Jeg har laget en video som på en enkel og grei måte viser hvordan man går frem for å bake et surdeigsbrød. Videoen viser steg for steg hvordan man går fra surdeigsstarter til ferdig stekt brød. Oppskriften med fremgangsmåte er også gjengitt i dette innlegget. Oppskriften er beregnet på vanlig kjøkkenovn med et bakestål/pizzastål.
Oppskrift på to surdeigsbrød
I videoen bruker jeg for enkelhets skyld 1 kilo mel når jeg baker. Oppskriften nedenfor gjengir både denne og en mer nøyaktig oppskrift beregnet på to surdeigsbrød som er på 760-770 gram hver. Oppskriften fra videoen står i parentes.
Ingredienser
- 820 (1000)gram mel
- 574 (700) gram vann
- 16 (20) gram salt
- 164 (200) gram surdeigstarter
Om oppskriften
I denne videoen (oppskriften) har jeg kun benyttet en type mel, Caputo sin Nuvola Super. Du kan med fordel bytte ut andeler av dette med mer smakfulle mel som emmer, rug eller lignende. Bytt gjerne ut 25% i starten og juster til din smakspreferanse etter hvert som du baker nye surdeigsbrød.
Skal du bake pizza? Sjekk oppskrifter på pizzadeig her.
Trenger du utstyr til baking av surdeigsbrød finner du det hos Bakselv.no.
Fremgangsmåte:
- Bland mel, surdeigstarter og ca 500-515 gram vann (hold igjen resten) i et minutt til alt melet er fuktig (hydrert) og la stå i en time.
- Elt så i 5 minutter og tilsett så halvparten av vannet du har holdt igjen. Elt videre i 5 minutter og tilsett saltet og det resterende vannet. Elt videre i 5 minutter slik at du elter totalt 15 minutter. Jeg eltet på 30% hastighet.
- Ta deigen ut av eltebollen og brett den blank og fin på benken. Dekk den med en skål eller liknende og la stå i 30 minutter.
- Brett nå deigen noen ganger og avslutt den som en rund blank ball på benken. Dekk den til igjen og vent 30 minutter.
- Brett nå deigen igjen slik som i punkt 4 og la den stå i nye 30 minutter.
- Brett nå deigen enda en gang som i punkt 4 og la den stå i 2-5 timer. Deigen skal doble seg før du går videre.
- Nå deler du deigen i emner på 760-770 gram og former lett med en deigskrape til en jevn ball. Den skal ikke være så blank og fin som ved de første brettingene. Vi vil ikke presse ut for mye gass fra deigen nå. La emnene ligge på benken i 60 minutter. Du trenger ikke dekke dem til.
- Brett nå deigene som vist i videoen og vend dem i rismel. Plasser så deigene i ovale hevekurver. Bruker du runde så må du brette litt annerledes. Sjekk da evt youtube for instruksjoner.
- La kurvene med emnene stå i romtemperatur i 1-2 timer for å heve opp litt igjen. De trenger ikke dobles i størrelse nå. Men du må se at de har hevet noe.
- Sett kurvene i kjøleskap og la den stå i 12-24 timer.
- Ta kurvene ut av kjøleskapet og hvelv deigen med oppsiden ned på benken.
- Snitt brødene som vist i videoen.
- Sett dem med en spade eller liknende inn på forvarmet bakestål (pizzastål).
- Stålet må være plassert slik at brødene kommer ca. midt i ovnen. Og stålet må være forvarmet i 60 minutter på 250 grader med over og undervarme.
- Kast inn noen isbiter i bunnen av ovnen, eller sett inn en skål med varmt vann.
- Lukk døren raskt og sett ned temperaturen til 200 grader.
- Etter 20 minutter åpner du døren og slipper ut fukten/dampen. Har du satt inn en skål med vann så fjerner du denne nå.
- Skru opp temperaturen til 230 grader og stek i ytterligere 15 minutter.
- Ta ut brødene og legg dem på rist slik at de avkjøles litt. De er veldig varme med en gang de kommer ut av ovnen.
- Nyt dine deilige surdeigsbrød!