren. Veldig enkelt og greit og ovnen tente umiddelbart.

Ovnen ble veldig raskt varm. Jeg ble faktisk litt imponert over at det kun tok 21 minutter før man kunne begynne å bake ut pizzaene og få de inn i ovnen. Etter disse 21 minuttene målte midten på steinen 474 grader og den ytre delen (målt i åpning) 431 grader. Etter 10 minutter holdt steinen 305 grader på kanten og 379 grader i senter.

Når jeg satte inn første pizzaen i ovnen holdt steinen mellom 460 og 480 grader over hele flaten. Jeg er litt pinglete, så jeg slo av steinrotasjonen når jeg satte pizzaen inn i ovnen. Jeg slå den på igjen og lot den være på også når jeg tok ut pizzaen.

For å sikre jevn varme på steinen er det viktig å ha på rotasjonen under både oppvarming og mellom hver pizza som stekes.

 

Video fra testen

Pizzaene ble jevnt og fint stekte

Ovnen stekte pizzaene fint og jevnt over det hele. Både senter på pizzaen og hele skorpen ble jevnt stekt. Dette ser man av videoen ovenfor og bildene nedenfor. Bunnen ble også stekt fint under. Pizza nummer to ble nok litt godt sekt under. Men dette må man bare justere med styrken på gassen mellom hver pizza. Man kan godt skru den ned litt om det ikke er veldig kort tid til neste pizza skal stekes.

Jeg stekte første pizza på «full fyring» og den ble da ferdig på utrolige 43 sekunder. Og den var veldig fint stekt både over og under. Men skal man steke andre pizza enn Margherita eller Marinara, så bør man senke varmen litt og steke lenger. Grunnen til dette er at ikke all topping blir ferdig stekt på så kort tid. Spesielt topping som er rå. Jeg anbefaler å steke pizzaene på mellom 60 til 90 sekunder. For best resultat er det nok lurt å justere varmen slik at pizzaen er ferdig på 75 til 90 sekunder. Da sikrer man et god resultat.

Den andre pizzaen jeg stekte ble ferdig på 62 sekunder. Da senket jeg varmen litt når jeg satte inn pizzaen. Men jeg skulle nok ha senket varmen noen minutter før jeg satte den inn. Da hadde pizzaen også blitt perfekt stekt under. Siden det gikk litt tid fra første til andre pizza ble steinen litt for varm. Dette resulterte i at den ble godt stekt under. Ikke for mye, men godt stekt. Enkelte kan nok mene at det var litt mye, men jeg foretrekker at de er litt godt stekt.

Men som beskrevet vil dette ordne seg med å bli kjent med ovnen og justere temperatur før og under steking slik at man får det ønskede resultatet.

 

Bilder fra testen

Test Chef Matteo Crosta 3
Test Chef Matteo Crosta under
Test Chef Matteo Crosta 2

Chef Matteo Crosta har en stor og god stein

Det som ofte kan være utfordrende med slike ovner er at steinen er forholdsvis liten. Man oppgir i spesifikasjonene en størrelse på pizzaene man kan steke som er mer ønsketenkning enn virkelighet. Men det er ikke tilfelle med Chef Matteo Crosta fra Power. Steinen er oppgitt til å være 40 centimeter i diameter og det er den. Jeg målte den til nesten 41 centimeter.

Så det er ikke noe å si på størrelsen til steinen. Og siden man ikke trenger å peele pizzaen i denne ovnen så oppleves det også at det er god rom inne i den.

Ovnen ble ikke varm under, men ble etter hvert for varm til å ta på toppen. Man kan se inne i ovnen at taket gløder. Men det er dobbelt tak på den så den blir ikke like varm på overflaten, men for varm til at man kan ta på den.

Alt i alt er dette en meget bra gassovn som gir bra steke resultat. Jeg har ingen innvendinger mot å anbefale den, og kommer også til å beholde ovnen selv til eget bruk og utlån. Jeg har testet mange ovner, men det er kun et fåtall som har imponert med såpass at jeg beholder dem.

 

Vekt og dimensjoner

Nettomål uten emballasje (D x B x H): 620 x 680 x 370 mm

Bruttomål med emballasje (D x B x H): 790 x 740 x 480 mm

Nettovekt: 21.5 kg

Bruttovekt: 31 kg

 

Design og utforming

Materiale: Rustfritt stål

Primærfarge: Svart

Sekundærfarger: Stål

 

Egenskaper

Oppvarmingsmetode: Gass

Max. Temperatur: 450 °C

Tiltenkt bruk: For utendørs bruk

 

Les flere tester jeg har gjort her.