Jeg har her testet BOSCH sin series 6 kjøkkenmaskin. Artikkelen er betalt og sponset av BOSCH. Uavhengig av sponsing har jeg vært klar overfor produsenten på at jeg skriver en ærlig artikkel basert på de krav jeg har til å elte en pizzadeig.

Jeg testet kjøkkenmaskinen hjemme på mitt eget kjøkken, og jeg har testet to forskjellige pizzadeiger basert på vanninnhold i deigen. Den ene er 64% hydrert og den andre 70% hydrert. Etter første test av Bosch sin kjøkkenmaskin tenker jeg at dette er en bra kjøkkenmaskin for folk flest. Den har mange gode innstillinger og program for å kunne hjelpe selv dem som ikke nødvendigvis er veldig bakekyndige.

 

Følgende oppskrifter er brukt på de to deigene

Deig 64% hydrert

 • 1000 gram Caputo Zero tipo 00
 • 640 gram vann
 • 30 gram salt
 • 2,18 gram fersk gjær

Deig 70% hydrert

 • 1000 gram Caputo Cuoco tipo 00
 • 700 gram vann
 • 30 gram salt
 • 2,18 gram fersk gjær

Deigene er hevet 14 timer i kjøleskap (4°C), ballet i baller på 260 gram og så hevet videre 10 timer i romtemperatur (21°C). Deretter er pizzaene stekt i en elektrisk pizzaovn på 470-500°C.

Begge deigene er eltet etter denne metoden:

Først er 600 gram vann tilsatt i bakebollen og deretter alt melet.

Kjøkkenmaskinen ble så startet og resterende vann ble tilsatt under elting de første 15 minuttene.

Etter 15 minutters elting ble saltet og det resterende vannet tilsatt. Deigen ble så eltet videre i 5 minutter før den ble tatt ut av maskinen og lagt til hvile under plast i 30 minutter. Under eltingen dannes gluten, et protein i melet, som er viktig for å gi deigen struktur. Når deigen hviler, får glutenet tid til å slappe av og danne et sterkere nettverk. Dette hjelper deigen med å holde på gassene som gjæren produserer, noe som fører til at bakverket hever seg godt.

Deretter ble deigen brettet og lagt til heving i buk i 14 timer i kjøleskap. Du finner flere oppskrifter på pizzadeig her.

 

Bosch serie 6 er maskin som garantert vil vekke interessen for baking og elting hos hele familien. Den har funksjonene for nerden og brukervennligheten for den uerfarne.

Kjøkkenmaskinens evne til å elte pizzadeig

Maskinen har en spiral som utfører eltingen. Dette er en fordel, og etter mitt syn et absolutt must når man skal elte gjærdeig. Spiralen jobber fint med deigen slik at den ikke fester seg i spiralen, eller kryper opp på den. Deigen jobbes fint ned i bollen og man ser tydelig at deigen eltes.

Når man tilsetter ekstra vann i deigen sklir deigen litt rundt i vannet før det tas opp i deigen. Derfor er det viktig å ikke tilsette for mye vann om gangen, men tilføre jevnt med vann under hele eltingen. På denne måten metter man deigen med vann og bygger et bra glutennett.

Når jeg elter gjærdeig bruker jeg en hastighet som ikke er særlig høyere enn at deigen akkurat slipper bollen. Da slipper man at temperaturen på deigen øker for mye i løpet av eltetiden.

Jeg startet med mel som holdt romtemperatur (ca 21°C) og vann som var kjøleskapskaldt (ca 4°C). Grunnen til at jeg bruker kaldt vann er at jeg ikke ønsker at deigen skal ha en høyere temperatur enn 24°C når den er ferdig eltet etter 20 minutter. Jeg var nøye med dette også under testen av denne kjøkkenmaskinen.

 

Test av Kjøkkenmaskinens sensor for elting av gjærdeig

Maskinen har program for forskjellige typer bakverk. Men for min del var det sensoren for gjærdeig og surdeig som var den mest interessante. Etter å ha eltet to deiger manuelt på vanlig måte slik jeg pleier, så testet jeg ut sensoren for gjærbakst.

