Pizzastål er et veldig bra alternativ til deg som ikke har en pizzaovn. Man kan også bruke pizzastålet som et godt suplement til en liten pizzaovn om det er dårlig vær ute. Det er ikke alltid det i Norge passer seg slik at man får fyrt opp gassovnen eller vedovnen ute, spesielt på vinterstid. Da er det fint å kunne ha et pizzastål i bakhånd.

Først litt om hvorfor du skal velge pizzastål fremfor en pizzastein

Det er flere grunner til at du bør velge et pizzastål fremfor en pizzastein. Den helt åpenbare grunnen er at man ikke klarer å knuse et pizzastål. En stein derimot skal det lite til for å knuse. Jeg har gjentatte ganger lest om uheldige eiere av pizzastein som har glemt seg og for eksempel satt noe på steinen. Hva skjedde? Jo den fikk en sprekk og ble delt i to. Mange får også steinen knust i ovnen under oppvarming, eller når de skal vaske den. En stein tåler lite. Et pizzastål tåler hva enn du gjør med det.

 

Pizzastål er bedre enn stein fordi

  1. Bedre varmeledningsevne: Pizzastål er laget av stål, som er en bedre varmeleder enn stein. Dette betyr at det raskere overfører varme til bunnen av pizzaen, noe som resulterer i raskere steketid og en sprøere bunn.
  2. Høyere temperaturtoleranse: Stål tåler høyere temperaturer enn mange typer pizzastein, noe som gjør det mulig å oppnå de høye temperaturene som er ideelle for å bake pizza av profesjonell kvalitet hjemme.
  3. Mer jevn varmefordeling: Pizzastål har en tendens til å fordele varmen mer jevnt enn en pizzastein. Dette reduserer risikoen for kalde flekker og sikrer at hele pizzaen blir jevnt stekt.
  4. Raskere oppvarming: På grunn av sin overlegne varmeledningsevne, varmes pizzastålet raskere opp enn pizzastein. Dette betyr at du kan starte stekingen raskere og energieffektivt mellom hver pizza.
  5. Større holdbarhet: Stål er mer holdbart enn for eksempel keramisk eller cordierite stein, som kan sprekke eller brekke under høye temperaturer eller etter lang tids bruk. En for varm Pizzastein kan lett sprekke under vask.
  6. Multifunksjonalitet: Et pizzastål kan også brukes som en stekplate på komfyren eller grillen for å steke alt fra biff til grønnsaker, noe som gir det større anvendelighet sammenlignet med en pizzastein.

Hvilket stål skal jeg velge?

Tykkelsen på pizzastålet bør du velge ut i fra hvor hvor mange pizza du normalt vil steke hver gang du bruker det. De tynneste pizzastålene er 3 millimeter tykke. Og du kan fø dem helt opp i rundt 15 millimeter. Men for den vanlige husstand og pizzakokk så holder det med 6 millimeter etter min mening. Da klarer du fint steke 3-4 pizza etterhverandre uten å måtte varme opp stålet igjen. Men skal du stek for eksempel 8-10 pizza raskt etter hverandre er nok et stål på 10 millimeter mer riktig for deg. Selv bruker jeg pizzastål som er 6 millimeter. Bildet er av Smedens karbonstål.

smedens pizzastål

Pizzastål i karbon eller rustfri utførelse?

Det finnes i tillegg ulike typer og kvaliteter på pizzastålet. Jeg har testet litt forskjellig, og har både et pizzastål i rustfritt stål og et i karbonstål. Nedenfor finner du noen fordeler/ulemper med begge typene.

Karbonstål

Fordeler:

  • Bedre varmeledningsevne: Et pizzastål laget i karbonstål leder varme litt mer effektivt enn rustfritt stål, noe som gir raskere og jevnere oppvarming. Dette er ideelt for å oppnå en sprø pizzabunn.
  • Mer holdbart over tid: Karbonstål er ekstremt robust og kan tåle høy varme uten å deformere.

Ulemper:

  • Rust og vedlikehold: Pizzastål i karbon kan ruste hvis det ikke behandles og vedlikeholdes ordentlig. Enkelte mener at det krever regelmessig vedlikehold (innsmøring og oppvarming, innbrenning, for å skape en beskyttende overflate) og så må det oppbevares tørt. Selv bare skraper jeg av urenheter på stålet og lagerer det tørt uten videre bearbeiding. Men har man panikk for rust så kan man smøre inn med et tynt lag matolje mellom hver gang man lagrer det.
  • Tyngre: Karbonstål er vanligvis tyngre enn rustfritt stål, noe som kan gjøre håndtering og lagring mer utfordrende.

