Bakersprosent er en matematisk måte å presentere en oppskrift der man baserer alle ingredienser med utgangspunkt i total melmengde. Man tar alltid utgangspunkt i at melet utgjør 100%. Dette er uavhengig av hvor mye mel vi bruker. Har vi en oppskrift med 642 gram mel så der det 100%. Og har man en oppskrift med 1200 gram mel så er det 100%.
Alle andre ingredienser regnes så i prosent av melet. Dermed kan vi enkelt endre størrelsen på en deig ut i fra melet man bruker. Jeg skal vise dette med et eksempel slik at det blir litt enklere å forstå.
Eksempel på en oppskrift i prosent:
- 100% mel
- 65% vann
- 3% olivenolje
- 2% salt
- 1% gjær
Hvis jeg nå har 1 kilo mel (1000 gram) og vil regne ut de andre ingrediensene så blir det som følger:
- 1000 gram mel
- 650 gram vann (1000 x 0,65)
- 30 gram olivenolje (1000 x 0,03)
- 20 gram salt (1000 x 0,02)
- 10 gram gjær (1000 x 0,01)
Endrer vi melmengden til 1,5 kilo (1500 gram) så blir oppskriften slik:
- 1500 gram mel
- 975 gram vann (1500 x 0,65)
- 45 gram olivenolje (1500 x 0,03)
- 30 gram salt (1500 x 0,02)
- 15 gram gjær (1500 x 0,01)
På denne måten blir det enkelt å forholde seg til ingrediensene somk skal i en oppskrift. Hvis man lurer på hvor mye 72% hydrering er i en oppskrift med 800 gram mel så er svaret 576 gram vann (800 x 0,72).
Please login or Register to submit your answer