Når denne sensoren brukes må alle ingrediensene i bollen før man starter. Derfor hadde jeg i både mel, vann, gjær og salt før jeg startet maskinen. Sensoren måler motstanden i deigen og dermed utviklingen av glutenet. Sensoren stoppet eltingen etter 7 minuttet og 33 sekunder. Da gav den beskjed om at deigen skulle heve i 15 minutter og startet nedtelling. Jeg antar a dette er det vi til vanlig på “pizzaspråket” mener med å la deigen hvile. Grunnen til at deigen skal hvile er som også beskrevet ovenfor; “Under eltingen dannes gluten, et protein i melet, som er viktig for å gi deigen struktur. Når deigen hviler, får glutenet tid til å slappe av og danne et sterkere nettverk. Dette hjelper deigen med å holde på gassene som gjæren produserer, noe som fører til at bakverket hever seg godt.”

Etter 15 minutter startet maskinen igjen av seg selg og eltet i 1 minutt og 13 sekunder før den ga beskjed om at deigen var klar. Det kommer også en “hake” i displayet som viser at deigen er ferdig eltet.

Jeg synes deigen jeg eltet manuelt ble bedre enn den jeg eltet med sensoren. Men det har nok å gjøre med at jeg alltid pleier å elte 20 minutter når jeg elter manuelt. Og da har jeg i vann under veis og tilsetter saltet de siste 5 minuttene.

Men etter at deigen hadde hvilt 30 minutter på benken var det et helt greit resultat av vindustesten. Men også denne ble bedre når jeg eltet manuelt. Men på generell basis så er nok sensoren grei å bruke for dem som ikke er så opptatt av nøyaktigheten på eltingen som jeg er.

Bosch serie 6 er en kraftig, men samtidig lett maskin, med god kapasitet for en privathusholdning. Og ikke minst likte jeg spesielt godt maskinens eltekrok, eller spiral som det er. Denne bearbeider deigen veldig godt, og er noe av det jeg liker best med maskinen.

Test av den integrerte vekten i kjøkkenmaskinen

Når man bruker BOSCH series 6 trenger man ikke vekt til annet enn gjæren som skal måles opp i veldig liten skala. Alt veies direkte på maskinen når man har det i bollen. Det er også funksjon for “tare” slik at man kan nullstille for hver ingrediens. Når man heller mel og vann i bollen viser displayet på maskinen nøyaktig vekt helt ned på 1 gram. Jeg testet dette mot en annen vekt og det stemte på grammet. Dette er veldig greit for da slipper man å veie mel og vann i egne skåler før det tilsettes. Og resultatet er mindre oppvask og mindre søl.

Man kan enten veie direkte i skålen, eller på selve vektenheten som er på toppen av maskinen. Dette er faktisk veldig praktisk. Blir nesten som å ha to vekter tilgjengelig.

På displayet er der også en timer som man kan stille inn eltetiden på. Det er veldig greit da man ikke trenger å følge med på klokken. Og maskinen stanser når timeren har gått til null. Man kan også stille inn hva slags jobb maskinen skal utføre, men jeg testet kun “gjærdeig” som er det jeg primært bruker den til.

 

BOSCH series 6 er en stilfull kjøkkenmaskin

Jeg la også spesielt merke til kapselen som ligger rundt spiralen, vispen og K-spaden. Denne beskytter mot at ingredienser setter ser oppe i festet på maskinen, noe som gjør den enklere å holde ren.

Til å være en så nett og fin maskin så er kapasiteten alikevel grei, med muligheten for å elte deiger på inntil 3,5 kilo.

Når kjøkkenmaskinen ikke brukes kan toppen slås ned slik at den tar liten plass på kjøkkenet eller i skapet. Maskinen er enkel i bruk og tar seg bra ut på kjøkkenet. den er også lett i vekt og enkel å flytte på.

BOSCH series 6 har også et viftesystem som kjøler ned maskinen, noe som igjen er med på å forebygge for høy temperatur på deigen. Man kan oppleve at maskinens overdel beveger seg noe under eltingen. Men dette antar jeg at skal være slik for å unngå at den slites og delene ødelegges.

Bosch tilbyr 10 års garanti på motoren i kjøkkenmaskinen, og den kan testes i 100 dager. Du kan lese mer om Bosch serie 6 i denne linken: Bosch Serie 6

Teknisk beskrivelse

 • Sterk og varig motor med 1600W – håndterer til og med tunge deiger.
 • Perfekt resultat takket være sensordrevene automatiske programmer. Den Smarte sensorteknologien gjenkjenner automatisk når resultatet er perfekt av seg selv. Du kan konsentrere deg fullt ut om neste oppgave og rett og slett ikke bry deg mens f.eks. krem blir perfekt av seg selv. sensoren er optimalisert for et bredt spekter av tilfeller fra pisket krem til surdeig.
 • Unik 3D Planetarisk blanding: Elte bevegelser som hendene dine for perfekt deig ved å jobbe inn deigen ovenfra eller blande delikate ingredienser til fin konsistens.
 • Luft avkjølt motor: Lang tid med intens elting av tunge deiger for å få den perfekte pizza deigen uten overoppheting.
 • Smart Dough Sensor: Regulerer effekten automatisk slik at uansett hvor tung deig eltes holdes innstilt hastighet konstant.
 • Parkerings posisjon: Praktisk håndtering, enkel fylling takket være automatisk parkerings posisjon av deig verktøy bakerst i bollen.