Rustfritt Stål

Fordeler:

  • Mindre vedlikehold: Pizzastål i rustfri utførelse er korrosjonsbestandig og krever ikke særlig vedlikehold. Det er lettere å rengjøre og vedlikeholde.
  • Estetikk: Rustfritt pizzastål holder seg skinnende og tiltalende over tid, og er mindre tilbøyelig til å utvikle flekker eller misfarging sammenlignet med karbonstål.

Ulemper:

  • Dårligere varmeledningsevne: Selv om rustfritt pizzastål er en meget god varmeleder, er det ikke like effektivt som karbonstål. Dette kan resultere i litt lengre oppvarmingstid eller mindre jevn varmefordeling.
  • Kan være dyrere: På grunn av materialets korrosjonsbestandighet og estetiske fordeler, kan rustfritt stål ofte være dyrere enn karbonstål.

Konklusjon

Valget mellom karbonstål og rustfritt stål avhenger ofte av dine personlige preferanser. Karbonstål er ideelt for dem som prioriterer optimal ytelse og er villige til å utføre litt ekstra vedlikehold for å opprettholde materialets tilstand. Rustfritt stål er bedre for de som foretrekker enklere vedlikehold og en mer bekymringsfri opplevelse, selv om man kanskje må gjøre et lite kompromiss på baketiden (stekingen av bunnen på pizzaen) og varmefordelingen.

Pizza stekt på pizzastål på nest øverste rille

Pizza stekt på pizzastål på nest øverste rille på 300 grader. Ferdig stekt på 3,5 minutter

Pizza stekt på øverste rille på pizzastål

Pizza stekt på øverste rille på pizzastål på 300 grader. Ferdig stekt på rett over 2 minutter.

Hvordan steke napolitansk pizza best på et pizzastål

Det er viktig å først varme opp pizzastålet i ovnen 60 minutter før du skal steke. Dette er viktig for å gjennomvarme pizzastålet slik at det magasinerer godt med varme. Det er denne varmen som frigis og overføres til pizzaen under stekingen. Ovnen skal settes på maks varme med over- og undervarme. Altså maks temperatur på din ovn.

Stålet bør plasseres høyest mulig i ovnen. Dette innebærer at du legger det på en rist eller langpanne og plasserer det på øverste eller nest øverste hylle i ovnen. Du skal plassere det så høyt at pizzaen akkurat ikke når opp til varmeelementet i taket på ovnen under steking. Er du usikker så prøv første gang å plassere pizzastålet på nest øverste hylle før du eventuelt neste gang plassserer det øverst.

Grunnen til at vi plasserer pizzastålet så høyt i ovnen, er at vi ønsker å utnytte og konsentrere varmen mest mulig. På denne måten får man opp temperaturen og ned steketiden. Det er dette vi ønsker når vi skal steke napolitansk pizza i en vanlig kjøkkenovn.

Når ovnen er varm gjør du pizzaen klar for pizzastålet

Når ovnen er varm klargjør du pizzaen. Når du har kommet så langt at du har fått pizzaen over på spaden, så slår du på grillelementet i ovnen. Rett etter at det er slått på fører du pizzaen inn i ovnen og overfører pizzaen til stålet. Gjør dette raskest mulig slik at du slipper ut minst mulig varme fra ovnen.

Det som skjer nå er at grillelementet vil beynne å gløde. Og det vil det gjøre til tross for at ovnen allerede har maksimal varme. For når du slår det på vil det alltid varmes opp før det slipper varmen igjen. Dette resulterer at du får en temperatur som er mye høyere enn det ovnen egentlig klarer.

Alt etter hvor høy temperatur som er maks i din ovn, og hvor høyt du setter stålet, så vil steketiden være fra 2 til 4 minutter. Så her er det viktig at du følger med så du ikke svir pizzaen.

Når du tar pizzaen ut av ovnen skrur du av grillelementet og setter ovnen tilbake på over/undervarme med maks temperatur. Og så gjentar du prosessen på neste pizza du steker. Det kan ta noen minutter før du kan steke neste pizza med samme effekt fra grillelementet.

Bilder av pizza stekt på pizzastål i vanlig ovn

PIZZAMANI USA

Ny bok ute nå! Alt du trenger å vite for å lage perfekt amerikansk pizza hjemme