Legge på topping

Mange legger på osten til slutt. Det vil jeg fraråde, legg heller saus først, så ost og deretter all topping på pizzaen. Min erfaring tilsier at men på den måten får en bedre smaksopplevelse, osten smelter finere, og du får en godt stekt topping – spesielt om du bruker ferske produkter som krever gjennomsteking. Det skal nevnes at jeg så at begge metoder ble brukt da jeg var i Napoli, så jeg skal ikke påstå at den ene eller andre måten er feil.

 Se mine videoer med tips og triks her: Tips og triks

Den eneste gangen jeg legger på noe topping før osten, er når jeg lager Margherita. Da legger jeg basilikumbladene under osten slik at de ikke blir tørre og brenner opp under stekingen.

Før du legger på topping, må du helst sørge for at den siden av deigen som lå opp i hevekassen eller boksen, er den samme som ligger opp nå. For denne siden er tettere enn undersiden, og du unngår at sausen trekker ned i bunnen og gjør den for bløt. Øv deg på gjenkjenne oversiden av deigen etter hvert som du lærer å bake ut bunnene.

Start alltid med sausen

Start med å legge på sausen i midten av pizzaen og smør den utover i sirkler med en skje. La det være igjen 1–3 cm med deig rundt kanten som ikke er dekket av saus. Hvor mye du lar være å dekke, bestemmer du ut fra hvor mye skorpe (cornicione) du ønsker rundt pizzaen. Spre så ost ut over sausen, og kun over sausen, Ikke på deigkanten. Da kan den falle av når man skyver pizzaen av spaden inne i ovnen. Også annen topping skal kun legges der det er saus.

Det er også viktig å ikke overdrive med topping. Ikke ha på for mye, og ha heller ikke på for mange typer topping på samme pizza. Det er bedre å rendyrke smakene, de skal komplettere hverandre, ikke konkurrere.

Når jeg lager pizza med salamien «Spianata Calabra», har jeg for eksempel kun på denne og litt rødløk, i tillegg til grunntoppingen som er mozzarella og tomatsaus. De fleste pizzaer får også en runde med olivenolje etter steking. Oljen tar jeg på etter steking, for jeg synes man får mer ut av smaken versus å ha den på før steking i varm ovn.

Så konklusjonen er at det er ingen grunn til å kvele en ingrediens’ gode smak med en annen som er for dominant.

Her finner du en god oversikt over oppskriftene på pizza her på bloggen: Oppskrifter på pizza