Materiale og design

 • Designet for enkel bruk: Et blikkfang som overbeviser med sofistikerte detaljer og en avslutning av høy kvalitet
 • Den beste håndteringsbevegelsen: laget på en slik måte at den skal kunne brukes i hvilken som helst posisjon du måtte trenge og med kort avstand til relevante berøringspunkter.
 • Bærekraftig: Serie 6 er laget av komponenter som inneholder resirkulert materiale. I tillegg leveres enheten i en boks laget av resirkulert papir laget i en fabrikk drevet av strøm fra bærekraftige kilder.
 • LED-lys angir når produktet er i gang og når eventuelle feil oppstår
 • Unikt design: unike utformingen garanterer mer stabilitet – selv med tunge deiger

Sikkerhet

 • Høy sikkerhet takket være dekket drivuttak for tilbehør
 • Elektronisk sikkerhetsutkobling for å hindre tilfeldig start av maskinen
 • Står stødig på benken på sugeføtter av gummi

Komfort

 • Integrert skala: Viser 1 g – trinn, måler i tillegg ml, ml melk, ml olje, g, oz og lbs, optimalisert for å veie på toppen eller rett og slett direkte i bollen eller tilbehøret.
 • Integrert opptellingstimer: Med timeren kan du overvåke behandlingstiden når som helst og sørge for at eltetiden er tilstrekkelig.
 • Integrert avstengning av timer: Bare still inn timeren individuelt og kjøkkenmaskinen stopper automatisk når tiden er ute.
 • Ekstra stor bolle i børstetstål med kapasitet på 5.5L utstyrt med to ergonomiske håndtak for opptil 3,5 kg kakeblanding eller 2,5 kg brøddeig.
 • Enkel håndtering av bollen med runde kanter (ingen skarpe) og forseglet overflate for enkel rengjøring og ingen vannansamlinger i oppvaskmaskin.
 • Pulsfunksjon og regulerbar hastighet i 7 trinn for ulike bruksområder
 • EasyArmLift: Blande armen løftes enkelt med en knapp, som gjør det enkelt å bytte tilbehør.
 • Enkel rengjøring: Ingen bekymring for rengjøringen etter forberedelser. Kjøkkenmaskinen er optimalisert når det gjelder designet, uten kanter, vinkler eller åpninger – alt tørkes enkelt av for rengjøring. Tilbehøret tåler generelt oppvaskmaskin.
 • Rom til ledningsoppbevaring.
 • Forsiktig blanding: ekstra lav hastighet for forsiktig blanding av ingredienser.
 • Enkel utskifting av tilbehør: Tilbehøret kan enkelt skiftes ut ved å trykke på Eject-knappen
 • Stort Display: Nå er det enkelt å få tak på bakingen, med vårt 2,5″Display med touch berøringselement. Kontroll elementer lar deg skrifte enkelt fra en meny til en annen.
 • Home Connect App: Her får du tilgang til smakfulle oppskrifter og tips utviklet for Serie 6 slik at du med suksess kan oppnå perfekt resultat

Medfølgende tilbehør

 • Stort utvalg av tilbehør av høy kvalitet åpner opp for din bake og matlagnings opplevelse.
 • Enkelt å montere tilbehør takket være den matchende fargekoden på kontakter og tilbehør
 • Et knus sikkert sprutbeskyttende lokk laget av Bpa-fritt Tritan-materiale utstyrt med åpning for påfylling Lokket holder seg oppe når armen løftes og det kan også enkelt fjernes.
 • Perfekt piskeytelse med større stabilitet på vispen og nytt design av høy kvalitet – passer perfekt til bollens kontur.
 • Grov visp med silikonkant: Blander ut til kanten av bollen som en slikkepott.
 • Solid elte krok i rustfritt stål med høy stivhet og unik form for den beste elteopplevelsen.