Vi selger nå en surdeigsstarter i restauranten på Fossekallen. Her får du forklaring på hvordan den skal behandles.

 

Surdeigstarteren (50-60 gram) selges som kjølevare og holder maks 4 grader. Det anbefales at man mater opp starteren før man lagrer den videre etter kjøp. Ved regelmessig mating og god hygienisk behandling vil surdeigsstarteren holde seg evig. Vi anbefaler å mate den med mel av typen Manitoba. Dette er et sterkt og proteinrikt mel som denne starteren liker spesielt godt.

 

Behandling av nyinnkjøpt surdeigsstarter fra Pizzamani

1. Du har ikke tid til å behandle starteren:

    • Sett surdeigstarteren rett i kjøleskapet.
    • Husk at den må mates innen 5 dager etter kjøp.

2. Du skal mate starteren for videre oppbevaring:

    • La starteren stå i romtemperatur ca 8 timer.
    • Bland starteren godt med 50 gram vann (30 grader C) og 50 gram manitoba mel.
    • La starteren stå nye 3 timer i romtemperatur.
    • Sett starteren i kjøleskapet.
    • Starter som ikke brukes skal mates på ny en gang pr. uke.

3. Du skal bruke starteren til å bake med en gang:

    • Bland hele starteren med 50 gram vann (30 grader C) og 50 gram manitoba mel.
    • La starteren stå i romtemperatur 8-12 timer. Den skal være luftig og minst ha doblet seg før bruk.
    • Ta av 50 gram starter som skal mates til ny lagring i kjøleskapet (gjør som under pkt. 2, men hopp over romtempereringen).
    • Det resterende kan brukes til baking.
    • Om du trenger mer enn 100 gram starter i oppskriften må du mate opp i to omganger.
    • En tommelfingerregel er å bruke 20% (bakersprosent) surdeigsstarter i oppskriften.
    • For mer informasjon og baking med surdeig se linker nedenfor.

 

Nyttig informasjon om surdeig og surdeigsstarter

Trines Matblogg har en fin forklaring på hvordan du behandler surdeigen din. Det anbefales at man leser denne før man starter opp med surdeigsbakingen. Link: Mating og modning av surdeigstarter.

Brød og korn har også en bra artikkel om surdeigsbaking. Link: Slik lykkes du med surdeigen.

Oppskrift på hvitt surdeigsbrød med god forklaring. Link: Hvitt surdeigsbrød.

Klikk her for flere oppskrifter på surdeigsbakst.

Du finner også noen oppskrifter med surdeig her på bloggen: Oppskrifter med surdeig.